Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
NIJE NIMALO LOŠE

Kako je Biuk završio u Americi? Pogledajte uz kakve uvjete dolazi u najspektakularniji grad na svijetu!

Stipe Biuk gotovo sve je iznenadio prihvaćanjem ponude Los Angeles FC-a i odlukom da karijeru nastavi u SAD-u.

Los Angeles FC (Foto: Afp)

Grom iz vedra neba! Tako možemo opisati transfer Stipe Biuka u Major League Soccer ligu, odnosno u Los Angeles FC.

Ne čudi nas što su mnogi iznenađeni. Iako američka profesionalna liga svakom godinom izgleda sve bolje, ona i dalje u Europi nije pobjegla od reputacije lige gdje zvijezde odlaze završavati karijeru.

Sve bolja liga prepuna mladih talenata

To već neko vrijeme nije istina, budući da je liga posljednjih par sezona prepuna sjajnih mladih igrača, no isto tako moramo reći da je do sada većina njih dolazila s američkog kontinenta.

Dobar primjer takvog igrača je današnja zvijezda Premier lige, Miguel Almiron, čiji izlazni transfer je i najveći u povijesti lige. Ali, ovog mjeseca je MLS recimo dobio i svog prvog svjetskog prvaka. Thiaga Almadu koji je član Atlanta FC-a, a nalazio se u sastavu reprezentacije Argentine na Svjetskom prvenstvu u Katru.

Liga je zapravo ove godine napravila jedan bitan potez kojim bi se dodatno moglo zainteresirati mlade igrače za dolazak, a upravo je to razlog i za transfer Biuka, odnosno bez toga bi taj transfer u ovakvom obliku bio teško ostvariv.

Novo pravilo dovelo do transfera

Naime, u MLS ligi postoji nešto što se zove "designated player rule" te što je najbolje ne pokušavati prevesti na hrvatski jezik. To je pravilo koje je uvedeno kad je u ligu trebao doći David Beckham, a to s tada aktualnim "salary cap" pravilima nije bilo moguće.

Uvođenjem spomenutog pravila, klubovi su dobili priliku imati u početku dva, a danas po tri igrača čija se primanja neće uvrštavati u spomenuti salary cap, odnosno dozvoljeni zbroj primanja svih igrača u klubu. Salary cap je nešto uobičajeno u američkom profesionalnom sportu.

Jedan od igrača čija primanja ulaze u ovo pravilo je recimo i hrvatski nogometaš Damir Kreilach, zvijezda Real Salt Lakea.

Pored tog pravila ove godine je uvedeno novo pravilo, imena "Major League Soccer’s U22 Initiative", s ciljem olakšavanja dovođenja talentiranih nogometaša do 22 godine starosti. No, isto tako igrač doveden po ovom pravilu ima pravo držati "U22" mjesto sve do navršenih 25 godina starosti.

Pravilo je zapravo nastavak na gore spomenuto, budući da je od sada, pored "designated" igrača dozvoljeno izvan salary capa dovesti i tri igrača do 22 godine starosti.

Spomenuto pravilo, pored uklanjanja ograničenja klubovima za isplaćivanje odštete, trebalo bi dovesti do više transfera poput ovog Biukovog te do dodatnog osnaživanja lige.

Sjajan klub, savršen stadion i novi veliki svjetski gradski derbi

Los Angeles FC sjajno je posložen klub koji nije slučajno došao do titule prvaka. Od samog osnivanja imali su dobro posloženu strategiju koju su vrlo brzo proveli u djelo, no zapravo sami kažu kako je to tek početak.

Zanimljivo je kako su vrlo brzo, samim osnivanjem, došli do velikog broja navijača i to onih koji prije toga nisu bili vezani uz već postojeći Los Angeles Galaxy, klub poznat po dovođenju velikih zvijezda te su nakon Beckhama u svojim redovima imali i Zlatana Ibrahimovića, Robbieja Keanea te Stevena Gerrarda, kao i naravno američku legendu Landona Donovana.

Mnoge će to začuditi, budući da su oba kluba smještana u južnom dijelu Los Angelesa te njihove stadione dijeli samo 20 kilometara, odnosno čak i po najvećoj gužvi tek tridesetak minuta vožnje. No, LAFC dobio je dio navijača 2014. godine ugašenog kluba imena Chivas USA.

Isto tako, dok za Galaxy navijaju velikim dijelom, da ih tako nazovemo, pravi Amerikanci, LAFC je svoje navijače pronašao jednako velikim dijelom kod latinoameričkog doseljeničkog naroda, ali i drugih emigranata.

Derbi ova dva kluba dobio je ime El Trafico i često nudi sjajne utakmice, ali i duele glavnih navijačkih skupina. Galaxiansa, koji naravno podržavaju Galaxy te skupine 3252, koja okuplja najvatrenije navijače FC-a.

Los Angeles FC igra na stadionu imena Bank of California stadium, izgrađenom 2018. godine. Stadion prima 22 tisuće gledatelja i po mnogima je jedan od najljepših stadiona svijeta.

Pripreme uskoro kreću

Nova sezona MLS-a započinje 25. veljače, a završava finalnom utakmicom doigravanja, negdje u studenom. Regularni dio sezone završava 25. listopada i tijekom njega će svaka momčad odigrati po 34 ligaške utakmice.

Sve u svemu, iako će mnogi smatraju da je Stipe Biuk napravio pogrešku time što je napustio europski nogomet, to uopće ne mora biti tako. On će zapravo ovisiti sam o sebi.

Europski klubovi uostalom itekako prate ono što se događa u MLS-u. Ako Biuk tamo odradi ono što mu se na račun talenta predviđa, mjesto u nekom od najvećih europskih klubova sigurno će ga čekati.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider