Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Unitedov prvi "ušati"

Ovo je najznačajniji engleski klupski trofej: Old Trafford zadrhtao pred iznenađujućim prvakom Jugoslavije, a u finalu scena za sva vremena

Manchester United osvojio je svoj prvi naslov prvaka Europe točno prije 52 godine...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Na današnji dan 1968. Manchester United osvojio je svoj prvi naslov prvak Europe. Postao je prvi engleski klub koji je osvojio najelitnije UEFA-ino klupsko natjecanje.

Nije i prvi britanski klub jer je sezonu prije škotski Celtic slavio u Kupu prvaka. 1968. najuspješnija je nogometna godina za grad Manchester. Kuriozitet je da je iste godine Manchester City bio prvak Engleske.

Manchester United pobijedio je u finalu Kupa prvaka Eusebijevu Benficu 4:1. Finale se igralo na Wembleyju. Na tribinama se natiskalo 92 tisuće navijača. Bila je to invazija Manchesterovih navijača na Wembley. Izvješća kažu da su se ulaznice na crno prodavale po 10-15 većoj cijeni nego što su stajale u službenoj prodaji.

Prvi engleski naslov klupskog prvaka Europe

Poklopilo se da je taj naslov stigao deset godina nakon minhenske katastrofe, u kojoj je poginulo osam članova Unitedove momčadi koja je osvojila dva uzastopna naslova prvaka Engleske, a trener Matt Busby jedva je preživio.

Preživjele „Busbyjeve bebe“, na čelu s Bobbyjom Charltonom, u međuvremenu su odrasle pod vodstvom slavnog škotskog trenera, te su nadopunjene s nekoliko sjajnih igrača, ponajprije sa sjevernoirskim vihorom Georgeom Bestom.

gol expired Kako je Tyson smršavio 45 kg i došao u fantastičnu formu? Ronaldo koristi istu terapiju divider

Velikoj Benfici to je bilo peto finale od pokretanja Kupa prvaka, dva je već osvojila, dok se Manchester United prvi put plasirao u finale.

Zanimljivo je da je Manchester United na putu do finala eliminirao prvaka Jugoslavije Sarajevo u drugom kolu, i to dosta tijesno. U Sarajevu je bilo 0:0, a u Manchesteru 2:1. Old Trafford je drhtao do zadnje sekunde jer je Salih Delalić u finišu utakmice postigao gol. Sarajevu je nedostajao još samo jedan pogodak da prođe dalje. Nije se dogodilo.

Sarajevo iznenadilo, Dinamo prosuo prvenstvo u Rijeci 

Uzgred rečeno, Sarajevo je u prethodnoj sezoni iznenadilo "veliku četvorku" i ispred glavnog favorita Dinama osvojilo naslov prvaka bivše države. Modri su izgubili prvenstvo, a gdje drugdje nego u Rijeci. Tri kola prije kraja poraženi su na Kantridi i prepustili su prvo mjesto Sarajevu, no na kraju su osvojili Kup velesajamskih gradova, pa im je to bila zadovoljavajuća utjeha.

U prvom kolu United je lako izbacio malteški Hibernians, u trećem poljskog prvaka Gornik Zabrze, i to dosta teško (ukupno 2:1), te u polufinalu najvećeg suparnika Real Madrid (ukupno 4:3).
Benfica je u prvom kolu na jedvite jade izbacila tada vrlo jaki sjevernoirski Glentoran (ukupno 1:1, Benfica prošla dalje na osnovu gola u gostima).

gol expired Kolegica nije više mogla šutjeti na njezina sve popularnija videa: ''Jesmo li mi striptizete?'' divider

U drugom kolu je izbacila snažni francuski Saint-Etienne (2:1 ukupno). U četvrtfinalu i polufinalu je prošla lakše nego što se očekivalo mađarski Vasas i moćni talijanski Juventus (oba suparnika s ukupno 3:0).

Budući da se igralo u Londonu, znalo se da će United imati gromoglasnu podršku, te da je slavna Benficina momčad bila već dobrano potrošena, United je slovio za blagog favorita.
Tu je ulogu i opravdao, no do pobjede je stigao teškom mukom, tek nakon produžetka. U regularnih 90 minuta bilo je 1:1. Charlton je zabio u 53, a Graca izjednačio u 79.

Scena za sva vremena: Eusebio zapljeskao vrataru

U završnici regularnog dijela Engleze je spasio vratar Alex Stepney. Sjajno je obrani udarac Eusebija. Čudesni Portugalac, kojeg je do kraja života pratio glas velikog sportaša i dobrog čovjeka, stao je i zapljeskao mu. Scena za pamćenje.

Mlađa i poletnija momčad Uniteda u produžetka je dokrajčila iskusne Portugalce. Best je zabio u 92., Kidd u 94., a konačnih 4:1 postavio je Charlton svojim drugim golom.

Dvije godine nakon što je Engleska postala prvi put prvakom svijeta, na istom stadionu je pobijedila u onom glasovitom finalu Zapadnu Njemačku, Manchester United uspio je kolijevci modernog nogometa donijeti i prvi klupski europski naslov.

Ako ste pomislili da je dvostruki strijelac Charlton proglašen igračem utakmice, prevarili ste se. To je bio John Aston. Izvješća kažu da je lijevo krilo Uniteda odigralo utakmicu životu.

Kraj velike Benficine generacije

Bio je to simboličan kraj velike Benficine generacije, jedne od najboljih u povijesti nogometa. Trebalo je proći 20 godina pa da se Benfica ponovno plasira u finale Kupa prvaka.

Proročanstvo Belle Guttmanna traje do danas. Benfica je pogubila sva finala od njegove kletve koju je bacio nakon osvajanja drugog naslova prvaka Europe 1962. Od tada pa do danas izgubila je čak osam europskih finala, od toga pet u najelitnijem natjecanju.

gol expired Slovenci u šoku: Poznati europski sudac uhićen zajedno sa starletom u seks-skandalu u BiH divider

Ni sudbina Manchester Uniteda nije bila blistava, zapravo je dugo godina bila još i puno gora. Šampionska generacija ubrzo se raspala, a prednost u gradu je preuzeo Manchester City. United je početkom 70-ih čak ispao u Drugu ligu.

Početak luzerske ere Uniteda

Trebalo je proći čak 26 godina (od 1967. do 1993.) da United ponovno postane prvak Engleske, i još 31 godinu da ponovno bude prvak Europe. Sve to je uspjelo jednom drugom Škotu (Alexu Fergusonu) koji je 90-ih pokrenuo novu uspješnu eru na daskama Kazališta snova.

Ferguson je osvojio 13 naslova prvaka Engleske, od ukupno 20 Unitedovih, i dva naslova prvaka Europe, od ukupno tri Unitedova i još 10 engleskih (Liverpool 6, Notthingham Forest 2, Aston Villa 1, Chelsea 1). No taj iz 1968. ostat će vjećno prvi i stoga najznačajniji. 

Lekin povratak na europsku pozornicu

   

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider