Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Dva detalja za pamćenje

Legendarni Ivan Gudelj otkrio kako se raspala slavna reprezentacija Jugoslavije: "Posjetio nas je jedan moćni političar"

Ivan Gudelj bio je igrač svjetske klase, ali bolest ga je natjerala da prekine karijeru sa samo 26 godina.

Galerija Jugoslavija Zvonimir Boban i Ivan Gudelj Ivan Gudelj

Početkom 80-ih godina prošlog stoljeća Ivan Gudelj bio je prototip modernog nogometaša, onaj tip veznjaka koji se danas zove box to box.

Izuzetno snažnog i prodornog Imoćanina bolest je zaustavila na vrhuncu slave. Zbog hepatitisa B počeli su mu propadati mišići, srušio se na travnjak na utakmici Hajduk - Crvena zvezda 13. rujna 1986. i ispostavilo se da mu je to bila i posljednja utakmica u karijeri.

Gudelj je nedavno objavio kako je poslije 37 godina borbe napokon pobijedio neugodnu bolest, više nema hepatitis B, a njegova priča bila je i ostala inspirirajuća za mnoge generacije nogometaša, ali i ljudi općenito.

Ispričao ju je Gudelj u intervjuu za srpski Mondo, u sklopu kojeg se dotaknuo i čudesne generacije reprezentacije Jugoslavije koja je bila prepuna fenomenalnih igrača iz tog vremena (Zlatko Vujović, Jurica Jerković, Velimir Zajec, Ivica Šurjak, Stjepan Deverić, Safet Sušić, Vahid Halilhodžić i mnogi drugi).

Družina je to koja je ispraćena s velikim očekivanjima na Svjetsko prvenstvo 1982. u Španjolsku, ali se vratila kući već poslije prvog dijela grupne faze i šokantnog raspleta, završivši na trećem mjestu, iza Sjeverne Irske i Španjolske, a ispred Hondurasa.

"Ta godina stavila je pečat na moju karijeru. Odigrao sam samo tri utakmice, a francuski L'Equipe stavio me u idealnu momčad Svjetskoga prvenstva. U svim anketama bio sam proglašen za najboljeg igrača Jugoslavije", prisjetio se Gudelj i iznio dva detalja zbog kojih misli da su doživjeli neuspjeh.

Pretjerana samouvjerenost i svađa oko kopački

"Tijekom priprema na Ohridskom jezeru posjetio nas je Stane Dolanc, koji je u to vrijeme bio jedan od najmoćnijih političara u Jugoslaviji. Sjećam se da nam je rekao: 'Momci, pogriješili ste, niste smjeli narod pripremati na veliki uspjeh, sad će vam sve osim osvajanja Svjetskog prvenstva biti označeno kao katastrofa.' Mi smo tek kasnije shvatili koliko je čovjek bio pravu."

Drugi veliki problem bila je afera s proizvođačem sportske opreme:

"Kao mladom igraču jedino mi je bilo važno da zaigram na Svjetskom prvenstvu i nisam mogao vjerovati da jedan tako banalan detalj može srušiti snove cijele generacije. Savez je bio potpisao ugovor s Adidasom i igračima je bilo rečeno da će biti skinuti s popisa za SP ako ne ispoštuju dogovor. Igrači su već imali potpisane ugovore s Pumom i tu je izbio skandal. Tako se nama dogodilo da smo sastančili po hodnicima i raspravljali o marki kopački umjesto da smo se fokusirali na suparnike u grupi."

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider