Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
ZOVE AUSTRIJA, ALI...

Nogometni dragulj o kojem Hrvatska premalo priča

Luka Sučić je sve što Hrvatska treba u idućih desetak godina.

Galerija Ivan Rakitić i Luka Sučić Luka Sučić protiv Bayerna Luka Sučić

Kakav igrač. Vjerojatno su to svi pomislili gledajući Luku Sučića u dvije utakmice protiv Dinama u Ligi prvaka.

Hrvatski reprezentativac ima tek 20 godina, priča o budućnosti hrvatskog nogometa za njega je već gotova, on je sadašnjost i tako mora biti. U Austriji ima status zvijezde, kod nas je kapetan mlade reprezentacije, no je li on igrač o kojem Hrvatska premalo priča i je li Hrvatska svjesna kakav je ''poklon'' dobila od Austrije?

Utakmice protiv Dinama došle su mu u najboljem mogućem trenutku. Svojim igrama otklonio je sve dvojbe oko odlaska na Svjetsko prvenstvo u Katar. Igor Bišćan nedavno je poručio Zlatku Daliću da i u mladoj reprezentaciji ima igrača za Katar, a sada je to na najbolji način izašlo na vidjelo.

Sučić ima sreće što je relativno rano debitirao za Vatrene, s 19 godina je dobio pet minuta protiv Slovačke, kasnije je još dobio ukupno 12 minuta u dva dvoboja protiv Francuske, no ipak premalo da se približi i predstavi hrvatskim navijačima.

Pravu priliku u dresu Vatrenih još uvijek čeka, a trebalo mu je ono što su, primjerice, Martin Erlić i Josip Šutalo napravili u A reprezentaciji. Već su u prvom nastupu otklonili sve dvojbe. Sučić je to dobio kroz utakmice protiv Dinama. Ipak su Hrvati svjetski prvaci u kritiziranju. Ako se ne dokažeš pred svojima, teško će ti biti dalje, makar ti stranci tepali da si novi Messi... No, on je uspio.

U jednoj akciji dao sve što Hrvatska treba 

Protiv Dinama na Maksimiru bio je nerazrješiva enigma za igrače hrvatskog prvaka, bilo ga je na svim dijelovima terena, a to pokazuje i statistika. U 90 minuta imao je 70 dodira, isto toliki postotak točnih dodavanja, dva ključna dodavanja, četiri uspješna driblinga, oduzimao je lopte, blokirao, a u 74. minuti pokazao je ono sve što Hrvatska treba od njega idućih deset godina.

Prvo je sa svoje polovice Modrićevom vanjskom dodao do suigrača, zatim pretrčao 50-ak metara, ponovno dobio loptu, prošao trojicu igrača Dinama i zapucao prema golu. Lopta je, srećom po Dinamo, pogodila prečku.

Dragulj koji se pojavio ni iz čega

Hrvatska je Sučića dobila doslovno preko noći. Za njega je prije malo više od godinu dana u široj javnosti malo tko čuo. Pričalo se tu i tamo da postoji jedan mali koji igra za Red Bull Salzburg koji bi možda mogao biti dobar, nastupao je za mlade kategorije hrvatske reprezentacije, no onda je stigao poziv Austrije, pa je i Zlatko Dalić uspješno reagirao i uputio mu poziv.

Ipak, za njega Austrija nikada nije ni bila moguća opcija.

Sučić je jedan od rijetkih hrvatskih reprezentativaca kojeg nije stvorila nogometna škola Dinama ili Hajduka, on je proizvod austrijskog nogometa i sjajne škole Salzburga.

Bez problema je mogao biti kapetan Austrije u budućnosti, postao bi najbolji igrač tamošnje reprezentacije, možda kroz karijeru stekao status njihove legende, a on je odabrao svoju zemlju jer…

Zove Austrija, ali zove i Domovina

Sučić nikada nije skrivao da mu je Austrija baš sve pružila u životu, ali ovako je govorio nakon ostvarenja sna.

"O tome nikad nije bilo dvojbe, želio sam igrati za Hrvatsku. Austrija je pritiskala non-stop, ali nisu imali šanse", sa smiješkom je poručio Luka nakon poziva u reprezentaciju Hrvatske.

Sučić i Majer = Rakitić i Modrić

Priča Luke Sučića i Lovre Majera neodoljivo podsjeća na priče Ivana Rakitića i Luke Modrića, koji su dugi niz godina bili nezamjenjivi dio hrvatskog veznog reda, nerazdvojni poput braće na terenu, a danas već legendarni Vatreni mogli bi dobiti vrhunske nasljednike.

Rakitić je, kao i Sučić, produkt strane škole nogometa. Odbio je Švicarce i prihvatio poziv Vatrenih, kroz karijeru je stekao titulu jednog od najboljih nogometaša Hrvatske u povijesti.

Ivan Rakitić i Luka Sučić Ivan Rakitić i Luka Sučić (Foto: Mathias Mandl via Guliver Image)

S druge strane, Lovro Majer, poput Luke Modrića, počinjao je karijeru kroz manje klubove. Majera smo gledali u dresu Trnja, Dubrave i Lokomotive, a Modrić je igrao za Zrinjski Mostar i zaprešićki Inter.

Uz sve to, razlika u godinama između Sučića i Majera (četiri godine) je gotovo pa ista kao ona između Rakitića i Modrića (tri godine). Eh, da je sreće pa da naprave slične karijere kao Rakitić i Modrić.

Prati ga Liverpool?

Na ljeto se u engleskim medijima pojavila priča kako je Liverpool ozbiljno zagrizao za Luku Sučića. Pojavio se navodno i interes Lazija, no Sučić je odlučio ostati u Austriji. Ipak je trenutačno u najboljem mogućem klubu na svijetu za mladog igrača. Salzburg je najbolji izlog za europske velikane. Sjetimo se samo da su iz Salzburga u nogometne visine otišli Haaland, Mane, Gulacsi, Upamecano, Sabitzer, Keita…

Luka Sučić protiv Bayerna Luka Sučić protiv Bayerna (Foto: Guliver image)

Luka Sučić je jedan od najskupljih hrvatskih nogometaša. Trenutačno prema Transfermarktu vrijedi 20 milijuna eura, a cijena mu neprestano raste.

Sučić, Gvardiol, Šutalo, Erlić, Majer, Baturina, Biuk, Stanišić, Sosa, Ivanušec, Ljubičić, Beljo… Hrvatska stvarno ne treba brinuti za budućnost.

 

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider