Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
uhićen najmoćniji menadžer?

Korupcijski skandal u Belgiji: Ivana Leku ispituju zbog sumnje u pranje novca i namještanje utakmica

Trener Ivan Leko nalazi se na obavijesnom razgovoru u Bruggeu nakon što je u Belgiji izbio korupcijski skandal.

Ivan Leko (Foto: AFP) (Foto: Afp)

U nekoliko najutjecajnijih nogometnih klubova u Beligiji policija je u srijedu provela raciju zbog sumnje u korupcijski skandal. Među osobama koje su završile na policiji nalazi se i trener Club Bruggea, bivši hrvatski reprezentativac Ivan Leko!

Suci, službene osobe klubova, menadžer i treneri najvećih nogometnih klubova u Belgiji nalaze se u policiji na ispitivanju zbog sumnje u korupcijski skandal. Sumnja se na utaju poreza, financijske malverzacije, pranje novca, i to ni manje ni više nego u dva najveća nogometna kluba – Anderlechtu i Club Bruggeu

Menadžer Mogi Bayat, jedan od najutjecajnijih u belgijskoj Jupiler ligi, uhićen je, prenose belgijski mediji. On je posljednjih godina od sportskog direktora u Charleroiju postao jedan od najmoćnijih menadžera u tom dijelu Europe.

Istražitelji su navodno ispitivali Bayatove bankovne transakcije jer sumnjaju da su preko njega svi prali novac i izbjegavali u Belgiji plaćati porez.

Osim njega, policija sumnja i u Dejana Veljkovića, s kojim je hrvatski stručnjak navodno u jako dobrim odnosima. Klub bivšeg igrača Hajduka brzo se oglasio u vezi s tim i ponudio potpunu suradnju prema policiji.

"Club Brugge može potvrditi kako je dio velike istrage policije u belgijskom nogometu te kako policija pretražuje naše prostorije. Naravno, surađivat ćemo u potpunosti s policijom. Leko nije u klubu trenutačno, ali da jest, bio bi ispitan zbog potreba istrage", stoji u priopćenju belgijskog prvaka.

Istraga je pokrenuta krajem 2017. nakon izvješća Jedinice za sportske prijevare. Njom su obuhvaćene sumnjive financijske transakcije unutar prve belgijske lige, a tijekom istrage su se pojavile naznake na namještanje rezultata utakmica iz sezone 2017./2018.

Racije, konkretno njih 44 kako piše list "L'Echo" su provedene u klubovima Anderlechtu, Club de Bruggesu, Standardu i Antwerpu. Racije su provedene kod vodećih ljudi iz tih klubova, kod agenata igrača, kod sudaca, kod jednog odvjetnika, u računovodstvenom uredu, kod jednog trenera, kod nekoliko novinara i kod još nekolicine mogućih suučesnika.

Osim toga, racije u vezi s ovim slučajem provedene su i u inozemstvu - u Francuskoj, Luksembugu, na Cipru, u Crenoj Gori, Srbiji i u Makedoniji.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider