Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
NAJVAŽNIJA UTAKMICA

Mađari i Slovenci danas će biti veliki navijači Turske, Nizozemci potpuno suprotno

Mnogima najzanimljivija utakmica posljednjeg dana grupne faze Europskog prvenstva bit će sudar Turske i Češke.

Igrači Slovenije (Foto: Afp)

Preostale su još samo četiri utakmice grupne faze Europskog prvenstva, nakon kojih ćemo znati preostalih pet sudionika osmine finala.

Dakle, 11 ih znamo. To su prvoplasirane i drugoplasirane momčadi skupina od A do D te Portugal iz skupine F te dva trećeplasirana koji više ne mogu biti ugroženi. To su Nizozemska i Slovenija.

Trenutno znamo dva para osmine finala. Njemačka će igrati protiv Danska, a Italija protiv Švicarske. Preostali će ovisiti o plasmanu u preostale dvije grupe, ali i o tome koje će još dvije reprezentacije proći kao najbolji treći.

Utakmica Čeha i Turaka važna za sve

Uzmimo u obzir da Gruzija vjerojatno neće napraviti najveće iznenađenje Eura i savladati Portugal te da u skupini E neće biti ludih rezultata nakon kojih bi njihov trećeplasirani u nevjerojatnoj maniri ostao bez osmine finala (pobjeda Belgije nad Ukrajinom i pobjeda Rumunjske protiv Slovačke s četiri pogotka razlike), najvažnija utakmica posljednjeg dana ona je između Turske i Češke.

Tu će utakmicu najviše pratiti tri reprezentacije, Slovenija, Nizozemska i Mađarska, jer direktno ovisi o njihovom protivniku u osmini finala, odnosno Mađarima i o samom sudjelovanju.

Našim sjevernim susjedima sve je jasno. Da bi izborili osminu finala Gruzija ne smije pobijediti Portugal i(li) Češka ne smije pobijediti Tursku.

Jedan od ta dva rezultata smjestio bi ih pored Hrvatske, kao jednu od dvije najgore trećeplasirane momčadi pa bi tako njihovo trodnevno čekanje u kampu završilo na tužan način.

Što se događa ako Turska ne izgubi od Češke?

Dogodi li se taj ishod, Češka i Gruzija napustili bi natjecanje, odnosno grupa F dala bi jednog od dva najgora trećeplasirana.

Mađarska bi tada otišla u gornji dio ždrijeba, onaj jači, gdje bi igrala protiv Portugala.

Slovenci bi isto glasno proslavili taj rezultat, jer bi ih u osmini finala odveo u donji dio ždrijeba, na pobjednika grupe E, što bi najizglednije trebala biti Belgija ili Rumunjska. Pobjednik tog susreta u četvrtfinalu bi išao na pobjednika susreta Austrije i Turske. 

S druge strane, Nizozemci ne bi bili sretni. Ovakav ishod odveo bi ih u osminu finala na Englesku, a ako savladaju Gordi Albion, slijedio bi im pobjednik susreta Italije i Švicarske.

Što se događa ako Češka pobijedi Tursku s jedan ili dva pogotka razlike?

U ovom slučaju, Mađarska putuje kući, Česi prolaze kao drugoplasirani iz grupe F, a Turci kao jedan od četiri najbolja trećeplasirana.

Nizozemska bi ovdje imala puno lakši ždrijeb nego u prvom slučaju. Sad bi oni išli na prethodnu slovensku poziciju te bi igrali protiv pobjednika grupe E, nakon čega se u četvrtfinalu križaju s pobjednikom susreta Austrije i Češke.

Slovenija bi tu prošla najgore. U osmini finala bi odmah išli na Portugal.

Što se događa ako Češka pobijedi Tursku s tri ili više razlike?

Ovo je situacija gdje opet slave Mađari, a Turci se pridružuju Hrvatskoj i odlaze s natjecanja.

Dogodilo bi se sve isto kao u prvom slučaju, koji bi završio pobjedom Turske, samo što bi sad Česi zauzeli tursku poziciju.

Dakle, Nizozemci će navijati za Čehe, ali samo do dva pogotka razlike. Ako se Česi razigraju, Nizozemska je ponovno u težem ždrijebu, a Slovenija u lakšem.

Sve u svemu, čeka nas zanimljiv dan na Euru.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
KRAJ! Dinamo je uvjerljivo slavio protiv Lokomotive u povratničkom debiju Nenada Bjelice. Vaš komentar?

Više o utakmici > https://bit.ly/3zBT0Em
GOOOL! Dašak nade za Lokose, zabio je Dinamov talent na posudbi.

Pratite utakmicu > https://bit.ly/3zBT0Em
GOOOL! Dinamo vodi 3:0, zabio je Ademiiii!

Pratite utakmicu > https://bit.ly/3zBT0Em
Nažalost, Cutelaba je bio bolji... 🤝

Erslan je izgubio podijeljenom odlukom sudaca. Samo se nadamo da je lijevo koljeno okej. 💪