Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Stigla odbijenica

Löw napušta klupu Njemačke: Poznati kandidati za nasljednika, već su razgovarali s velikim imenom

Potraga za novim izbornikom top tema je u Njemačkoj.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Joachim Löw najavio je odlazak s klupe reprezentacije Njemačke. Jogi će poziciju napustiti nakon predstojećeg Europskog nogometnog prvenstva.

Löw, koji je njemačku reprezentaciju preuzeo 2006. godine i s kojom je 2014. na SP-u u Brazilu osvojio naslov svjetskog prvaka, ima ugovor s DFB-om do 2022.

"Odlučio sam se na ovaj korak svjesno, pun ponosa i neizmjerno zahvalan te uz neprekinutu motivaciju za Euro", kazao je 61-godišnji Löw.

Glavna tema njemačkog nogometa tako je postalo pitanje nasljednika. Doduše, da se pita navijače, to bi tema bila i ranije. Njih 60 posto je u istraživanju Bundeslige reklo da je Löw odavno trebao otići, dok samo njih 25 posto smatra da je otišao u pravom trenutku. Vjerojatno je tome najveći doprinos dao debakl na posljednjem SP-u, jedan od najgorih rezultata u njemačkoj povijesti.

Šest imena dominiraju javnim prostorom

Osim debakla i generalno neuvjerljive igre u posljednje vrijeme, bilo je još kontroverznih poteza. Vjerojatno najviše buke podigao je onaj o izbacivanju Thomasa Müllera, Jeromea Boatenga i Matsa Hummelsa iz reprezentacije. Löw se nedavno posuo pepelom i otvorio im vrata povratka, ali svojevremeno je to bio veliki potres zbog kojeg su javno zaratili DFB i Bayern.

gol expired Skandal u NBA ligi: Miami uručuje otkaz igraču zbog rasističkog izraza tijekom igranja videoigre? divider

Čelnici Bayerna predvođeni standardno najglasnijim Ulijem Hoenessom tada su optuživali DFB za nesposobnost. Čini se da se s njima slaže i dobar dio javnosti jer je, po istoj anketi koja je pokazala palac dolje Löwu, čak 79 posto ispitanika reklo da bi trebao otići i direktor reprezentacije Oliver Bierhoff.

No, prije nego se to eventualno dogodi, Bierhoff će se baciti u potragu za novim izbornikom. Mnogi legendarni navijači i treneri javljaju se sa svojim prijedlozima, a lista kandidata izgleda otprilike ovako: Ralf Rangnick, Hansi Flick, Jürgen Klopp, Julian Nagelsmann, Lothar Matthäus i Stefan Kuntz, izbornik U21 reprezentacije od 2016.

Navijači žele Kloppa, ali...

Po anketama, navijači žele Kloppa. Njih 57 posto u anketi Bundeslige odabralo ga je kao želju, a uvjerljivo je vodeći i u anketi sportske televizije Sport1, gdje je među spomenutih šest kandidata skupio 37 posto glasova, dvostruko više od najbližeg pratitelja. No, Klopp je morao razočarati Nijemce.

"Situacija je jednostavna. Imam još tri godine ugovora s Liverpoolom," rekao je na konferenciji za novinare uoči susreta Lige prvaka protiv RB Leipziga.

gol expired Šimunić emotivno o Kranjčaru, progovorio o svom čudnom rekordu: ''Stajat će bar 100 godina. To je danas nemoguće'' divider

Iz utrke se sam izbacio i Matthäus, rekavši da mu nije u planovima preuzeti taj posao. No, zato je ponudio svog kandidata. Po njemu, Ralf Rangnick je "veliki favorit."

"Rangnick je slobodan, ne morate se nadati da će rezultati Liverpoola nastaviti biti loši, pa da Klopp dođe na udar", rekao je.

Rekao je da želi preuzeti klub, ali zov Elfa uvijek je jak

Rangnick je trenutačno nezaposlen nakon što je bio šef cijelog sportskog odijela Red Bulla, koji je napustio da bi dobio sve ovlasti u Milanu. No, angažman u Milanu je propao, pa je ostao "na burzi". Radi se o dokazanom, iskusnom 62-godišnjem stručnjaku. Njegov um stoji iza projekta RB Leipziga, kluba koji je ekspresno dogurao od nižih liga do vrha njemačkog nogometa.

Općenito, smatra ga se osobom koja je provela taktičku revoluciju i modernizaciju njemačkog nogometa. Njegova filozofija imala je utjecaj na današnje njemačke trenerske zvijezde poput Kloppa, Tuchela i Nagelsmanna.

gol expired Kad proslava gola pođe po zlu: Ovim majstorima smije se internet, pogledajte urnebesnu scenu divider

Bierhoff je priznao da je nedavno bilo razgovora između njega i Rangnicka. No, sam Rangnick je izjavio da bi radije preuzeo klub. Navodno pregovara s Borussijom Mönchengladbach. Ipak, zov Elfa je uvijek jak, s njim uglavnom dolazi i mogućnost osvajanja odličja na velikom natjecanjima.

Rangnick, unatoč velikom utjecaju na njemački nogomet, nema osobito bogatu trofejnu riznicu - tek jedan Kup i Superkup sa Shalkeom, 2. Bundesliga s Hannoverom, Intertoto Cup sa Stuttgartom te Regionalliga Süd (četvrti rang) s Ulmom 1846.

Dva izgledna kandidata, jedan od njih je Flick

Rangnickov nasljednik na klupi Leipziga Julian Nagelsmann ne izgleda kao realan kandidat. Čvrsto je vezan uz klub, a već se godinama dovodi u vezu s najvećim europskim klubovima. Čak je i priznao da je već jedno odbio ponudu Real Madrida. Takav angažman čini se realnijim scenarijem u tom trenutku.

gol expired Mamić uoči puta u London optimističan, ali i oprezan: "Dinamo uvijek želi pobjedu" divider

Tako ostaju još dva realna kandidata: Hansi Flick i Stefan Kuntz. Flick jako dobro poznaje rad u reprezentaciji, bio je Löwov asistent osam godina, od 2006. do 2014. U Bayernu se prometnuo u trenersku zvijezdu i nema sumnje da si je podigao dionice i za posao izbornika. Pored toga, navodno se baš i ne slaže sa sportskim direktorom Bayerna Hasanom Salihamidžićem.

"Znam Hansija jako dobro i jako ga cijenim. Bilo bi ludo isključiti tu mogućnost", rekao je Bierhoff.

Ostaje još Küntz kojeg je sam Löw nedavno nahvalio i tako ga prometnuo u kandidata. Küntz je pet godina na čelu U21 reprezentacije, a 2017. odveo ih je do europskog zlata. Zasigurno će biti jedna od opcija ako kormilo ne preuzme neko veće i poznatije ime.

 

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider