Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Bogme, ovo je čudo

Nevjerojatna priča: S 21 godinom bio je razočarani učitelj u školi, a danas igra u Premier ligi i protiv Messija

Jamal Lowe reprezentativac je Jamajke i igrač Bournemoutha.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Da život i nogomet pišu čudne priče, uvjerili smo se već nebrojeno puta. Jednu takvu potpisuje Jamal Lowe, krilni napadač engleskog Bournemoutha i reprezentativac Jamajke.

Lowe danas ima 28 godina i uživa pod svjetlima reflektora najglamuroznije lige svijeta, a ne tako davno radio je kao učitelj u školi i bio na rubu da odustane od nogometa.

Jedan događaj natjerao ga je da ozbiljno (i zabrinuto) počne razmišljati o svojoj budućnosti u nogometu. Prije sedam godina, u listopadu 2015., Lowe je igrao za engleskog sedmoligaša Hemel Hempstead. Jednog vikenda njegov klub putovao je u goste kod Gosport Borougha i Lowe je bio u autobusu sa suigračima na tom putovanju dugom oko 150 kilometara.

Poniženje na jednom gostovanju

Kad su stigli, menadžer Dean Brennan rekao im je tko je u početnoj postavi, a tko na klupi. Lowe se iznenadio jer nije čuo svoje prezime.

"Bez obzira na to što nisam prozvan, ipak sam se odlučio presvući u opremu jer sam mislio da se radi o nekoj pogrešci. Međutim, dok je menadžer čitao, jedan od njegovih pomoćnika povukao me za rukav u stranu i rekao mi: 'Danas nisi ni na klupi'. Pitao sam ga na što točno misli, a on mi je odgovorio da trener misli da je najbolje da budem potpuno izostavljen."

Bio je shrvan, ugledao je svog oca, koji je također prevalio veliki put kako bi sina gledao u akciji.

"Preskočio sam ogradu, ušao u očevo vozilo i odvezli smo se kući. Kako me možeš dovesti na utakmicu i ne uvrstiti me niti među zamjene, a usput imenovati jednog igrača manje nego što ti je dopušteno?" pitao se Lowe.

Bivši suigrač mu pronašao posao u školi

Međutim, nije htio odustajati i prihvatiti poraz, počeo je trenirati još jače i žešće. Prešao je u St. Albans, također niželigaški klub, a budući da je zarada od nogometa bila mala, morao je pronaći posao.

"Morao sam naći posao s punim radnim vremenom kako bih imao dovoljno novca da platim režije i za život", prisjetio se Lowe.

Njegov nekadašnji suigrač Jon Nurse, s kojim je igrao u Barnetu, pozvao ga je da počne raditi u jednoj školi kao honorarni učitelj djece u jednoj školi u južnom Londonu. U početku je radio samo dva dana u tjednu, ali kasnije je dobio ponudu na puno radno vrijeme. Prihvatio je i bio izvan sebe.

Kaže kako mu je tih dana bilo lijepo, ali u njemu je i dalje gorjela ambicija da uspije u nogometu. Otišao je igrati za Hampton & Richmond i u 48 utakmica zabio 29 golova. Njegov krajnji cilj bila je League Two, što je četvrti rang engleskog nogometa, i morao je preuzeti veliki rizik - dao je otkaz na poslu kako bi se u potpunosti posvetio nogometu.

"Ta odluka o napuštanju posla bila je luda jer su ti mjeseci, financijski gledano, stvarno bili teški. Imao sam još uvijek za otplatiti i mobitel i automobil, živio sam u maminoj kući, ali srećom, javio se Portsmouth. Jedno poslijepodne došli su njihovi skauti, koje je bilo lako primijetiti jer nije bilo puno gledatelja. Isticali su se jer su nosili duge jakne kao Arsene Wenger, a ja sam sebi govorio 'OK, ovu utakmicu moraš dobro odigrati.'"

Dolazak Portsmouthovih skauta promijenio mu život

Sve ostalo je povijest - nekoliko dana kasnije stigao je poziv Portsmoutha. Poslije više od dvije godine provedene na Fratton Parku kupio ga je Wigan za odštetu od dva milijuna i 700 tisuća eura i onda godinu dana kasnije napravio pogrešku prodavši ga u Swansea za trostruko manji iznos.

Zabio je 14 golova u jedinoj sezoni u kojoj je igrao za Swansea, privukao interes nekolicine klubova, od kojih je Bournemouth bio najkonkretniji. Platili su u siječnju 2021. Velšanima milijun i 700 tisuća eura i potpisali s njim do ljeta 2023., uz opciju produljenja na još jednu sezonu.

U ovoj sezoni nije se naigrao, upisao je tek jednu minutu u dosadašnjih 10 kola, ali za čovjeka ovakvog životno-nogometnog puta to nije niti važno. Ono o čemu je prije nekoliko godina mogao samo sanjati - da bude igrač kluba iz Premier lige - Loweu je postala java.

Dodajmo kako je u međuvremenu debitirao i za reprezentaciju Jamajke, upisao je ukupno četiri nastupa, a jedan od njih bio je i protiv Lionela Messija i Argentine, što su s posebnim ponosom istaknuli u njegovom klubu.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider