Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
dokaz koliko je dobar

Perišić je po ovom izračunu znanstvenika s Harvarda među tri najbolja u Europi

Ivan Perišić jedan je od najsvestranijih napadača Europe, što dokazuje i ovo istraživanje.

Nogometaši koji najviše koriste obje noge u Europi (EightyFivePoints blog)

Krilni nogometaš Intera Ivan Perišić nalazi se u samom vrhu najsvestranijih nogometaša u Europi. Nije to ničiji dojam, već matematički izračun jednog nogometnog fanatika i povremenog profesora na Harvardu, kojeg je zanimalo koliko napadači nogometaši u igri koriste i drugu nogu.

Laurie Shaw izračunao je i na svom blogu objavio tablicu najboljih nogometaša koji trenutačno igraju u najboljim europskim ligama, a koji su najviše koristili obje noge prilikom udaraca.

Na tome je popisu na prvom mjestu Simone Verdi, nogometaš Napolija koji je prošle sezone u dresu Bologne na jednoj utakmici zabio iz dva slobodna udarca s dvije različite noge. On čak 61 % svih svojih udaraca na gol (bez penala i udaraca glavom) upućuje nogom koju mu nije ''jača''.

Drugi je na toj listi u posljednje četiri sezone Liverpoolov Adam Lallana s 57 %, a na visokom trećem mjestu je naš Ivan Perišić s 54 %.

Autor se nije upuštao u određivanje je li netko ljevak ili dešnjak jer se očito radi o igračima koji dosta koriste obje noge. Nominalno je jaču nogu odredio po statistici s Transfermarkta, a to je onaj dio koji nam govori s kojom je nogom određeni igrač većinom izvodio 11-erce i slobodne udarce.

Tako je i kod Perišića, baš kao i većine s liste, ispalo da mu je jača noga desna, iako znamo da je Perišić ljevak, što može biti malo zbunjujuće.

Ivan je tako u posljednje tri i pol sezone, po ovom izvoru, 160 puta pucao po golu lijevom nogom, a 135 desnom.

Koja god da mu je noga jača, a mi ipak mislimo da je lijeva, ovi podaci pokazuju koliko je hrvatski reprezentativac svestran u svojoj igri s obje noge. Znali smo kako mu je to jedna od najvećih kvaliteta, a ovi podaci to i dokazuju.

Perišićevi udarci s lijevom i desnom nogom (EightyFivePoints blog) Perišićevi udarci s lijevom i desnom nogom (EightyFivePoints blog)
 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider