Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
TV-prava Prve HNL

Kustić dao javno obećanje o supervažnom projektu: "Klubovi će imati uvid u sve"

S izvršnim direktorom Hrvatskog nogometnog saveza Marijanom Kustićem u Dnevniku Nove TV razgovarao je reporter Milan Stjelja.

Krećete u ovaj supervažan projekt za sve hrvatske klubove, naročito za prvoligaše, prodaje TV-prava. Pitanje je zašto baš sada usred ove krize koju je uzrokovao koronavirus? Je li pravi trenutak?

"Možemo raspravljati o tome kad je pravi trenutak. Mi smo pokrenuli i objavili ovaj međunarodni poziv i agencijama i tvrtkama da se jave oko početka pregovora glede prodaje TV-prava. Mislimo da apsolutno treba krenuti ranije, a vidjet ćemo i o ponudama koliko su zainteresirane tvrtke. Nekih telefonskih upita je bilo već sada i zainteresiranih za tu temu, a gledajući unatrag posljednjih 10-ak mjeseci, malo manje, i razgovora i kad su u pitanju sami prvoligaši i kad smo razgovarali oko same Udruge Prve lige naravno da smo se doticali i TV-prava. S pravom su pitali i prvoligaši i naravno da ovoga neovisno smo mi i tad na sastanku govorili da pokrenemo bilo što za dobrobit prvoligaša, bilo kroz Udrugu prvoligaša ili kroz Komisiju za profesionalni nogomet..."

Zašto baš sada?

Ma u redu je, ali zašto baš sada? Ne bi li možda pregovaračka uloga HNS-a bila bolja kada bi se stabilizirala cijela gospodarska situacija?

"Idemo vidjeti hoće li biti ponuda. Ono što je bitno, ako bude ponuda, naravno mi se nadamo da hoće, sa svim ponudama bit će upoznati i predstavnici prvoligaša. S nekima od predsjednika sam već razgovarao na tu temu i oni se apsolutno slažu s tim. Prisustvovat će i sastancima..."

Što bi vas koštalo da pričekate još malo?

"Pa kažem ako će biti dobra ponuda i ako budu zadovoljni prvoligaši - ići ćemo u to. Ako ne budu, nećemo ići."

gol expired HNS raspisao natječaj za TV prava, iz Hajduka sumnjičavi: "Čisto sumnjam u transparentnost" divider

Znači bit će transparentno?

"Naravno da će biti transparentno. Kad dođu ponude, bit će sazvan sastanak predstavnika prvoligaša i sve će biti predočeno, oni će odlučivati o tome. Ako budu svi zadovoljni, ući ćemo u tu priču. Čisto transparentno, mislim da je to interes svih klubova, a pogotovo onih koji nisu toliko financijski jaki kao nekoliko naših jačih klubova."

"Očekujemo povećanje iznosa"

Kakav ugovor očekujete? Hoće li se raditi o povećanju i o kakvoj se svoti radi?

"Naravno da očekujem da će biti i dobrih ponuda i da će biti povećanje u odnosu na sad. Pričekajmo, ono što je bitno je da svi klubovi sudjeluju i odluče o tome."

Na tragu te transparentnosti, znaju li klubovi kakva je situacija sada, dakle kakav je aktualni ugovor koji traje još nešto više od dvije godine?

"Oni su upoznati s time, razgovaralo se već na tu temu, ugovor traje do lipnja 2023. godine. Otvoreno je, svi mogu sve pogledati. Što se tiče svih tih pitanja, Savez je apsolutno otvoren."

Zašto na tako dugi rok?

Tražite suradnike na rok od sedam godina plus još eventualne tri, a inače je praksa da se ugovorom veže na tri do maksimalno četiri godine. Zašto tako dugo?

"Stavili smo ponudu da vidimo, ali ponavljam, sve ovisi o ponudama i pregovorima jer ovo su pregovori. Ono što mi očekujemo je da budu apsolutno svi zadovoljni, Savez i klubovi i svi koji su vezani uz nogomet."

Obično su TV-prava oko nogometa na prodaju na rok od tri do četiri godine pa se onda traži da idući ugovor bude veći, jer je popularnost nogometa iz dana u dan sve veća.

"Evo, mislim da je ovo čisto poziv za pregovore i razgovore, a o tome hoće li to biti sedam ili pet godina, vidjet ćemo kad porazgovaramo i vidimo tko će se javiti."

I klubovi će odlučivati o tome?

"Apsolutno će biti sazvan i sastanak prvoligaša i sudjelovat će u tome i to će biti transparentno i otvoreno."

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider