Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
reaktivajcija nacionalnog odbora

Konferencija HNS-a: Stop eskalaciji nasilja i huliganizma na utakmicama

U Sisku je završila dvodnevna Konferencija o sigurnosti i zaštiti na nogometnim utakmicama u organizaciji Hrvatskog nogometnog saveza (HNS).

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon desetak izlaganja i opsežne rasprave pedesetak stručnjaka iz područja sigurnosti i pravosuđa, usvajanjem zaključaka u Sisku je završila dvodnevna Konferencija o sigurnosti i zaštiti na nogometnim utakmicama u organizaciji Hrvatskog nogometnog saveza (HNS).

Konferencija, četvrta po redu, održana je upravo u vrijeme poraslog huliganizma i nasilja na stadionima, te njeni organizatori iz HNS-a vjeruju kako će dogovorene mjere i prijedlozi doprinijeti većoj sigurnosti na nogometnim utakmicama.

Jedinstven je zaključak kako je nužno reaktivirati rad Nacionalnog odbora za prevenciju i smanjenje nasilja na stadionima. Takav je prijedlog sadržan i u preporukama Stalnog odbora Europske komisije, pa je dogovoreno da se uputi na sjednicu Vlade RH. Naime, sudionici Konferencije iskazali su zajedničku zabrinutost zbog povećane uporabe pirotehnike, javnog poticanja na mržnju prema drugim skupinama i pojedincima, te porast huliganizma koji potiče na nasilje.

Kako je u ime radne skupine priopćio povjerenik za sigurnost HNS-a Miroslav Marković, također su pozdravljeni napori Središnjeg državnog ureda za šport u provođenju prevencijskih programa, a državne se institucije pozivaju za žurno potpisivanje i ratifikaciju konvencije Vijeća Europe o sigurnosti na nogometnim utakmicama i drugim sportskim priredbama.

Nadležna policijska i pravosudna tijela su pozvana da ujednače primjenu zakonskih odredbi usmjerenih prema sprječavanju kriminalnih čimbenika u djelovanju organiziranih navijačkih skupina.

Sudionici Konferencije, kako je rečeno, u narednom će razdoblju pojačati napore u ojačavanju integriranog pristupa sigurnosti u cilju zaštite navijača, uz isključenje huligana s utakmica. Zbog toga se pozivaju predstavnici organiziranih navijačkih skupina na otvoreni dijalog, u cilju eliminiranja zapreka koje otežavaju afirmaciju pozitivnih navijačkih ponašanja.

Na kraju, naglašena je vrlo važna uloga medija, urednika i novinara u jačanju svijesti o štetnim posljedicama korištenja pirotehnike i drugih zakonom sankcioniranih ponašanja, koja su često nekritički prikazana, a ponekad i glorificirana. Zbog toga se nameće potreba edukacije predstavnika medija o ovim temama.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider