Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
NADA JE UVIJEK TU

Ispred Dinama je nemoguća misija? Povijest ne ide u prilog, no čudo u Londonu napravili su i prije godinu dana

Status Dinama u Ligi prvaka je jasan. Za europsko proljeće potrebna je pobjeda u Londonu.

Hajduk - Europska gostovanja kod klubova iz Top 5 liga (Foto: GOL.hr)

Dinamo večeras u Londonu protiv Chelseaja opd 21 sat traži pobjedu za nastavak natjecanja u Europskoj Ligi.

Nakon prvog kola ovosezonske Lige prvaka, sve je izgledalo sjajno za Dinamo. Pao je Chelsea na Maksimiru i smiješilo se europsko proljeće.

Četiri susreta kasnije, u kojima je osvojen samo jedan bod, Dinamo je u situaciji da za europsko proljeće mora savladati Chelsea na Stamford Bridgeu i to uz uvjet da Milan i Red Bull Salzburg ne odigraju susret bez pobjednika.

Povijest nam nije nešto čime se možemo dičiti

Jasno je kako je pred Dinamom teška misija, a pogledamo li povijesne susrete hrvatskih klubova s onima iz najjačih 5 liga, usudili bismo se reći skoro pa i nemoguća. No, nada uvijek postoji.

Naime, ne računajući ugašeni i već tada besmisleni Intertoto Cup, hrvatski klubovi 57 puta su gostovali kod klubova iz spomenuta "petice". Ukupni rezultat je takav da su ostvarene tri pobjede, devet neodlučenih susreta i čak 45 poraza.

Dinamo - Europska gostovanja protiv klubova iz top 5 liga Dinamo - Europska gostovanja protiv klubova iz top 5 liga (Foto: GOL.hr)

Hajduk slavio kod Intera, Varteks upisao najveću i najvažniju pobjedu

Što se tiče pobjeda, jako dobro pamtimo onu Hajduka na Giuseppe Meazzi, gdje je pao Inter rezultatom 0:2. Bilo je to prije točno deset godina, ali Bijelima taj rezultat nije išao u prilog, budući da su susret ranije na Poljudu poraženi 0:3.

Druga pobjeda ipak je donijela i prolaz. Radi se o gostovanju Varteksa kod Aston Ville u prvom kolu Kupa UEFA 2001. godine. Varaždinci su tada Peteru Schmeichelu zabili tri gola, a primili samo dva te su unatoč varaždinskom poraza 0:1, tjedan dana kasnije, prošli u idući krug.

Posljednji primjer onaj je koji će Dinamovci zvati slamkom spasa. Riječ je o pobjedi protiv West Hama na Olimpijskom stadionu u studenom prošle godine. Mislav Oršić tad je jedini pogodak na susretu postigao u četvrtoj minuti. Dinamu ta pobjeda na kraju nije bila nužna za proljeće, budući da je Genk izgubio kod kuće od Rapida, no tada to nisu znali.

Hajduk - Europska gostovanja kod klubova iz Top 5 liga Hajduk - Europska gostovanja kod klubova iz Top 5 liga (Foto: GOL.hr)

Varaždinski uspjeh jedna je od tri eliminacije nekog kluba iz top 5 liga u nokaut fazi ili kvalifikacijama od strane hrvatskog. Tu je naravno ukupno slavlje Rijeke protiv Stuttgarta te Dinama protiv Tottenhama.

West Ham je popravio poražavajuću statistiku

Što se tiče Dinama, oni su po ovom pitanju najslabiji hrvatski predstavnici, no mora se priznati da su po pravilu imali i najteži posao. U 30 gostovanja poraženi su čak 26 puta te su samo tri puta izvukli neodlučeni rezultat, posljednji put još 2007. godine kod Rennesa. Preostala je ta pobjeda protiv West Hama iz prošlosezonske skupine Europa lige. Istina, mnogi od tih klubova padali su na Maksimiru, no izvaj njega Dinamo nije bio dobar. Daleko od toga.

Ostali - Europska gostovanja kod klubova iz Top 5 liga Ostali - Europska gostovanja kod klubova iz Top 5 liga (Foto: GOL.hr)

Poražavajuće je do tog West Hama izgledala i statistika nastupa hrvatskih klubova u Londonu. Takvih je bilo devet, a jedino je Hajduk protiv Fulhama izvukao 2:2. No, niti tada im to nije pomoglo, budući da su kod kuće poraženi od momčadi s Craven Cottagea. Dakle, Dinamo je prošle godine imao desetu sreću.

Sve u svemu, ne izgleda dobro i Dinamo će se osim protiv Chelseaja morati boriti i protiv loše statistike. No, neugodne tradicije i statistike su tu da se ruše ili popravljaju, zar ne? Chelsea je pao na Maksimiru pa zašto ne bi i na Stamford Bridgeu? Uostalom, osigurali su prvo mjesto i sigurno je kako neće ne teren izvesti najjači sastav.

Za kraj se možemo malo i našaliti, ali time ubaciti nešto pozitive u cijelu priču. Pored svega navedenog, Chelsea je i dalje jedini klub iz najjačih pet liga protiv kojih hrvatski klubovi imaju sto posto, odnosno pobjede u svim do sada odigranim susretima.

Ako Dinamo želi europsko proljeće, morat će to zadržati.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider