Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
stvaranje europskog velikana

City planira totalnu dominaciju: Žele zasjeniti United, Pep kao Alex Ferguson

U Manchester Cityju imaju velike planove, a puno toga ovisi o Pepu Guardioli.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Manchester City Pepa Guardiole krupnim koracima gazi prema naslovu engleskog prvaka; nakon 18 kola su neporaženi s velikih 11 bodova prednosti nad Manchester Unitedom, prvim pratiteljem i velikim gradskim rivalom.

Guardiolina prva sezona bila je relativno neuspješna; prvi put je završio sezonu bez trofeja, a niz od šest utakmica bez pobjede bio mu je najgori u karijeri. To nije poljuljalo povjerenje arapskih vlasnika; vjera u Pepov proces isplatila se i City trenutno izgleda kao najbolja engleska momčad, ali postoji jedan problem - Pepov ugovor traje još samo 18 mjeseci, odnosno do ljeta 2019. godine.

Naravno, upitno je bi li ova momčad bila toliko dominantna s nekim drugim na klupi. Guardiola ima imidž trenera koji se ne zadržava predugo u klubovima: u svojoj Barceloni zadržao se četiri godine, nakon čega je tri godine bio u Bayernu, da bi 2016. potpisao na tri godine sa Cityjem.

Prema pisanju engleskih medija, vlasnici Cityja žele prekinuti tu Guardiolinu tradiciju i dodatno mu produžiti ugovor već ovoga ljeta. Njihov je plan izgraditi dinastiju i pozicionirati se uz bok slavnom gradskom rivalu Unitedu, a Pepa vide kao trenera koji bi bio njihova verzija legendarnog Alexa Fergusona.

Guardiolin projekt velikog Cityja

Osim zbog Guardiolina rada, U Cityju vjeruju da u nadolazećim sezonama mogu dominirati engleskim nogometom i zbog relativno mlade momčadi; De Bruyneu je 26 godina, Stones i Sterling imaju po 23, Sane tek 21, a Gabriel Jesus 20 godina. Pored toga, Guardiola je pokazao i da zna unaprijediti igru iskusnijih igrača poput 29-godišnjeg Nicolasa Otamendija.

Guardiola je još prošle sezone u pojedinim izjavama dao naslutiti da bi mogao ostati u Cityju i nakon 2019. godine. Izjavio je i da će trebati 10 godina da se City pozicionira uz bok najvećih klubova poput Reala i Bayerna.

Guardiola je došao u City upravo zbog toga; njegova je misija stvaranje novog klupskog identiteta i pretvaranje Cityja u veliki europski klub. U trenutku njegova dolaska, Pep je imao više trofeja u karijeri nego City u svojoj 136 godina dugoj povijesti. Guardiolina je misija postavljanje temelja koji će donositi trofeje i nakon njegova odlaska, zbog čega je zaradio usporedbe s Johanom Cruyffom koji je svojedobno imao sličnu ulogu u Barceloni.

Hoće li ostati vjeran projektu velikog Cityja, mogli bismo saznati već naljeto kada se očekuje akcija šeika Mansoura, čije se nepresušne zalihe milijuna u kombinaciji s Pepovim radom zasad pokazuju kao dobitna formula.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider