Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Izgovorite ga, ako možete

Kyzylzhar: Kazahstansko iznenađenje prošle sezone Osijeku najviše prijeti svojom neugodnom lokacijom

Vrlo izazovno izgleda cijela avantura koja će nogometaše Osijeka čekati na samom sjeveru Kazahstana.

Kyzylzhar vs. Osijek (Foto: Gol.hr)

Nogometaši Osijeka napokon su jednom dobili na papiru lakšeg protivnika u svom prvom ozbiljnom sezonskom europskom ispitu. Vjerojatno ne najlakšeg, što bi ovog puta bio pobjednik susreta latvijske Liepaje i kosovskog Gnjilanea, ali i Kyzylzhar svakako zvuči bolje nego Lillestrom ili Lechia Gdansk.

U pitanju nije jedan od renomiranijih kazahstanskih klubova, države koja je proteklih europskih sezona dala itekako ugodna iznenađenja u Astani ili Kairatu, ali i države čija je reprezentacija u proteklih deset dana čak dva puta savladala Slovačku, uz igrače uglavnom iz domaće lige. 

Tobol i reprezentacija su jako upozorenje

Također, neugodno iskustvo iskustvo Hajduka s Tobolom, aktualnim prvakom, također treba shvatiti više nego ozbiljno. Kazahstanski nogomet je od primanja u UEFA-u počeo konstantno rasti i nikako se neki njihov klub ne smije smatrati lakom preprekom.

No, Kyzylzhar ove sezone uistinu djeluje kao netko protiv koga bi ispadanje bilo ravno katastrofi. Riječ je o klubu koji je prema Transfermarktu osmi navrjedniji klub u Kazahstanu, a momčad im je procijenjena na 6 milijuna eura. Prosječna starost im je preko 28 godina,  a među 25 igrača nalazi im se čak 17 stranaca.

Europu su izborili prošlosezonskim četvrtim mjesto, s 39 osvojenih bodova iz 26 kola, što je čak 22 boda manje od prvaka Tobola i 12 iza trećeplasiranog Kairata. To potvrđuje koliko zapravo ostatak lige zaostaje za gore spomenuta top 3 kluba.

Tko će najlakše u 3. pretkolo?

Ukupno glasova:

Ove sezone bliže borbi za ostanak

Trenutno su bliže onome gdje su se puno češće nalazili, a to je borba za ostanak, nego borba za vrh. Prvenstvo Kazahstana došlo je gotovo do svoje polovice, a Kyzylzhar se trenutno nalazi na 11. mjestu od 14 klubova, s 12 osvojenih bodova, odnosno samo dvije pobjede u 12 susreta. Gol razlika im je 12:15, što je znak da malo daju, ali i malo primaju golova, no slična situacija je u cijeloj ligi.

Nakon što su sezonu otvorili s tri poraza u nizu, trenutno su malo podigli formu te su u nizu od pet utakmica bez poraza.

Najveći problem je lokacija

Ono s čim će se Osječani sigurno podosta boriti je put do svog odredišta, gdje će prvi susret odigrati 21. srpnja.

Petropavlovsk, grad iz kojeg protivnik Bijelo-plavih dolazi, nalazi se na samom sjeveru Kazahstana, blizu granice s Rusijom i južnosibirskog grada Omska.

Ukupno je na 4500 kilometara od Osijeka, a google maps procjenuje da bi avantura automobilom do tog grada trajala 58 sati. Svakako je zrakoplov najbolja i zapravo jedina prava opcija, no neće niti tu bili jednostavno sve organizirati. Ne sumnjamo kako u NK Osijeku već ovog trenutka okreću razne brojeve i traže način za najbezbolnije stići na odredište.

Petropavlovsk inače ima 200 tisuća stanovnika, a prosječna najviša temperatura zraka u srpnju je oko 25 stupnjeva. 

Dodatni problem Osijeka je uklapanje u raspored

Možemo pretpostaviti kako će Osijek zbog ovoga svoju utakmicu prvog kola novog prvenstva protiv Gorice vjerojatno odigrati u subotu 16. srpnja, dok gostovanje kod Lokomotive vjerojatno slijedi u nedjelju 24. ili čak ponedjeljak 25. srpnja. 

Osijek će Kazahstance u Gradskom vrtu dočekati 28. srpnja.

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider