Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Logično je i pravedno da Zajec ima plaću u Dinamu, a bit će sića za kojekakve direktore i menadžere

U Maksimiru su zapuhali novi vjetrovi, a nova vlast počela je povlačiti jake kadrovske poteze…

Velimir Zajec (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

Novi predsjednik Dinama Velimir Zajec uskoro će profesionalizirati svoj status i potpisati ugovor s maksimirskim klubom. To znači da neće biti volonter na predsjedničkoj dužnosti, kako je to dosad bilo, nego će primati plaću za svoj rad. Kako se spekulira, Zajecova plaća trebala bi biti na razini trenutačnih članova Uprave, koja ima četiri člana.

Hajdukov grb Hajduk objavio financijsko izvješće: Minus iznosi oko 12 milijuna eura, ali postoji jedna "kvaka" divider

E, sad, ne zna se pouzdano kolike su njihove plaće, informacije na tu temu prilično su rastezljive, ali prema nekim izvorima predsjednica Uprave Vlatka Peras ima najveća primanja. Kada je Dario Šimić ulazio u Upravu, u medijskom eteru baratalo se s cifrom od 5 tisuća eura, pa je pretpostavka da preostali članovi nemaju bitno veću plaću, osim možda predsjednice Uprave.

Logično je i pravedno da Zajec ima plaću u Dinamu

Budući da ukupna primanja članova Uprave nikada nisu javno objavljena, može se samo nagađati koliko točno zarađuju. Kako god, logično bi bilo da Zajec kao predsjednik, pa onda i ključni čovjek kluba, ima veću plaću od članova Uprave, no informacije iz Maksimira govore da je odlučio da to bude na njihovoj razini. Pretpostavke upućenih izvora tvrde da će se kretati između 6 i 8 tisuća eura.

Zajec je odlučio da puno aktivnije sudjeluje u radu kluba nego što je to bio slučaj s prethodnikom. Ne želi biti samo protokolarni predsjednik ili „poster boy“, namjera mu je da prione poslu u punom obimu, napose vezano uz sportski sektor, što znači da će usko surađivati s v.d. sportskim direktorom Markom Marićem.

Jure Ivanković Novi Hajdukov trener održao prvu presicu: Komentirao Perišića i Livaju, najavio šansu mlađim igračima divider

To je i logično jer Zajec se kao nekoć veliki igrač, pa potom i sportski direktor i trener, najviše razumije u ključnu materiju svakog kluba, a to je nogometna problematika. Na planu sportskog sektora može dati najveći obol i tu će najviše sudjelovati. Zajec ima veliko nogometno iskustvo i normalno je da maksimirski klub to treba maksimalno iskoristiti.

Maksimalni angažman u sportskom sektoru

Posve je jasno da Zajec stopostotnim angažmanom u Dinamu neće imati vremena za privatne poslove koje je razvio tijekom poslovne karijere i logično je, pa i pravedno, da zbog toga prima plaću, koja, realno rečeno, i neće biti osobita čak ni za hrvatske prilike, a kamoli europske standarde.

Svjedoci smo da razno-razni menadžeri i direktori, s kojekakvim kvalifikacijama, u hrvatskim državnim i privatnim tvrtkama, uzgred rečeno, značajno neuspješnijim od Dinama na široj razini, zarađuju više, pa i puno više, nego što će Zajec zarađivati u Dinamu. Kamo sreće da su i neki bivši čelnici u Dinamu radili samo za plaću. Blagajna bi bila puna do vrha, stadion bi se mogao napraviti od šale.

Nova vlast u Dinamu posljednjih dana povukla je nekoliko važnih kadrovskih poteza. Formirana su četiri nova odbora, koja će se mahom baviti financijskim i organizacijskim pitanjima, osnovan je i Ured predsjednika, a za predstojnika ureda izabran je Sanjin Španović, dugogodišnji novinar i publicist, koji je i autor posljednje vrlo uspješne biografije o Zajecu – Zeko.

Sanjin Španović predstojnik Ureda predsjednika Velimira Zajeca

Još jedan očekivan i logičan Zajecov potez. Naime, Španović je njegov čovjek od povjerenja, a takvi ljudi će mu biti najpotrebniji u obnašanju predsjedničke dužnosti u tako velikom klubu kao što je Dinamo, koji je oduvijek prožet različitim interesima, a nerijetko i intrigama. Zajec je dobio izbore i ima pravo na svoju "Vladu i ministre". Ima li išta logičnije od toga! A koga će zvati da mu pomognu nego ljude kojima najviše vjeruje, zar ne!?

Može se reći da je Španović idejni pokretač Zajecove kandidature, bio je njegova desna ruka i voditelj izborne kampanje za predsjednika Dinama, a uz to je bio jedan od ključnih protagonista liste Dinamovo proljeće u izbornoj utrci za Dinamovu Skupštinu. Poznat je i po tome što se godinama zalagao za demokratizaciju Dinama i sudjelovao je u spajanju istomišljenika i struja koja su podržavale taj proces, koji je trajao godinama i kulminirao je pobjedom demokratskih snaga na izborima.

Imaju podršku navijača, trebat će im puno znanja, iskustva i sreće

Španovićev mandat trajat će jednako kao i Zajecov, dakle četiri godine. Za očekivati je da će mu biti najpouzdaniji suradnik i najbliži savjetnik. Neće im biti lako, za uspješno vođenje Dinama trebat će im puno znanja i iskustva, ali i sreće. Dinamova navijačka vojska svakako će im to od srca poželjeti. Nova vlast na početku mandata ima veliku podršku navijača i većeg dijela hrvatske javnosti, no iskustvo nam govori da medeni mjesec u pravilu ne traje predugo.

Da bi se što dulje održao, potrebno je puno umješnosti i što bolji rezultati. Činjenica je da su u Maksimiru zapuhali neki novi vjetrovi i da povratak na staro više nije moguć. Bez obzira na moguće rezultatske uspone i padove, što je neumitno u svakom klubu, ideja demokratskog Dinama može ići samo dalje.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider