Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
i jedan hrvat je to osvojio

Messi dobio četvrtu Zlatnu kopačku: Izjednačio se s Ronaldom, ali drži rekord

Lionel Messi prošle je sezone bio najbolji strijelac u europskim ligama.

Lionel Messi (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Četvrti put u karijeri i prvi put od 2013. godine Lionel Messi dobitnik je Zlatne kopačke. Argentinac je prošle sezone bio najbolji strijelac u europskim ligama s 37 postignutih pogodaka u 34 utakmice. Iza njega su ostali Nizozemac iz lisabonskog Sportinga Bas Dost s 34 pogotka te Pierre-Emerick Aubameyang s 31 golom u Bundesligi.

Messi je naslijedio svog klupskog kolegu i jednog od najboljih prijatelja Luisa Suareza koji je tu nagradu osvojio kao najbolji strijelac pretprošle sezone. Upravo mu je Urugvajac uručio trofej.

Nagrada Zlatna kopačka dodjeljuje se od sezone 1967./1968. Pokrenuo ju je ugledni francuski magazin L'Equipe, a kasnije su se (1997.) pridružili mnogi sportski mediji u Europi koji su osnovali udruženje European Sports Media.

Messi se četvrtom Zlatnom kopačkom izjednačio s Cristianom Ronaldom po broju ovih trofeja. Iza njih su dvojice s po dva naslova europskog strijelca Luis Suarez (jednom podijelio nagradu s Ronaldom), Gerd Muller, Thierry Henry, Eusebio, Mario Jardel, Diego Forlan, Ally McCoist, Dudu Georgescu i Fernando Gomes.

Josip Skoblar dobitnik Zlatne kopačke 1971. (Foto: AFP) Josip Skoblar dobitnik Zlatne kopačke 1971. (Foto: AFP) (Foto: Afp)

 

Skoblar jedini Hrvat, Messi rekorder

Jedini Hrvat koji je osvojio Zlatnu kopačku bio je Josip Skoblar u sezoni 1970./1971. s 44 postignuta gola za Olimpique Marseille.

Najviše pogodaka u jednoj sezoni zabio je Lionel Messi. U sezoni 2011./2012. zabio je nestvarnih 50 pogodaka, a Cristiano Ronaldo nije bio daleko tri godine kasnije kada je zabio 48.

Bodovni sistem uveden 1997.

Recimo za kraj i kako je bodovni sustav uveden tek 1997. godine kada je slavio tada Barcelonin Ronaldo. Do 1991. godine nagradu je primao najbolji strijelac, bez obzira iz koje lige dolazio.

Pet sezona od 1992. do 1996. godine nagrada se nije dodjeljivala, a najbolji strijelci dolazili su iz Škotske, Walesa, Gruzije i Armenije. Bilo je dosta polemika oko toga tko je dao najviše pogodaka te je postalo sve teže L'Equipeu provjeravati točnost podataka iz slabijih liga.

Zbog toga je odlučeno uvesti bodove i ligama dati koeficijente po jačini. Tako svaki gol u Španjolskoj, Engleskoj, Italiji, Njemačkoj i Portugalu vrijedi po dva boda, dok je primjerice Francuska pala na 1,5 bodova po golu prije nekoliko sezona. No uspjesi francuskih klubova predvođenih PSG-om uskoro će vjerojatno vratiti Ligue 1 među najjača prvenstva.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider