Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
potrošen na rujevicu

Kantrida ipak ostaje samo lijepa uspomena: Mišković priznao kako novca više nema

Predsjednik Rijeke Damir Mišković ponovio je kako klub nema novca za gradnju novog stadiona na Kantridi.

Riječani su ovog vikenda mogli opet osjetiti kako je nekad to izgledalo na legendarnoj Kantridi. Armada je konačno došla na svoje i napravila navijački spektakl u, kako kažu, svom jedinom, pravom domu.

Gostovanje Kekovog Maribora u prijateljskom dvoboju podsjetilo je opet sve koja je razlika između Kantride i Rujevice koja jednostavno još uvijek ne može probuditi takvu emociju. No Rujevica je jedina realna budućnost, a Kantrida prošlost.

Ponovio je to još jednom predsjednik Rijeke Damir Mišković gostujući u programu Radio Rijeke. S njime je u studiju bio gradonačalnik Vojko Obernsel. Njihove interpretacije pitanja ''gdje je zapelo'' i dalje su ipak drukčije.

''Što se mene tiče situacija je kristalno jasna. Već samom idejom izgradnje stadiona Kantride, zbog koje se i počelo graditi stadion na Rujevici kao neko prijelazno rješenje, mi smo osigurali sve uvjete da bi došlo do gradnje novoga stadiona. Znači, stadion se mogao i može se graditi. S druge strane razumijem investitora, tvrtku Stadion Kantrida i gospodina Miškovića, koji naravno žele na neki način dio te priče komercijalizirati, odnosno ostvariti neke sadržaje koji će imati i prihodovnu komponentu, a ne samo rashode'', rekao je Obersnel čije riječi prenosi Novi list.

''Lijepo je organizirati utakmicu, lijepo je uživati u dobroj atmosferi i dobrim rezultatima, međutim sve to košta. Zbog toga razumijem želju da se uz stadion izgrade i komercijalni sadržaj Da bi se to moglo desiti trebalo je izmjeniti GUP. Prije više od godinu dana taj GUP je i izmjenjen i u principu što se na tiče nema apsolutno nikakvih zapreka da se krene s izgradnjom stadiona, a isto tako nema zapreka da se stadion koristi kao što se koristio uspješno ovu subotu. Čestitam članovima Armade i svima ostalima koji su bili uključeni u organizaciju samoga događaja.''

Mišković to vidi ovako:

''Neka mi nitko ne zamjeri, ali nigdje u svijetu sam stadion ne može opstati ako država sve ne financira. Imali smo sreće da smo kroz fondaciju Social Sport uspjeli spasiti Rijeku i to je bio jedan dio koji je trebao stabilizirati Rijeku da bude stabilan prvoligaš. Uspjeli smo napraviti puno više od toga i donijeti puno više novaca. Novci za stadion su u ono vrijeme bili osigurani, grad je napravio preduvjete za stadion, ali je trebalo promijeniti GUP da bi stadion imao popratne stvari koje bi financirale stadion da može funkcionirati'', tvrdi Mišković i kaže kako novca za Kantrida više nema.

''Nažalost, kod nas, možda je tako i vani, procedura za promjenu dokumenata za izgradnju velikih kompleksa traje duže. Nisam mogao zadržavati tako dugo novce od fondacije i okrenuli smo se kampu na Rujevici koji prvotno nije trebao biti kao danas nego puno skromniji s plohama za treniranje. Kada smo vidjeli da neće ići tako brzo na Kantridi te novce smo utrošili na Rujevici. Novaca u HNK Rijeci za stadion nema, ponavljam već dvije godine da tražimo investitora kojemu će se sve to poklopiti s promjenom GUP. Nadam se da ćemo naći investitora, ali to nije samo obveza HNK Rijeke nego svih nas. Tko god nađe investitora je slobodan doći i donijeti novce za izgradnju novoga kompleksa na Kantridi.

''Ovo što smo vidjeli u subotu je bilo prekrasno, ali ovakva Kantrida ne zadovoljava uvjete za nogomet koji se danas igra u svijetu. Dok se ne nađe novi investitor, možemo jednom godišnje imati pravu utakmicu kao u subotu, ali definitivno ovakva Kantrida kao što je danas ne može biti da se igra na razini na kojoj Rijeka igra. Govorim o uvjetima natjecanja u Prvoj HNL i Europi. Rijeka je dio Kantride i mi ćemo se odazvati kada kod bude trebalo. Hvala svim ljudima koji su organizirali utakmicu i probudili osjećaj iz 80-tih i 90-tih kada se tako navijalo na Kantridi. Bio je gušt biti na Kantridi'', rekao je Mišković na čije se riječi potom nadovezao gradonačelnik.

''Ponovit ću još jednom. Nije upitno da se stadion mogao graditi od trenutka kada se pojavila ideja o izgradnji stadiona. Problem je bio u popratnim sadržajima za što je trebalo mijenjati GUP i za to je trebalo vremena. Ne vidim da je cijeli proces završen, treba pokušati pronaći investitore koji bi bili spremni ući u nove sadržaje koji bi stvorili pretpostavke za izgradnju novoga stadiona.

Činjenica je da Kantrida kakva je danas ne zadovoljava niz uvjeta i da su se igrale europske utakmice jer nam je UEFA pod uvjeravanjem da ćemo graditi novi stadion progledala kroz prste. Kantrida ovakva kakva je ima svoje specifičnosti, ima stijene i more, ako se napravi novi stadion neće biti baš biti puno ni stijena ni mora. Stadion sa željom da bude potpuno natkriven ima svoje tehnološke zahtjeve. Lokacije ostaje, ali sigurno neće biti tako atraktivna kao stara Kantrida na kojoj smo svi uživali. Trebamo svi zajedno sagledati cijelu priču i vidjeti što želimo. Ako se stadion na Kantridi napravi to više nikada neće biti stara Kantrida kakvu smo svi poznavali uz cijeli niz drugih problema koja ta lokacija nosi.''

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider