Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
JEDNOSTAVNO MELJU

Lisice će brzo nazad: Prošlosezonski Pepov pomoćnik napravio nezaustavljivi stroj

Navijači Leicester Cityja ove sezone mogu više nego uživati u predstavama svoje momčadi.

Enzo Maresca i Kiernan Dewsbury Hall (Foto: Profimedia)

Podosta šokantno bilo je prošlosezonsko ispadanje Leicester Cityja iz Premier lige. Dugo su trpjeli Brendana Rodgersa, čovjeka koji je s njima postigao sjajne rezultate, ali ih isto tako onda odveo prema dnu, a nakon njega vremena da napravi nešto više nije imao Dean Smith.

Lisice su završile u Championshipu, kao tek drugi osvajač Premier lige kojem se to dogodilo. Nakon Blackburn Roversa, koji već dugo čekaju svoj povratak. Šok za sve, ali i prilika za reizgradnju momčadi.

Vezni red dobio novu krvnu sliku

Neki su igrači otišli, poput Jamesa Maddisona i Harveyja Barnesa, na kojima su i jako dobro zaradili, a od bitnih igrača još su otišli Timothy Castegne, Youri Tielemans, Nampalys Mendy i Luke Thomas.

Od poznatijih imena dovedeni su Harry Winks i Conor Coady, uz još neka pojačanja, ali glavnina je ostala na ranijim igračima, posebno onima koji u Premier ligi nisu dobivali previše prilike.

Na klupu je postavljen Enzo Maresca, nekadašnji talijanski veznjak koji je prošle sezone imao vrlo zanimljivu poziciju. Bio je pomoćnik Pepu Guardioli

Maresca dočekan pomalo skeptično

Ovaj 43-godišnjak imao je u samostalnoj trenerskoj karijeri tek jednu ne toliko uspješnu epizodu u drugoligaškoj Parmi, gdje je početkom sezone 2021./2022. izdržao 13 utakmica.

Zbog toga navijači nisu na prvu bili zadovoljni, no činjenica da je radio s Guardiolom podgrijavala im je nadu. I ta im je nada vrlo brzo postala stvarnost s obzirom na to da je momčad od početka ligaške sezone počela igrati sjajno.

Trenutačno su nakon 13 utakmica prvi, s 12 pobjeda i jednim porazom te +20 gol-razlikom. Igraju vrlo atraktivan nogomet, što potvrđuju razni podaci, s velikim posjedom lopte, a Maresca ima slobodu rotirati veći broj igrača bez utjecaja na rezultat.

Statistika Leicestera u ligi ove sezone Statistika Leicestera u ligi ove sezone (Foto: Sofascore)

Uvod u statistiku pruža Sofascore

Priliku su već dobila 24 igrača, od čega je njih 18 zaigralo u barem pet utakmica, dok je različitih startera dosad bilo čak 22. Ukratko, Maresca može složiti dvije momčadi od igrača koji je u 13 utakmica dao priliku od prve minute.

Glavnu zvijezdu već dobro znamo, ali sad je eksplodirao

Kao glavna zvijezda momčadi ove se godine istaknuo Kiernan Dewsbury-Hall, veznjak koji je već u Premier ligi imao značajnu minutažu te je prošle sezone većinom započinjao utakmice. Ipak, odlaskom Maddisona, Barnesa i Tielemansa postao je gazda veznog reda. To se vidi na samoj igri, ali i na brojkama.

Dewsbury-Hall je u 13 utakmica postigao pet pogodaka i upisao pet asistencija, a po engleskim je medijima u čak šest od tih utakmica proglašen najboljim igračem utakmice. Ne treba čuditi da je prema Sofascoreu igrač s najvećom ocjenom u ligi.

Ne smijemo zaboraviti legendu momčadi Jamieja Vardyja, koji više nije igrački u prvom planu, ali je prisutan kao svojevrsni vođa momčadi ili barem ikona koju svi neizmjerno cijene, ali je isto tako, ulazeći većinom s klupe, uspio zabiti četiri pogotka. On u Championshipu uživa.

Jesu li spremni za engleski rekord?

Leicesterov sjajni start odmah vodi i prema rekordnom broju bodova jedne momčadi u povijesti Championshipa. Zapravo, isti podatak ne vrijedi samo za Championship, nego za cijelu povijest engleskog ligaškog nogometa otkako se dijele po tri boda za pobjedu.

Najviše bodova osvojio je Reading u sezoni 2005./2006., kad je Championship osvojio sa 106 bodova. To je 2,3 boda po utakmici, odnosno 76,8 posto mogućih osvojenih bodova. Leicester je trenutačno na 2,77 osvojenih bodova po utakmici, odnosno na 92,3 posto. 

Istina, igra se još 33 kola, ali gledajući činjenicu da Maresca uz toliko rotacije momčadi uspijeva zadržati ovakve rezultate navodi nas na zaključak da nekog umora, zbog kojeg većinom momčadi u ovoj ligi padaju, neće biti. Pitanje je samo koliko će biti motivirani porušiti neke rekorde, odnosno hoće li se opustiti kad uhvate vlak za elitu. No trenutačno izgledaju više nego impresivno.

Povratak u Premier ligu po mnogima nije upitan, ali isto tako se vjeruje da će s Marescom na čelu tamo iduće sezone itekako imati što reći, odnosno da ih neće dočekati sudbina borbe za ostanak, kao što se većinom kod novih članova Premier lige, nebitno jesu li povratnici, događa.

Ako imate vremena pogledati Championship, posvetite se utakmicama Marerscina Leicestera, nećete ostati razočarani.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider