Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Bomba s Kavkaza

Senzacionalan transfer, nova meka za Hrvate i Srbe: Dovode velike zvijezde, ciljaju čak i Ivana Perišića

Bivša zvijezda PSG-a, Liverpoola i francuske reprezentacije Mamadou Sakho odlučio je prihvatiti ponudu Torpedo Kutaisija, bogatog gruzijskog kluba koji namjerava krenuti u lov na hrvatske nogometaše…

Mamadou Sakho u dresu francuske reprezentacije (Foto: Afp)

Mnoge je u Francuskoj i širom Europe iznenadila vijest da Mamadou Sakho (33) prelazi u Torpedo Kutaisi, trenutačno drugoplasiranu momčad gruzijske elitne lige.

Vinicius, Modrić i ekipa Povijesna presuda u La Ligi: Trojica iza rešetaka zbog vrijeđanja Modrićevog suigrača divider

Prvu informaciju zapravo sam dobio iz hrvatskih menadžerskih krugova koji su uključeni u cijelu priču u ulozi savjetnika. Pouzdani izvor tvrdi da je transfer gotova stvar i najavljuju da bi taj bogati gruzijski klub uskoro mogao krenuti u lov na neke hrvatske igrače.

Mamadou Sakho prelazi u Torpedo Kutaisi, na meti Nani i Perišić

Čak se u nekim kombinacijama spominje i ime Ivana Perišića. Kako čujem, čelnici Torpeda ciljaju ga u doglednoj budućnosti jer imaju ambiciju napasti plasman u Ligu prvaka sljedećeg ljeta. Da misle ozbiljno, najbolje govori Sakhov transfer. Zvuči senzacionalno.

Mamadou Sakho i Jurgen Klopp Mamadou Sakho i Jurgen Klopp (Foto: Afp)

Gruzijci s dovođenjem Sakha žele privući u svoj klub poznata imena europskog i svjetskog nogometa. Doznajem da su trenutačno u pregovorima i sa slavnim Nanijem (37), portugalskim krilnim napadačem koji je najveću karijeru napravio u Manchester Unitedu.

Što se tiče Sakha, riječ je o nekadašnjem francuskom reprezentativcu, svojevremeno je bio najmlađi kapetan PSG-a te zvijezda Liverpoola i Crystal Palacea. Poznat je i po tome što je kao jedan od rijetkih dobio sudsku bitku sa Svjetskom antidopinškom agencijom (WADA).
Prije četiri godine dobio je financijsku nagodbu i ispriku od WADA-e za klevetu.

Ante Budimir Ante Budimir: Cijena na tržištu, mjesto rođenja, pozicija divider

Pisalo se da je odšteta bila znatna. Naime, u travnju 2016. Sakho je stavljen pod istragu UEFA-e zbog optužbi za kršenja antidopinških pravila, a nakon što je testiran poslije utakmice Liverpoola i Manchester Uniteda u Europskoj ligi. Suspendiran je na mjesec dana, a nakon isteka suspenzije UEFA je odlučila zatvoriti slučaj. Sakho je potom tužio WADA-u i dobio presudu.

Zadnje dvije sezone igrao je u Montpellieru. U studenom je raskinuo ugovor s francuskim klubom nakon sukoba s trenerom Michelom Der Zakarianom. Francuski mediji pisali su da je robusni stoper na treningu izgubio živce i uhvatio Zakariana za kragnu te ga srušio na travnjak kao dječarca. Navodno je poludio na trenerovu provokaciju da je plačljivac.

Senzacionalan transfer

Kako god, zimus se očekivalo da će u potragu za petrodolarima na Bliski istok ili možda u Kinu, no ostao je slobodan igrač i sada je odlučio prihvatiti ponudu očito ambicioznog gruzijskog kluba. Francuski mediji pišu da su ga Gruzijci privukli financijskom ponudom i mogućnošću da se bavi njemu zanimljivim djelatnostima izvan nogometa. Projekt mu se svidio i iz razloga jer je tražio sredinu u kojoj će uživati s obitelji.

Kutaisi je treći najveći gruzijski grad, jedan je od najljepših u toj kavkaskoj državi. Ima oko 130 tisuća stanovnika i nalazi se na dvjestotinjak kilometara zapadno od Tbilisija. Smješten je na rijeci Rioni i smatra se jednim od najstarijih stalno naseljenih gradova na svijetu. Budući da je izgrađen u dolini koja izlazi na Crne more, ima odličnu klimu i kažu da je jako je ugodan za život, što je vjerojatno jedan od razloga zbog čega je Sakho odlučio prihvatiti ponudu Gruzijaca.

Taj dio Gruzije Hrvate podsjeća na Dalmaciju. I po klimi, ali i po kuhinji i posebice temperamentu tamošnjih ljudi. Gruzijci su općenito pasionirani ljubitelji nogometa, a poznavatelji tamošnjih prilika kažu da su u toj regiji posebno strastveni.

Torpedo Kutaisi četverostruki je prvak Gruzije i drugi je najtrofejniji gruzijski klub iza Dinama iz Tbilisija. Poznat je i po tome što je uz Dinamo jedini gruzijski klub koji je igrao u nekadašnjoj elitnoj ligi Sovjetskog Saveza, i to tri godine početkom 60-ih.

Gruzijci imaju velike ambicije

Dao je mnoštvo poznatih gruzijskih igrača, neki od njih bili su dugogodišnji sovjetski reprezentativci. Čak petorica igrača slavne momčadi Dinamo Tbilisija koja je osvojila Kup kupova 1981. sačinjavali su igrači koji su prije toga igrala u Torpedu, a među njima je i čuveni napadač Ramaz Shengelia, po kojem je nazvan stadion Torpeda, koji danas ima kapacitet oko 12 tisuća mjesta.

Klub više nema nikakve veze s nekadašnjoj mamutskom sovjetskom tvornicom traktora i poljoprivrednih strojeva. Klub je u vlasništvu gruzijskog poduzetnika Davida Kereselidzea. Možda biste očekivali nekog naftaša ili industrijalca, no radi se o sredovječnom sveučilišnom čovjeku, osnivaču New Vision Universityja koji je doktorirao pravne znanosti u Njemačkoj, točnije na University of Saarland.

Čovjek je vrlo ambiciozan i želi stvoriti najbolji klub u tamošnjoj regiji, svojevrstan pandan moldavskog Sheriffa na Kavkazu. Torpedo se ozbiljno pojačava kako bi već ove sezone vratio naslov prvaka koji nije osvojio od 2017. Zasad zaostaje četiri boda iza navijačima Hajduka jako dobre poznate Dile iz Gorija. Gruzijsko prvenstvo igra se između veljače i prosinca, a sada je točno na polovici.

Kontroverzni britanski trener i norveški strijelac

Momčad Torpeda na Transfermarktu procijenjena je na 5,3 milijuna eura. Trener je 56-godišnji kontroverzni britanski stručnjak Steve Kean, protiv kojeg su navijači Blakcburna 2012. organizirali proteste sve dok nije napustio klub. Gruzijci u momčadi imaju desetak inozemnih igrača sa svih strana svijeta, a među njima su i dvojicu srpskih nogometaša, nekadašnji vratar i ofenzivni veznjak Partizana Filip Kljaić (33) te Nikola Ninković (29).

Potonji je relativno poznato ime, napravio je solidnu karijeru u Italiji. Zanimljivo je da su zimus su Južne Koreje doveli bivšeg norveškog reprezentativca Bjorna Johnsena, koji je prvi strijelac momčadi i cijele lige s 11 golova.

Kako saznajem, Torpedo će u naredno vrijeme posebnu pozornost baciti na elitnu hrvatsku i srpsku ligu. Tu vide mogućnost kupovanja kako već dokazanih i iskusnih igrača tako i talentiranih mladaca. Bogati Gruzijci u suradnji s hrvatskim i srpskim menadžerskim savjetnicima šalju poruku da se na Kavkazu stvara nova klupska sila.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
Zizou je uzeo baklju i predao je ni više ni manje nego Rafaelu Nadalu.

Napetost raste! 

Više OVDJE -> https://bit.ly/3WCYWpc

📸 AFP
S broda je glasno odjekivalo "Hrvatska", a na svim sportašima vidio se ponos. ❤🇭🇷

📸: AFP
Poznati stižu na otvaranje. Ovo su superzvijezde najiščekivanijeg filma godine (Wicked), Ariana Grande i Cynthia Erivo.

A vi otvorenje (onaj uglavnom sportski dio) i sve oko njega možete pratiti ovdje:
https://bit.ly/3WCYWpc

📸 AFP
Danas službeno počinju Olimpijske igre u Parizu, a hrvatska vaterpolska reprezentacija već u nedjelju uskače u bazen kada će svoju olimpijsku avanturu započeti utakmicom protiv starog znanca - Crne Gore. 🤽‍♂️

Barakude su spremne, a mi im želimo puno sreće i još jednu olimpijsku medalju! 🇭🇷❤️

📸: Damir Krajac/CROPIX