Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
liverpoolovo hrabro srce

Heroj iz sjene: Otpisani igrač postao kapetan, a dirljivi trenutak s ocem obilježio je finale

"Ako netko ne vidi njegovu vrijednost, što ja tu mogu?", rekao je Klopp o vječno podcjenjivanom igraču, koji se prometnuo u jednog od heroja Liverpoolova puta do naslova prvaka Europe.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Liverpool je pobjedom protiv Tottenhama u finalu Lige prvaka šesti put u povijesti postao europski prvak, a nakon utakmice nitko nije bio emotivniji od Jordana Hendersona.

Pored toga što je kao kapetan podigao najveći trofej klupskog nogometa, slavio je i pobjedu u puno važnijoj, životnoj utakmici. Nakon finala potražio je oca Briana, koji je nakon duge borbe pobijedio rak, i bacio mu se u zagrljaj uz potoke suza; ova emotivna scena jedan je od detalja koji su obilježili finale.

Hendersonov otac borio se s rakom od 2013., a isprva sinu nije htio ni otkriti svoje stanje da ne bi smetao njegovoj karijeri, koja je baš tih godina bila na prekretnici.

Liverpool ga se bio spreman brzo odreći 

Godinu dana ranije zamalo je završio u Fulhamu kao dio ''paketa'' za Clinta Dempseyja, danas umirovljenog američkog napadača. Tadašnji menadžer Brendan Rodgers jasno mu je poručio da bi mogao napustiti klub svega godinu dana nakon dolaska iz Sunderlanda.

Iz današnje perspektive to bi bila velika pogreška, ali tada, u nekim težim i lošijim vremenima za Liverpool, nije izgledala nelogično. Henderson nije bio igrač koji je odisao naročitim talentom; reklo bi se, tipičan engleski veznjak, ne osobito tehnički nadaren ''španer'', koji te nedostatke kompenzira trkom i borbenošću. Nakon što je skoro završio u Fulhamu, činilo se da će biti još jedan prolaznik kakvih je tih godina u Liverpoolu bilo mnogo. 

Ipak, Henderson se nije predavao; izborio se za mjesto u momčadi, a nedugo kasnije, nakon odlaska Stevena Gerrarda, i za kapetansku traku. Upravo situaciju sa zdravljem svoga oca naveo je kao dodatan motiv, prijelomni trenutak njegova sazrijevanja.

"On je sjajan igrač i drago mi je to može opet pokazati"

U međuvremenu je u klub stigao Jürgen Klopp, a Henderson je jedan od rijetkih koji je, unatoč brojnim kritikama i podcjenjivanjima, do danas preživio sve rošade.

"Ako netko ne vidi njegovu vrijednost, što ja tu mogu? Mislite li da će promijeniti mišljenje nakon što sam ovo rekao? Nisam siguran", rekao je prije godinu i pol Klopp o svom kapetanu.

Njegove igre podigle su se na višu razinu kako je ova sezona odmicala – mjesto zadnjeg veznog preuzeo je Fabinho, pa je Henderson preselio na prirodniju poziciju box to box veznjaka.

"On je sjajan igrač i drago mi je to može opet pokazati. Voli tu poziciju, moja je krivnja što je godinu i pol igrao zadnjeg veznog, ali trebao nam je tamo", rekao je Klopp oko mjesec dana prije madridskog trijumfa u Ligi prvaka.

Herojska uloga u čudesnom preokretu protiv Barcelone

Na novoj se poziciji svojom trkom i energijom sjajno uklopio u Kloppov heavy metal nogomet. Postao je motor i srce momčadi, kapetan koji vodi primjerom i zalaganjem. Dovoljno je pogledati epohalni preokret protiv BarceloneOrigi i Wijnaldum pokupili su zasluženu slavu kao strijelci, ali tko zna kako bi se utakmica odvila bez Hendersona.

Liverpool je bio ozbiljno načet ozljedama u toj utakmici, a Klopp nije mogao sakriti nevjericu kada je i Henderson dobio neugodan udarac u prvom poluvremenu. Po vlastitom priznanju koljeno mu je bilo ''mrtvo'', ali odustajanje nije dolazilo u obzir; u poluvremenu je uzeo tablete i injekcije protiv bolova te vozio kućni bicikl kako bi se osposobio za nastavak.

Kada se vratio na teren, nastavio je sa svojom tipičnom ratničkom igrom, kao da se ništa nije dogodilo, a Redsi su na kraju senzacionalnim preokretom izborili finale. Baš ta utakmica bila je prijelomni trenutak; dojam je da nakon toga više nitko ne dovodi u pitanje Hendersonovu važnost za ovu momčad.

"Sretan sam zbog momaka, znate što su ljudi pričali o nekima od njih. Jordan Henderson je kapetan osvajača Lige prvaka 2019. – to je veoma zadovoljavajuće", rekao je Klopp nakon madridskog finala.

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider