Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Na korak do naslova

Kako je spašen slavni klub: Legende i lokalni klinci prekidaju agoniju velikana

Slavni klub se vraća u vrh - nakon gotovo dva desetljeća agonije, na krilima lokalnih talenata i legendi kluba smiješi im se osvajanje naslova nakon dugih 18 godina.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prijelaz stoljeća bio je zadnji slavni period nizozemskog velikana Feyenoorda. Posljednji naslov nizozemskog prvaka osvojen je 1999. godine, a 2002. legendarna je momčad s igračima poput Robina van Persieja, Jona Dahla Tomassona i Pierrea van Hooijdonka osvojila tadašnji Kup Uefa.

Vjerojatno tada nitko nije mogao ni zamisliti u kakve će probleme upasti slavni klub iz Rotterdama. Klub je upao u financijsku i rezultatsku krizu, a dok su naslove osvajali i mali klubovi poput AZ Alkmaara i Twentea, Feyenoord nije mogao osvojiti niti jedno od prva tri mjesta.

Kulminacija pada dogodila se 2010. kada su od PSV-a izgubili sa sramotnih 10:0 što je najveći poraz u klupskoj povijesti, a istu sezonu završili su na 10. mjestu. Međutim, sljedeće sezone krenuo je uspon kluba predvođen lokalnim talentima i legendama, a on je doveo do financijske stabilizacije i povratka u vrh nizozemskog nogometa.

Dok Rotterdam radi, Amsterdam sanja

Klub se okrenuo vlastitoj školi i proizvodnji igrača. Posljedica toga je da Feyenoord danas ima veliki postotak Nizozemaca u momčadi, a većina njih odrasli su upravo u Rotterdamu i okolici. Rotterdam je poznat kao grad radničke klase i kao takav je kontrast Amsterdamu koji je na glasu kao grad boema i umjetnika, a upravo te razlike su osnova velikog rivalstva ovih gradova.

''Dok Rotterdam radi, Amsterdam sanja'', poznata je uzrečica u Nizozemskoj, a upravo su gradski identitet u Feyenoordu iskoristili kao jedan od svojih glavnih aduta. Njihov trening kamp često je potopljen i pun blata; u njemu ne postoje zatvoreni objekti, a igrači često trče na plaži kroz kišu i vjetar. Čvrstoća, borbenost i lokalpatriotizam su vrijednosti koje se uče u omladinskoj školi, a mladi igrači odgojeni u takvim uvjetima digli su klub iz blata.

Prva generacija koja je stasala u takvim uvjetima dala je klubu financijsku stabilnost. Igrači poput Stefana de Vrija, Georginia Wijnalduma i Brune Martinsa Indija svojim su transferima omogućili klubu da stane na noge, a posljedica toga je Kup osvojen prošle sezone i ovogodišnja borba za naslov. Financijski stabilan klub je mladoj jezgri momčadi pridružio nekoliko iskusnih igrača i pojačanja željnih dokazivanja, poput 26-godišnjeg Danca Nicolaija Jorgensena koji je ove sezone najbolji igrač s 21 golom i 11 asistencija.

Slavlje je već bilo spremno, ali pretvorilo se u velike nerede

Najzvučnije ime kluba sigurno je Dirk Kuyt, 36-godišnjak koji se vratio u klub za koji je nastupao prije odlaska u Liverpool. On je dočekan kao legenda jer se vratio biti mentor mladim igračima, što je praksa koju se nekad nizozemske zvijezde redovito prakticirale, ali je padom kvalitete nizozemskog nogometa ona postala sve rjeđa.

Takvu praksu slijedio je Giovanni van Bronckhorst koji se pred kraj karijere, nakon četiri sezone u Barceloni, vratio završiti karijeru u matičnom klubu. On je danas trener momčadi koju samo jedna utakmica dijeli od naslova koji bi označio končani povratak Feyenoorda u vrh nizozemskog nogometa.

Prvu priliku već su propustili. Pobjedom protiv svoje nekadašnje filijale Excelsiora mogli su osigurati naslov, ali su šokantno izgubili 3:0. Već pripremljeno slavlje pretvorilo se u velike nerede, ali Feyenoord je i dalje gospodar svoje sudbine s jednim bodom prednosti nad Ajaxom. U zadnjem kolu u nedjelju dočekuju Heracles na De Kuipu i sve će opet biti spremno za veliko slavlje, a igrači će dati sve da Rotterdamu vrate naslov nakon dugih 18 godina. 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider