Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
usporedili s blatterom

Kod FIFA-e zatražili zabranu rada u nogometu za Damira Vrbanovića

Usporedili su slučaj s onim Blattera i Platinija.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Udruga članova GNK-a Dinamo “Dinamo – to smo mi” poslala je istražnoj komori neovisnog etičkog odbora krovne nogometne organizacije FIFA-e zahtjev da zabrani rad u nogometu izvršnom direktoru Hrvatskog nogometnog saveza Damiru Vrbanoviću.

Svoju prijavu temelje na presudi osječkog suda koja je Vrbanovića nepravomoćno proglasila krivim jer je u 2010. lažirao tri faksa "u ime" Dejana Lovrena, kojima su opravdali isplatu transfernog obeštećenja, za što je dobio tri godine zatvora.

Vrbanović je, naime od 2009. do 2015., dakle u periodu u kojem je počinjeno kazneno djelo, bio član Komore za rješavanje sporova FIFA-e, bio je član HNS-a i, kao takav, službena osoba koja se mora pridržavati Statuta FIFA-a, etičkog i disciplinskog kodeksa.

''Etički kodeks FIFA-e i disciplinski kodeks zabranjuju službenim osobama da krivotvore dokumente ili da koriste krivotvorene dokumente u pravnom prometu u svrhu obmanjivanja drugih. Na sudu je grafološki vještak potvrdio da je na navedenim faksovima potpis Dejana Lovrena lažiran. Disciplinski kodeks FIFA-e za takvo postupanje uz novčanu kaznu propisuje i zabranu obavljanja nogometne djelatnosti u najmanjem trajanju od 12 mjeseci. S obzirom na to da za takve prekršaje FIFA ima pravo direktno postupati ako matični nogometni savez propusti provesti postupak, mi smo odlučili djelovati jer u HNS-u presuda hrvatskog suda očito ne znači ništa'', rekao je Juraj Čošić, predsjednik udruge “Dinamo - to smo mi”.

Čošić je objasnio da svoju prijavu temelje na odluci FIFA-e u slučaju bivšeg predsjednika Seppa Blattera, koji je od istog tijela dobio zabranu obavljanja nogometne djelatnosti u trajanju od osam godina.

''U slučaju Seppa Blattera FIFA pokrenula postupak već na temelju rješenja o istrazi koje je donijelo tužiteljstvo Švicarske protiv njega i Platinija, a sve zbog isplate iznosa bez pisanog ugovora. Obrazloženje našeg saveza da neće ništa komentirati dok ne dođe pravomoćna presuda ne djeluje u odnosu na FIFA-u i njezino postupanje jer FIFA za prekršaje svog kodeksa ima isključivu nadležnost svojih tijela i konačnu nadležnost Suda sportske arbitraže (CAS), a ne domaćih sudova matičnih saveza. U tom postupanju FIFA se drži svojih pravila i švicarskog materijalnog prava. Blatter i Platini branili su se da su imali usmeni ugovor, međutim FIFA, a kasnije je to potvrdio i CAS, kaznili su ih zabranom obavljanja nogometne djelatnosti u trajanju od 8 godina. Kazneni postupak koji se vodi protiv Blattera još traje'', kazao je Čošić.


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider