Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Čista romantika

Jedinstveni stadion sanja elitu: Imaju pet tribina, nikad nisu igrali u Premier ligi, a sad su jako blizu

Kenilworth Road je stadion Luton Towna, izgrađen prije 117 godina.

Ovog petka započinje doigravanje za jedino preostalo mjesto koje će iz Championshipa voditi u Premier ligu.

Fulham i Bournemouth su kao dva najbolja sastava Championshipa poslije 46 kola osigurali izravni plasman u najatraktivniju ligu svijeta, a tko će im se pridružiti saznat ćemo krajem ovog mjeseca kada se igra finale na Wembleyju.

U polufinalnim utakmicama sastat će šesti (Luton) protiv trećeg (Huddersfield) te peti (Sheffield United) protiv četvrtog (Nottingham Forest) iz osnovnog dijela natjecanja. Polufinala se igraju na dvije utakmice, a onda finale na jednu.

Kenilworth Road - stadion s pet tribina

U igri za plasman u Premier ligu ostala su tri kluba koja već jesu igrala u najvišem rangu engleskog nogometa i jedan – Luton – koji na to još uvijek čeka.

Prije nego li lopte krenu s centra (prva utakmica doigravanja je u petak: Luton – Huddersfield) ono što najviše intrigira jest Luton odnosno mogućnost da njihov stadion Kenilworth Road bude domaćin utakmicama s Manchester Unitedom, Liverpoolom, Manchester Cityjem, Newcastleom i svim drugim klubovima iz Premier lige koji imaju respektabilne, suvremene stadione.

Kenilworth Road je, ne samo kapacitetom (10.356), sušta suprotnost Old Traffordu, Anfieldu, Etihadu… Riječ je o stadionu koji je zbilja specifičan i prilično čudan, ponajprije zbog činjenice da ima – pet tribina. Četiri su poredane tik uz travnjak, dok je peta postavljena dijagonalno, uz željezničku prugu koja prolazi iza nje.

Gostujući navijači ulaze na tribinu kroz - zgradu

Interesantan je i ulaz za gostujuće navijače – svi koji ovdje budu dolazili na gostovanje, morat će prvo proći kroz haustor jedne zgrade i onda se stepenicama zaputiti do mjesta na tribini.

Danas u Engleskoj ima puno stadiona s umjetnom travom, a Kenilworth Road je bio među prvima koji ju je postavio, početkom 90-ih godina prošlog stoljeća.

Ako Luton uspije iznenaditi i plasirati se u Premier ligu, na Kenilworth Roadu bi bili domaćini iduću sezonu, kao i onu iza nje. Nakon toga, za ljeto 2024., predviđena je selidba na novi stadion koji je trenutno u fazi izgradnje i koji će imati kapacitet od 23.000 mjesta.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider