Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
"žele biti dio cjeline"

U Njemačku stigli kao izbjeglice, a uskoro će dijeliti pravdu na nogometnim travnjacima?

Skupina od 13 izbjeglica koje su svoju sreću potražile u Njemačkoj uskoro bi trebali postati nogometni suci.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Skupina od 13 izbjeglica uskoro bi u Berlinu trebala završiti tečaj za nogometne suce, što bi im trebalo olakšati proces integracije unutar njemačkog društva.

Skupinu koju su okupili inicijativa "Nogomet bez granica" i Berlinski nogometni savez vodi i obučava Ulver Sava, a među njima je i šest izbjeglica iz Afganistana. Za 16-godišnjeg srednjoškolca Khaleda, koji igra za lokalnog niželigaša Rot-Weiss Hellersdorf, ovo je prilika da svojoj momčadi osigura ravnopravnije uvjete na terenu.

Kalidou Koulibaly i Carlo Ancelotti (Foto: AFP) Ponajbolji branič svijeta prelazi u Arsenal i ruši svjetski rekord? Topnici kvare posao Barceloni, Realu i Unitedu divider

"Na našim utakmicama su rijetko suci, a ponekad ga angažira suparnička momčad pa se osjećamo da smo u podređenom položaju", izjavio je za njemački DPA dječak koji je stigao u Njemačku prije šest godina iz ratom razorenog Afganistana, a sredinom siječnja bi trebao postati novi licencirani nogometni sudac kao najmlađi član skupine u kojoj je 32-godišnji Murtuza Ali Zada jedan od najstarijih.

On je u Njemačku također stigao iz Afganistana 2016. godine, a igranje nogometa u izbjegličkom kampu zamijenio je osnivanjem kluba u Forstu, gradiću uz njemačku granicu s Češkom.

"Nadam se da ćemo uskoro dobiti licencu za natjecanje u osmoj ligi", kaže osnivač Lausitzer Loewena, odnosno Lavova iz Lausitzera.

Jedan od uvjeta koji klub mora zadovoljiti je i da na raspolaganju ima licenciranog suca pa se sam uhvatio tog posla, koji uključuje i 11 sati putovanja do Berlina i natrag.

gol expired Ibrahimović svojom tipičnom božićnom čestitkom zapalio društvene mreže i podijelio fanove divider

"NIje mi teško, jer uvijek želim nešto učiti", kaže Zada.

Posvećenost svih polaznika impresionirala je i njihove trenere Ulvera Savu i Stefana Schumachera.

"Osjećam da se radi o posebnom tečaju", izjavio je Schumacher koji je sudjelovao i u obučavanju prve generacije izbjeglica te već s tog tečaja ponio dobar osjećaj.

Svi su svjesni da posao nogometnog suca, pogotovo u nižerazrednim natjecanjima, nosi i svoje opasnosti, mogućnost izlaganja nasilnom ponašanju igrača ili gledatelja, ali Schumacher tvrdi da suci nikad nisu prepušteni sami sebi u prvim utakmicama te da je uvijek netko u pratnji.

gol expired Čestitka obitelji Modrić: Pogledajte kako izgleda božićna jelka u njihovom domu divider

Zada pak tvrdi da u dvije godine postojanja njihovog kluba nikada nije bilo nikakvih problema na utakmicama.

Iako su svi polaznici tečaja dobri ili vrlo dobri govornici njemačkoga, vjeruju da će im posao nogometnog suca pomoći u razvoju komunikacijskih vještina, a time i lakšu integraciju u njemačko društvo. Mnogi od njih još žive u izbjegličkim kampovima i traže stalan smještaj i posao.

"Ovdje se radi o tome da ti ljudi postanu dio cjeline, a ne da se nalaze na marginama. To je jedan od glavnih motiva i ove nove skupine nogometnih sudaca", zaključio je Karlos El Khatib, koji pri Berinskom nogometnom savez radi kao voditelj projekata za olakšavanje integracije izbjeglica.

gol expired Sjećate se njega? Vodio niz uglednih klubova, a sad je dobio neočekivani angažman divider
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider