Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Korupcija, stradanja radnika...

Radi se punom parom, ali problema je mnogo: Zašto će SP u Kataru biti najčudnije ikad

Točno su četiri godine do novog Mundijala, a radovi su već u punom zamahu.

Izgradnja stadiona Al-Wakrah (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Katarski šeici ne misle poput Rusa ušminkavati stadione do samog početka Mundijala. Renovacija jednog postojećeg i izgradnja sedam potpuno novih modernih stadiona već je u debelom zamahu. A do Svjetskog prvenstva ostale su točno četiri godine.

"Svjetsko prvenstvo u Rusiji je bilo sjajno, ali zapravo je to bilo europsko prvenstvo s jednom pozvanom momčadi izvana - Brazilom. Ni jedna druga južnoamerička, afrička i azijska reprezentacija nisu bile ni približno dobre da se nadaju naslovu. Tako da se nadam da će Mundijal u Kataru biti puno izjednačeniji", rekao je bivši trener Arsenala Arsene Wenger.

Bez obzira na njegov ishod, katarski Mundijal bit će najčudniji u povijesti. Za početak - održat će se u studenom i prosincu, kako bi se izbjegle nesnosne ljetne vrućine u ovoj zemlji. Finale jednog svjetskog prvenstva tako će se prvi put u povijesti igrati sedam dana prije Božića.

Više od tisuću radnika izgubilo živote na gradilištima

"Sustav hlađenja koji predlažemo ne odnosi se samo na stadione, već i na fan zone i vanjske površine, za što ćemo koristiti obnovljive izvore energije. No ne mislim da će vrućina biti toliki problem, tu ljudi dolaze i usred ljeta uživati u suncu i moru, tako da ovaj termin ne bi trebao biti problematičan", rekao je Nasser Al Khater, direktor marketinga i komunikacija SP u Kataru.

Problematična je zato u mnogočemu etičnost katarskih organizatora. Ubrzo nakon dobivanja domaćinstva, pojavile su se brojne optužbe za korupciju onih koji su dali svoj glas Kataru. Uz to, radove na stadionima prate vijesti o svakodnevnim stradavanjima radnika.

Prema procjenama više međunarodnih organizacija, već ih je više od tisuću izgubilo živote na gradilištima, a zemlju muče i političke blokade susjeda.

Navijači će moći pogledati dvije utakmice dnevno

"Sav čelik stiže izravno iz Italije, doprema se brodom iz Italije u Dohu, tako da unatoč blokadama i dalje neometano nabavljamo materijal i nastavljamo posao po planu", rekao je Mohemed Ahmed, projekt-menadžer stadiona Al Bayt.

Katarski šeici jamče da će svi stadioni biti završeni godinu dana prije početka Mundijala. Najveća udaljenost između njih iznosit će 55 kilometara, kako bi navijači brzom željeznicom mogli stići pogledati dvije utakmice u istom danu. A zimski Mundijal mogao bi biti poseban i po rekordnom broju reprezentacija.

"Odlučili smo povećati broj reprezentacija na svjetskom prvenstvu 2026. s 32 na 48. Hoćemo li isto odlučiti i za Mundijal u Kataru? To još analiziramo. Ali ako bude moguće, zašto ne?'', rekao je Gianni Infantino, predsjednik Fife.

Bilo dobro ili loše, Svjetsko prvenstvo u Kataru zasigurno ćemo imati po čemu pamtiti.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider