Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
najveći u povijesti

Kakve su samo legende nosile dres Barce: Brazilci, Argentinci ili Nizozemci?

Dres Barcelone tijekom povijesti nosilo je 195 stranaca iz 45 zemalja.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Broj stranaca koji su tijekom povijesti nosili dres katalonskog nogometnog velikana Barcelone zaustavio se na 195. Dolaze iz 45 zemalja, a najviše je bilo Brazilaca, čak 35.

Među njima su i legende brazilske reprezentacije Ronaldinho, Ronaldo, Romario, Rivaldo, Neymar...

Na drugom su mjestu Nizozemci (Johan Cruyff, Patrik Kluivert, Ronald Koeman...) s 20 igrača, a treće mjesto zauzimaju Francuzi (Thierry Henry, Lilian Thuram, Eric Abidal...) s 19 predstavnika.

U TOP 5 su i Argentinci (Diego Maradona, Lionel Messi, Juan Roman Riquelme) sa 16 igrača te Portugalci (Luis Figo, Deco) s 11 igrača.

gol expired Rakitić otvorio dušu i poslao oštru poruku Barceloni: Što želi, gdje želi i kada želi divider

Na listi zemalja koje su imale predstavnike u Barceloni nalazi se i Hrvatska s četvoricom igrača.

Najveći trag ostavio je Ivan Rakitić, koji je upisao 299 nastupa i postigao 34 gola. Raketa je stigao na Camp Nou u lipnju 2014. iz Seville i do sada je s Barcom osvojio 13 trofeja, pri čemu Ligu prvaka (2015.) i četiri naslova španjolskog prvaka.

Robert Prosinečki Barcin je dres nosio jednu sezonu (1995./1996.) te je upisao 26 nastupa i dva gola. U Barcelonu je stigao iz Ovieda, gdje je bio na posudbi jednu sezonu kao član Real Madrida. Žuti se može pohvaliti kako je jedan od rijetkih igrača na svijetu koji je igrao za Kraljevski klub i Blau Granu.

Od hrvatskih nogometaša za Barcelonu je igrao i Goran Vučević, međutim u pet sezona (1992. - 1997.) upisao je svega tri nastupa. U Barceloni Vučević nije dobio priliku do kraja razviti svoj veliki talent, dijelom i zbog toga što su u Španjolskoj, prije uvođenja Bosmanova pravila, momčadi mogle imati samo tri stranca, a tih su se sezona za ta mjesta borile igračke veličine Romário, Ronald Koeman, Hristo Stoičkov, Michael Laudrup, Gheorghe Hagi i drugi.

Za Barcu je zaigrao i Alen Halilović, i to u samo jednom susretu. U siječnju 2015. u pobjedi protiv Elchea (4:0) u osmini finala Kupa Kralja dobio je zadnjih 28 minuta. Halilović je u Barcu stigao 2014. iz Dinama, a dvije godine kasnije prodan je u HSV.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider