Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
NESRETNI LEEDS UNITED

Čekali smo ih gotovo 20 godina, a već u drugoj sezoni su ponovno na rubu ispadanja

Porazom koji su doživjeli od Arsenala, nogometaši Leeds Uniteda završili su "ispod crte".

Raphinha (Foto: Afp)

U proljeće 2001. godine Leeds United igrao je polufinale Lige prvaka. Momčad Davida O'Learyja postala je favorit većini neutralnih nogometnih obožavatelja te većina njih i danas zna nabrojati sjajnu prvu postavu te generacije.

Nažalost, samo tri sezone kasnije, United je završio u drugom rangu engleskog nogometa. Povratak se čekao teških 16 godina, uz nekoliko sezona u trećem rangu, sve do ljeta 2020., kad je napokon izboren. Pred praznim tribinama, zbog svima znanih razloga.

Najugodnije iznenađenje prošle sezone

Ipak, pred svojim navijačima mogli su igrači Leedsa oduševljavati prošle sezone, kad su u povratničkoj sezoni bili najugodnije iznenađenje lige. Ofenzivno orijentirani nogomet Marcela Bielse donio je deveto mjestu, uz nekoliko promoviranih igračkih imena.

No, onda se dogodio poznatih sindrom druge sezone. Upoznali su ga prošle sezone igrači Sheffield Uniteda, a u novijoj povijesti smo ga viđali kod Huddersfielda i nekih drugih momčadi. Leeds United traži formu kroz cijelu sezonu, a posebno loše izgleda njihova zadnja linija. 

Primljeni pogoci najveći su problem

Zadnja linija u koju je puno uloženo, ali dogodila se kombinacija loših procjena i ozljeda. Ovosezonski rezultat toga su 74 primljena pogotka u 35 susreta. Samo je Norwich primio jedan više. Tu je -35 gol razlika i 18. mjesto Premier lige samo tri utakmice prije kraja.

Problemi su i ozljede u ostalim dijelovima momčadi. Jedini pravi napadač, Patrick Bamford, cijelu sezonu je većinom izvan stroja, a većinu iste nije bilo Kalvina Phillipsa. Dva su to najvažnija igrača momčadi, ali isto tako igrači za koje nemaju pravu zamjenu. U završnici sezone ostali su i bez najstandardnijeg člana momčadu prošle dvije sezone, Stuarta Dallasa.

Leedsu sad slijede dva bitna domaća susreta. Prvo im u srijedu dolazi Chelsea, onda je tu Brighton, momčad u top formi te na kraju gostovanje kod Brentforda. Igra u posljednjih nekoliko susreta ne budi nadu, posebno jer glavni konkurenti, Everton i Burnley trenutno izgledaju bolje.

Jesse Marsch mora nešto napraviti

Leeds United klub je s velikim brojem navijača, klub koji nešto znači i u povijesti nogometa te bi bilo šteta da već napuste ligu u kojoj im je imenom svakako mjesto.

Na Jesseju Marshu je da u posljednje tri utakmice pronađe dobitnu formulu te da se momčad zadrži tamo gdje većina romantičara vjeruje da im je mjesto. Da će biti lako? Neće, niti malo, zapravo su trenutno glavni kandidat za selidbu u niži rang. No, to je Premier liga, liga gdje je sve moguće.

Marsh je upisao tri pobjede u devet susreta koliko je na klupi. U prosjeku je to pobjeda svaki treći susret. Nismo sigurni da će im u ovoj završnici jedna biti dovoljna.

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider