Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Tvrdi da je nevin

Trostruki olimpijski pobjednik suspendiran zbog dopinga: "Nemam ni motiv ni razlog za uzimanje"

Lyu je 2012. u Londonu i 2016. u Rio de Janeiru osvojio naslove olimpijskog pobjednika u kategoriji do 77 kg, da bi prošle godine u Tokiju slavio u kategoriji do 81 kg.

Liu Xiaojun (Foto: Afp)

Trostruki olimpijski pobjednik u dizanju utega, 38-godišnji Kinez Lyu Xiaojun privremeno je suspendiran nakon što je u njegovom uzorku pronađeno nedopušteno sredstvo, objavili su u četvrtak iz Međunaradne agencije za testiranje (ITA).

Lyu je testiran 30. listopada izvan natjecanja, objavila je agencija koja nadgleda veći dio antidopinškog programa Međunarodne dizačke federacije (IWF). U njegovom je uzorku pronađen eritropoetin, zabranjeni peptidni hormon.

Lyu je prošle godine u Tokiju postao najstariji osvajač olimpijskog zlata u dizanju utega, a 38-godišnji Kinez je u petak izjavio da je šokiran objavljenim rezultatom testiranja.

"Nemam ni motiv, ni razlog za uzimanje zabranjenih sredstava ili se koristiti nedopuštenim metodama u završnoj fazi moje drage dizačke karijere", izjavio je Lyu za Reuters putem priopćenja.

"Surađivat ću s relevantnim organizacijama u istrazi, jer želim saznati pravi uzrok za nastalu situaciju i želim dokazati svoju nevinost."

Lyu je 2012. u Londonu i 2016. u Rio de Janeiru osvojio naslove olimpijskog pobjednika u kategoriji do 77 kg, da bi prošle godine u Tokiju slavio u kategoriji do 81 kg.

"Primili smo na znanje Lyu Xiaojunovu objavu te vjerujemo da će ITA i IWF dokučiti sve činjenice i donijeti nepristranu odluku, suzbijajući doping i pritom štiteći prava čistih sportaša", poručili su iz Kineskog dizačkog saveza.

Posljednjih godina je u dizačkom sportu otkriveno mnoštvo slučajeva korištenja nedopuštenih sredstava, a u lipnju su bivšim čelnicima IWF-a Tamasu Ajanu i Nicuu Vladu izrečene doživotne zabrane obnašanja bilo kakvih dužnosti u ovom sportu, zbog prikrivanja dopinga. 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider