Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
opet se ne priča o nogometu

Komisija je pogriješila: Evo zašto Soudani nije trebao biti pomilovan

Najbolji Dinamov igrač El Hilal Soudani može nastupiti protiv Hajduka. Kontroverzna odluka dodatno je uzburkala atmosferu uoči derbija, a iz Hajduka su zatražili hitan sastanak s HNS-om.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prekršaj bez kazne. Tako je okončan slučaj Soudani koji je izazvao veliku buru u tjednu maksimirskog derbija. Žalbena komisija HNS-a, koja se još nikad nije sastala u ovako brzom roku, poništila je odluku disciplinskog suca Saše Pavličića-Bekića.

"Komisija za žalbe je posebno istaknula da je prvostupanjskom odlukom bitno narušena autonomija suca utakmice, jer se tom odlukom odlučivalo o prekršaju koji je sudac vidio i odlučio da nije takav da bi trebao primijeniti stegovnu mjeru sukladno Pravilima nogometne igre'', stoji između ostalog u priopćenju HNS-a.

Takav stav dijelila su tri člana komisije kojoj je na čelu Davor Blašković, dugogodišnji trener mlađih uzrasnih kategorija u Dinamu i Lokomotivi. Blaškovića smo pokušali kontaktirati, ali nije odgovarao na pozive i poruke. Jedini član koji je bio protiv je odvjetnik iz Metkovića Stipe Cvitanović.

"Meni je jednostavno kroz glavu prolazilo to da je upravo naša žalbena komisija nultom tolerancijom na bilo kakav oblik nasilja upravo i smirila određene strasti u nogometu i sada se te strasti ponovno oživljavaju i kompliciraju, a što nije u ničijem interesu i nije bilo potrebno'', rekao nam je u telefonskom razgovoru Cvitanović.

Obrazloženje Komisije je promašeno

Ono što posebno upada u oči kod obrazloženja Žalbene komisije je da odluku Disciplinskog suca poništavaju, jer grubo narušava autonomiju suca utakmice. No, Disciplinski sudac Saša Pavličić-Bekić Soudanija nije kaznio po članku 110. disciplinskog pravilnika, kojim bi izravno zadirao u sudačka pitanja, već po članku 51. koji se odnosi na nesportsko ponašanje.

Odluka žalbene reakcije izazvala je i oštru reakciju Hajduka. Predsjednik splitskog kluba Ivan Kos traži hitan sastanak s HNS-om.

"Nakon današnje, nažalost, očekivane odluke Komisije za žalbu u 'slučaju Soudani', HNK Hajduk je poslao dopis HNS-u i svim klubovima Prve HNL sa zahtjevom za hitnim sastankom na kojem će se konačno raspraviti ovo neodrživo stanje u hrvatskom nogometu. Imamo spremne zahtjeve od kojih nećemo odustati, dok se ovaj teatar apsurda ne prekine. Apeliram i na ostale klubove da se priključe ovoj inicijativi jer ovo nije prvi put da su naknadna pamet, upitne odluke i maćehinski odnos naštetili hrvatskom nogometu."

Priopćenjem se oglasila i udruga Naš Hajduk, te poručila kako je nova predstava u režiji nogometnih vlastodržaca još jednom pokazala koliko je dalek cilj o poštenijem nogometu u Hrvatskoj. Još su jednom pozvali relevantne institucije da se pozabave problemom koji je, kako kažu, davno nadrastao sport.

Derbi je u subotu poslijepodne, a o nogometu se malo priča. Je li to krivnja medija, kako to vrhuška HNS-a voli reći, prosudite sami.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider