Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
OČITI PAD

Katastrofa bivšeg dvostrukog prvaka Europe: Tek četvrti put u povijesti neće zaigrati Ligu prvaka

Lisabonski klubovi ove sezone dominiraju Portugalom, što znači da će Porto iduće sezone europske utakmice igrati eventualno u Europskoj ligi.

Momčad Porta (Foto: Afp)

Kad napokon završi ova sezona, u Portu će je sigurno označiti neuspješnom.

U prvenstvu dugo nisu izgledali ovako loše. Čak i da slave u šest preostalih ligaških kola, imat će najlošiji bodovni učinak u posljednjih devet sezona. U Ligi prvaka ispali su u osmini finala od Arsenala.

Sezona za zaborav, ali i ozbiljnu rekonstrukciju

S obzirom na to kako izgledaju na terenu, posebno nakon domaćeg poraza od Vitorije Guimaraes, teško je to očekivati. Zapravo, puno realnije djeluje borba za obranu treće pozicije, što neće biti lako. Braga i Vitoria sad su na samo dva borba manje od bivšeg dvostrukog prvaka Europe.

Bez Lige prvaka za iduću sezonu su ostali, a Europsku ligu tek trebaju osigurati.

Kolika je to katastrofa za ovakvu momčad, najbolje svjedoči pogled u povijest.

Samo su Barcelona i Real više puta igrali Ligu prvaka

Porto dosad samo tri puta nije izborio Ligu prvaka kroz ligaški plasman. 1994./1995., kad su Portugalci još uvijek slali samo prvaka, te u sezonama 2002./2003. i 2011./2012. Još dvaput nisu zaigrali grupnu fazu jer su ispali u kvalifikacijama.

No 27 sezona igranja Lige prvaka impresivno je postignuće, ali i dokaz kako bijelo-plavi klub ondje i pripada. Više sezone Lige prvaka od njih, točnije 28, imaju tek Barcelona i Real Madrid. Bayern ima 27 poput njih, a onda slijedi Manchester United s 25 te ostatak podosta ispod njih.

Čak i njihova strategija jeftinog kupovanja i skupog prodavanja trenutačno daje slabije rezultate. Ove su sezone na transferima bili u plusu tek 22 milijuna eura. Prošle je to bilo 34, a pretprošle 36. I dalje je to plus, i dalje Porto radi dobar posao, no nešto ispod nekih ranijih sezona. 

Stižu li promjene?

Zaključak je da trebaju nešto promijeniti, s obzirom na to da su se Sporting i Benfica bolje prilagodili nekim novim vjetrovima, a za to će imati priliku u sezoni u kojoj ih nećemo gledati na najvećoj sceni.

Kad će se na nju vratiti, pitanje je, ali portugalski su velikani i ranije znali doživljavati padove pa uspone poput feniksa. Nećemo se iznenaditi ako se to dogodi i Portu. 

Svakako nije lijepo na 20. godišnjicu osvajanja Lige prvaka imati pored sebe činjenicu da to natjecanje iduće sezone nećete igrati.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider