Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Vječna priča - stadion

Kakva ironija: Dinamo i Tomašević vrte stare ploče, a u Maksimir ulaze studenti - da vide kako se ne treba graditi

Po tko zna koji put zakotrljale su se priče oko moguće izgradnje stadiona u Maksimiru…

Iako ga i naši proslavljeni reprezentativci ocjenjuju ovako:

"Nažalost jedan od najružnijih stadiona u Europi", kaže Dejan Lovren.

E baš bi u prostorijama njegove sjeverne tribine od ožujka trebali učiti studenti triju Fakulteta. I to da ironija bude još veća: radi se o Građevinskom, Arhitektonskom i Geodetskom fakultetu.

A to je samo potaknulo nove priče o novom, tko zna kojem rješenju za maksimirski stadion. Iako je Upravu Dinama često nazivao nelegalnom, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević razgovarao je s čelnicima modrog kluba. Jedna od opcija koju je i gradonačelnik priznao je da se Dinamu da koncesija na 99 godina i da se stadion napravi.

"Gledamo modele, da nađemo model koji neće opteretit ni kunu gradskog proračuna. Gdje se neće iz gradskog proračuna financirati rušenje starog i izgradnja novog stadiona na istom mjestu, u Maksimiru, gdje je gradsko zemljište."

Kontaktirali smo i Dinamo, koji u priopćenju ovako komentira sastanak.

"Naglasak je stavljen na mogućnosti i modele izgradnje, temeljene na pravu građenja kojim bi Grad Zagreb svoje zemljište dao za izgradnju stadiona od strane GNK Dinamo i njegovih potencijalnih partnera."

Gradonačelnik u detalje ne želi ulaziti već najavljuje novi sastanak krajem ovog mjeseca.

"Ne može se to riješiti sad odjednom preko noći. Ipak govorimo o problemu koji je nastajao dva desetljeća, ako ne i duže", kaže Tomašević i nastavlja:

"U konačnici odluku, budući se radi o zemljištu koje je vrijednije od milijun kuna, donosi Skupština Grada Zagreba."

Prema podacima na službenoj stranici Dinama, sjeverna tribina Maksimira ima čak 15 000 kvadratnih metara poslovnih prostora. A kako se procjenjuje da bi najam 1 kvadratnog metra iznosio minimalno 10 eura, dolazimo do godišnje zarade od 1,8 8 milijuna eura.

A kada bi se taj dio pretvorio u shopping zonu, zarada bi se zajamčeno uvišestručila, no maksimirski prostori zjape prazni.

Baš kao što su prazna ostala obećanja vezana uz Maksimir i izgradnju Nacionalnog stadiona. Nakon srebra u Rusiji, takve su se političke devize izdavale gotovo svakodnevno.

Evo što je rekao predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković:

"U budućnosti moramo pronaći rješenje za jedan nacionalni stadion, jer kad, ako ne sad. Mislim da to hrvatska reprezentacija zaslužuje."

Na kraju svega, evo nas na otvaranju 2022. godine u kojoj će u Maksimiru studenti Građevinskog, Arhitektonskog i Geodetskog fakulteta učiti svoj zanat. Barem tamo iz prve ruke mogu vidjeti kako se stvari - ne rade.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider