Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Najskuplji u povijesti

Odbijena još jedna, čak 80 milijuna vrijedna, ponuda za najtraženijeg Hrvata

Joško Gvardiol najtraženiji je hrvatski nogometaš i najvrjedniji u povijesti.

Galerija Joško Gvardiol Joško Gvardiol Joško Gvardiol Joško Gvardiol

Chelsea je nastavio s nemilosrdnim šopingom nakon što je klub od Romana Abramovića preuzeo američki milijarder Todd Boehly. Za Raheema Sterlinga (56 milijuna), Marca Cucurellu (65 milijuna), Kalidoua Koulibalyja (38 milijuna) i Carneyja Chukwuemeku (18 milijuna) već je potrošeno blizu 170 milijuna eura, a nova kupovina tu je brojku zaokružila na nevjerojatnih 250 milijuna.

Iz Leicester Cityja doveden je stoper Wesley Fofana, za kojeg je plaćeno nešto više od 80 milijuna eura. Ono što je zanimljivo je da je francuski stoper bio tek plan B, a prema pisanju određenih medija i novinara specijaliziranih za transfere, najveća želja Thomasa Tuchela bio je hrvatski reprezentativac Joško Gvardiol.

Leipzig želi više od 80 milijuna eura za Gvardiola

No Leipzig je još jednom ovog ljeta odbio Chelsea. Londončani su nudili Nijemcima Timu Wernera i 40 milijuna eura za 22-godišnjeg Hrvata, ali je to odbijeno. Posljednji pokušaj bila je ponuda od 80 milijuna eura za Gvardiola, ali i to je odbijeno.

Njemački je Bild pisao kako je i Manchester City početkom mjeseca također navodno ponudio Leipzigu 80 milijuna eura, ali Nijemci su ostali hladni.

U Dinamu trljaju ruke

Sve to budno prate u Dinamu, gdje posebno trljaju ruke jer će im na račun sjesti najmanje između 15 i 20 milijuna eura zbog klauzule od 20 posto od budućeg transfera koja je dogovorena kod prodaje u Leipzig.

Da se nije izborila Liga prvaka, taj bi novac bio itekako potreban, no ovako je odgoda spektakularnog transfera dala dodatnu sigurnost maksimirskoj blagajni za blisku budućnost.

Sudeći prema ovim transfernim špekulacijama, Joško Gvardiol je najvrjedniji hrvatski nogometaš u povijesti i samo je pitanje vremena kad će se skinuti sve rekorde hrvatskog nogometa. Ove zime odbijena je ponuda neimenovanog kluba od 60 milijuna, ljetos 80 milijuna i pitanje je gdje je granica.

Joško Gvardiol Joško Gvardiol (Foto: Afp)

Gvardiol najbolji na svijetu iz 2002. godišta

No, ne treba se tomu čuditi jer su statističari izračunali kako je Gvardiol najbolji svjetski nogometaš rođen u 2002. godini prema tehničkim vrijednostima InStata u okviru osvježene metode ''Impact Score'' (IS) Međunarodnog centra za sportske studije, CIES-a.

Impact Score izračunava se temeljem prosječnog učinka na utakmicama u kojima su igrači sudjelovali prema metodi kapitalnog iskustva, njihove količine službenih minuta u igri tijekom posljednjih 365 dana i njihove izvedbe na terenu u usporedbi sa suigračima i protivnicima.

Gvardiol je prvi na ljestvici igrača rođenih 2002. godine (94,1), ispred Piera Hincapieja (86,8, Bayer Leverkusen) i Eduarda Camavinge (86,7 Real Madrid). Na istoj ljestvici hrvatski reprezentativac Luka Sučić (74,9, RB Salzburg) nalazi se na 25. mjestu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider