Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
"proces nije transparentan"

Proceduralna pogreška ili nešto daleko kompliciranije koči privatizaciju Dinama?

Je li zaista riječ o proceduralnoj pogrešci u slučaju zaustavljanja procesa privatizacije Dinama provjerio je novinar Nove TV Stipe Antonijević.

Privatizacija Dinama

Nakon što je iz Središnjeg državnog ureda za šport stigla obavijest da je pokušaj privatizacije Dinama, zbog neusklađenosti s odredbama zakona o udrugama privremeno zaustavljen, iz kluba su promptno dali do znanja kako je riječ o proceduralnoj pogrešci koja će se brzo ispraviti.

Je li to baš tako i kome odgovara trenutno stanje u klubu, provjerio je novinar Nove TV Stipe Antonijević.

Elaborat po kojem bi se privatizirao Dinamo, dobio je odbijenicu sedmeročlanog neovisnog povjerenstva koje djeluje u sklopu središnjeg državnog ureda za šport. Razlog - nepotpuna dokumentacija.

"Popis članova kluba između ostalog ne sadrži OIB, a to je važno zbog prava članova na upis dionica - prvenstveno u drugom i trećem krugu preoblikovanja", rekao je Krešimir Šamija, zamjenik državne tajnice za šport.

U tim bi krugovima nešto manje od 9 tisuća članova imalo pravo otkupa dionica, nakon što bi one u prvom krugu bile ponuđene gradu Zagrebu. Proceduralni propusti kluba za udrugu članova "Dinamo, to smo mi" - jasan su pokazatelj.

"To samo potvrđuje kako taj proces privatizacije koji su oni pokrenuli uopće nije bio ni transparentan, niti je bio napravljen tako da može proći određene zakonske procese, čak i na toj nultoj točki", kazao je Juraj Čošić, predsjednik udruge "Dinamo, to smo mi".

Iz Dinama pred kamere danas nitko nije htio, ali su putem priopćenja poručili kako će nakon otklanjanja primjedbi, klub povjerenstvu dostavati dopunjeni Elaborat.

"U ovom trenutku ne postoji nikakav rok i ovisno o tome kad Dinamo ispuni sve uvjete i kad Dinamo samostalno odluči da je željan dalje nastavit preoblikovanje, on će dostavit elaborat. Ono što je Povjerenstvo posebno naglasilo je to da u tom elaboratu se mora uvažiti protek vremena! Što to znači? To znači da svi novonastali poslovni događaji, financijska izvješća trebaju bit usklađena sa tim trenutkom kad se to dogodi u budućem vremenu", rekao je Krešimir Šamija, zamjenik državne tajnice za šport.

Kolumnista portala GOL.hr Ivicu Medu, ova odbijenica nije iznenadila.

"Dinamovoj upravi se i ne žuri nigdje posebno. Financijska situacija u Dinamu nije bajna, ali nije ni tako katastrofalna. Ovaj sustav i odnosi koji trenutačno vladaju njima posve odgovaraju, tako da ne vidim razloga zašto bi se oni toliko žurili da idu u privatizaciju. Mislim da će se to rastezati", rekao je novinar portala GOL.hr Ivica Medo.

Ovaj dugogodišnji pratitelj zbivanja u Maksimiru smatra kako je pojedincima u dinamovoj upravi preoblikovanje kluba zapravo - plan B.

"Ta privatizacija je po meni i pokrenuta da se drži jedna opcija u talonu, da drže u ladici tu mogućnost da - ako dođe situacije da ih politika promijeni ili smijeni da pokrenu privatizaciju. A kad privatizirate klub, onda vas naravno nitko više ne može otjerati iz kluba ako vlasnik kluba odluči da vas ostavi na poziciji na kojima jeste trenutačno", rekao je kolumnist portala GOL.hr Ivica Medo.

U srijedu će se o preoblikovanju Dinama raspravljati i na zagrebačkoj gradskoj skupštini. Iako s pravne strane - ishod glasovanja nema snagu izravno utjecati na proces privatizacije, politička poruka institucije koja u klupsku blagajnu svake godine uplati dvadesetak i više milijuna kuna, mogla bi imati - značajnu ulogu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider