Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Priprema terena

Licemjerstvo Barcelone: Potjerala je sve svoje superzvijezde, a sapuna se daska i Messiju

U Barceloni su ljuti na PSG što iskazuje otvorene namjere za dovođenje Messija, ali čini se da bi takav rasplet svima odgovarao...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Barcelona i PSG opet su u klinču. Ovaj put zakačili su se oko Lionela Messija. Parižani su preoteli Kataloncima jednog dragulja - Neymara, a sada su naciljali i najvrjedniju svojinu.

Budući da je Barca bez predsjednika, Ronald Koeman osjetio se pozvanim stati u obranu katalonskog kluba. Trener Barcelone optužio je Parižane da su pretjerali u javnim istupima i da time pokazuju kako ne poštuju Barcu.

Jasno da Parižani nisu nevina dječica, akrobacije s financijskim fair-playom i načinom na koji su kupili Neymara to najbolje potvrđuju, ali i katalonske reakcije prilično su licemjerne.

Rat Barcelone i PSG-a zbog Messija

Zaboravili su kako su oni „ulazili u igrače“ drugih klubova, čak i dok su bili pod čvrstim ugovorima. Sjetimo se samo perfidne igre s Ousmaneom Dembeleom dok je bio u Borussiji Dortmund i kakvu su vatru Nijemci rigali prema Barceloni. Ili čuvene afere s transferom Antoinea Griezmanna i kako su u Atleticu sve komentirali. Primjera je bezbroj.

Za razliku od Barce koja je vabila igrače pod ugovorom, Parižani s Messijem ne rade ništa diskutabilno. Messi je od početka siječnja slobodan igrač, što znači da bez ikakvih ograničenja može pregovarati s bilo kojim klubom.

gol expired Ukrajinski tajkun donio novac stradalima od potresa, Srna mu zahvalio: ''To nije bila moja ideja'' divider

Druga je stvar što je povrijeđena taština Katalonaca. Uostalom, nije li sam Messi prije početka sezone izrijekom zatražio odlazak iz Barcelone. Zar onda nije logičnije da se na njega ljute? Ljutili bi se da smiju, barem ne javno. Messi je u Barci sve. Ili je barem bio.

Da se nešto događa na relaciji Messi – PSG, moglo se nazrijeti odmah nakon Argentinčeve objave da želi napustiti Barcu. Znakovita je bila Neymarova izjava početkom prosinca da će on i Messi sljedeće sezone opet biti u istom dresu. U tom trenutku možda je netko mogao pomisliti da je mislio da će to biti u Barcinu dresu, ali kako je vrijeme prolazilo, postalo je sve jasnije da je zapravo mislio na PSG.

Neymarova najava

Upućenijim promatračima i u tom je trenutku bilo jasno da je Brazilac mislio kako će se opet sastati na Parku prinčeva. Da je Barcelona u teškoj financijskoj situaciji, bilo je jasno još početkom prošle godine, kada su Luis Suarez i Dembele bili ozlijeđeni, a Abidal je priznao da nema novca za pojačanja.

Dakle, u velikim problemima bila je i prije početka koronakrize, a kamoli kada se kriza rasplamsala. Prošlog ljeta već je bilo jasno da od Neymarova povratka na Camp Nou nema ništa. Barca si nije mogla i dugo si neće moći priuštiti taj luksuz da u momčadi ima dva najskuplja igrača današnjice.

gol expired Hajduk nikad u povijesti HNL-a nije promašio više penala: Ova momčad ruši negativne rekorde divider

Kada je Messi zagazio u razdoblje „slobodne trgovine“, dakle od 1. siječnja, Parižani su počeli otvarati karte. Do tada su strogo pazili da ne izlijeću. Prvi otvoreniji istup napravio je Mauricio Pochettino nedugo nakon što je sjeo na klupu Parižana.

„Igrači poput Messija uvijek su na meti PSG-a. Bilo bi ga divno trenirati“, izjavio je Pochettino.

Le Parisien je objavio da je Pochettino šefovima PSG-a izložio kao prioritet dovođenje svojeg sunarodnjaka.

Di Maria razljutio Koemana

Sljedeći znakovit istup napravio je sportski direktor Leonardo.

„Veliki igrači poput Messija uvijek su na meti PSG-a. To je naš san, ali ovo nije trenutak za razgovor o tome. Sjedimo za istim stolom zajedno s ostalima koji pozorno prate situaciju. Dobro, možda baš ne sjedimo doslovce, ali jedan je stolac rezerviran za svaki slučaj… Četiri mjeseca u nogometu su čitava vječnost, osobito u današnje doba“, izjavio je Brazilac sredinom siječnja.

Kada je u konačnici iskoračio Messijev prijatelj iz reprezentacije Angel Di Maria i poručio da „postoje brojni način na koje Messi može doći u PSG“, Koemanu je prekipjelo.

gol expired Dinamo i Rijeka u strahu od Osijeka: Je li hajka na suce slučajna? Gdje su Mamić i Mišković dosad bili!? divider

Bubnjevi velikog transfera sve su glasniji. Vatru je dodatno potpirilo curenje podataka o faraonskom Messijevu ugovoru, iako to u principu nije ništa novo. Ako se malo prisjetimo, nekoliko dana nakon što je Messi potpisao novi ugovor s Barcelonom izašle su u španjolskim medijima informacije o godišnjoj plaći koja se u bruto iznosu vrti oko stotinu milijuna eura. Pisali smo o tome i na našem portalu bezbroj puta.

Spominjali su se i ogromni bonusi samo za potpis ugovora i osvojene trofeje. Lako se moglo izračunati da će Messi zaraditi blizu pola milijarde u četiri godine, tako da posljednje informacije i nisu neka eureka. Ali poznato je da ljudi u moderno doba imaju kratko pamćenje. Tko se još sjeća što se pisalo 2017. ili 2018.

Barca je na sličan način potjerala sve svoje superzvijezde

Sada su izašle samo preciznije brojke, ali 50 milijuna manje ili više i nije neka drastična razlika na toliku cifru. Čini nam se puno zanimljivije zbog čega su detalji ugovora s preciznim brojkama procurili baš u ovom trenutku. Odakle vjetar puše?

Izgleda kao da se priprema teren za Messijev odlazak, iako se javno liju krokodilske suze. Iskustvo nam govori da je Barca uvijek koristila isti model rastanka sa svojim najvećim zvijezdama. Od Maradone, Schustera i Romarija pa do Ronalda, Figa i Ronaldinha. Nitko od njih nije dugo izdržao. Kada ih je Barca odlučila potjerati, upalila bi propagandni stroj, a njezini medijski trabanti odradili bi svoje.

Tko je kriv za loše suđenje u HNL-u?

Ukupno glasova:

Kako bi se amortizirao bijes navijača, morali su proći fazu difamacije. Sve ono što se dugo pometalo pod tepih odjednom bi izašlo pred oči javnosti. Tako je Maradona odjednom postao ljubitelj „bijelog“, kao da takav već nije stigao u Barcelonu, Schuster svadljivac i teška osoba, kao da to oduvijek nije bio, Romario i Ronaldinho parajlije i noćne ptice, kao da su to ikada krili, Ronaldo i Figo nezahvalnici kojima nikada nije dosta zelembaća…

Sve je jasnije da se na sličan način etiketira i Messi, kao da mu već dosad nije „sto“ puta popravljan ugovor i kao da se nije znalo da zarađuje kao faraon. Naravno da se znalo, ali se nije tako naglašavalo. Jasno je i zašto, jer se nije kalkuliralo s Messijevim odlaskom.

Financijska kriza

Puno toga govori da se rastanak primakao, a najvažniji je faktor taj što je u blagajni teški propuh. Za Messija treba izdvojiti bogatstvo, a Barca ne da nema novca, nego se priča o bankrotu. U takvoj situaciji teško je govoriti o sklapanju novog šampionskog projekta. Ako se i nađe novca za Messija, a nema ga, gdje će se naći za pojačanja, na kojima Argentinac čvrsto inzistira jer jasno mu je da ovakva Barca teško može do glavnih trofeja.

Kako pomiriti te krajnosti? Možda je jedini način taj da Messi odustane od svojih prohtjeva i opasno smanji apetite. Međutim, Messi čak i ako bi prepolovio svoju plaću, teško da mu mogu jamčiti da će dovesti pojačanja koja želi.

Kako se sveopća ekonomska i društvena kriza produljuje, situacija izgleda sve kompliciranija i za Barcu teža. Možda novi predsjednik uspije okrenuti situaciju, no izgledi nisu baš preveliki. Sve će ovisiti o Messiju. Vidjet ćemo što će prevladati: ljubav prema Barceloni ili tržišna realnost.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider