Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Najveća Krznarova pogreška kao opomena za Omoniju: Dinamove zvijezde odsutne duhom i glavom u transferu, a imaju vratara u pravoj formi

Dinamo je izgubio na otvaranju HNL sezone, a Damir Krznar na vrata je postavio očito nedovoljno pripremljenog i fokusiranog Dominika Livakovića…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Eto, i to se dogodilo: Dinamo je prvi put otkako je HNL-a izgubio na otvorenju sezone. Da stvar bude gora po Modre, izgubili su od stare mušterije, Slaven Belupa.

Iznenađenje jest, ali šokantno baš i nije. Ne samo zbog zakona velikih brojeva, jer jednom se moralo dogoditi, nego i zbog trenutačne forme. Dinamo nije izgledao dobro protiv Valura, pogotovo u Reykjaviku, iako se po rezultatu to možda ne bi reklo.

Modri su pobijedili 2:0, ali ta je utakmica mogla otići u neke sasvim druge vode da na vratima nije bio smireni i sigurni Danijel Zagorac.

Livaković nije u formi

Upravo je Zagorčeva smirenost nedostajala Modrima da na sličan način pobijede i Slaven, unatoč lošoj igri. Da Dominik Livaković nije onako teško pogriješio, vjerojatno bi Modri po starom receptu nekako ugurali loptu u mrežu. Tako su bezbroj puta pobjeđivali u HNL-u.

Naravno da je nakon utakmice lako lamentirati, ali ako ću tražiti najveći propust Damir Krznara, onda je to odluka da ne pretjerano fokusiranog Livakovića vrati na vrata.

Prilično je očito da su Dinamovi reprezentativci, posebice Livaković i Bruno Petković, fizički i mentalno potrošeni nakon nastupa na Euru. I Livaković, i Petković, pa čak i Oršić doimaju se nekako prazni, duhom odsutni. Čini se da još nisu stigli napuniti baterije, igraju kao da su glavom negdje drugdje, kao da su motivacijski ispražnjeni.

HNL golovi: Dinamo - Slaven 0:1 (Krstanović)

Nakon Eura i odmjeravanja snaga s velikim zvijezdama, teško se prešaltati na domaće terene. Osim toga, sva trojica nestrpljivo iščekuju transfer u inozemstvo i pitanje je koliko su uopće mogu usredotočiti.

Vidljivo je da nisu u nekoj bajnoj formi, a ni fizičkoj spremi. To su najviše odnosi na Petkovića. I kada nisu posve spremni i mentalno fokusirani, napadače se i može nekako istrpjeti, pogotovo kada se igra protiv kvalitativno slabijih suparnika, dok za vratare to ne vrijedi.

Vratar je prvi kralježak momčadske kralježnice, svaka njegova pogreška jasno se vidi i može pogubno djelovati na momčad. Nije problem u jednoj pogrešci, svima se dogodi, problem je u formi i važnosti utakmica koje dolaze.

Ne treba biti pretjerano pronicljiv da se utvrdi kako je Zagorac trenutačno u boljoj formi od Livakovića. Nije u pitanju samo onaj prvi gol, to se vidi i po nekim drugim reakcijama.

Dinamo se može osloniti na Zagorca

Ni kod drugog se Livaković nije baš briljantno postavio, iako se mora priznati da je udarac bio snažan i dosta precizan, makar dosta iskosa, ali Livaković ga je pokušao obraniti nogom, što nije baš rezonski. I u nekim drugim intervencijama pokazivao je nesigurnost.

Krznar je išao tražiti pogaču preko kruha, a kada se to radi, obično ne završi dobro, čak i kada se igra s kvalitativno puno inferiornijim suparnikom.

Na kraju krajeva, i Livakoviću je napravljena medvjeđa usluga. I za njega bi bilo puno bolje da se još malo pričekalo s povratkom u prvi sastav. Nije dobro na silu. Rezon je vjerojatno bio taj da ga se isproba prije Omonije, da ne ispadne da prvu u sezoni brani protiv Ciprana.

HNL golovi: Dinamo - Slaven 0:2 (Bogojević)

No Modri nemaju razloga forsirati jer na klupi imaju u najmanju ruku jako dobrog vratara, možda malo i podcijenjenog od strane medija i javnosti. Prema mojem mišljenju, Zagorac je odličan vratar i po kvalitetama koje posjeduje trebao je napraviti puno veću karijeru.

Sjetite se samo koliko je puta vadio kestenje iz vatre. Znao je biti presudan u Dinamovim europskim kvalifikacijskim utakmicama.

Nije lako kada u ključnoj utakmici, nakon koje više nema popravka, uskočite na vrata umjesto prvog golmana i odradite je za peticu, a prije toga ste najveći dio sezone proveli na klupi.

To mogu samo vrhunski vratari, a Zagorac to jest. Zagorac je možda napravio pogrešku što je ostao, možda i što je uopće došao u Dinamu i pristao biti zamjena, a Dinamo je povukao sjajan potez što ga je privukao i zadržao.

Krznar mora dobro razmisliti za Omoniju

To je jedan od boljih poteza Dinamov struke. Naravno, Zagorac je pristao jer je u Dinamu bolje plaćen, i to osjetno, da sjedi na klupi nego da je bilo gdje u HNL-u prvi vratar.

Međutim, pitanje je koliko je to dobro za njegovu karijeru? Da je odlučio otići negdje drugdje, danas bi možda bio u reprezentaciji. Neki će sigurno reći da pretjerujem. Možda, ali doista sam mišljenja da je reprezentativni kalibar. Da nije, ne bi ga Dinamo tako čvrsto zagrlio.

Jednom kada Livaković napusti Maksimir, a to će se prije ili kasnije dogoditi, čini se da su u Dinamu odlučili da će Zagorac biti prvi vratar, unatoč tomu što je kupljen Ivan Nevistić. I taj podatak puno govori.

Sve ovo pišem zbog sljedeće Dinamove europske utakmice, prve najvažnije u sezoni. Krznar će morati dobro razmisliti koga postaviti na vrata protiv Omonije. Uvijek je bitno imati sigurnog vratara, a još je bitnije kada momčad ne igra baš dobro. Da je Dinamo u formi i zabija puno golova, onda jedna pogreška vratara ne mora biti presudna. S ovakvom igrom svaka pogreška skupo će se plaćati.  

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider