Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Iz povijesti u Uber?

Nogometnu legendu optužili za poticanje nereda zbog smrti 22-godišnjakinje

Iranske vlasti optužile su legendarnog Alija Karimija za poticanje prosvjeda zbog smrti Mahse Amini. Slične probleme imao je Turčin Hakan Sukur, koji je danas vozač Ubera u SAD-u.

Ali Karimi (Foto: Afp)

Iranske vlasti optužile su najboljeg azijskog nogometaša iz 2004. godine Alija Karimija (43) zbog poticanja prosvjeda izazvanih nakon smrti Mahse Amini, doznaju lokalni mediji.

"Alija Karimija, jednog od glavnih vođa nedavnih nereda u zemlji, sudska vlast goni jer je kao neprijatelj države poticao na prosvjede", objavila je u utorak novinska agencija Mehr.

Prosvjedi zbog smrti 22-godišnjakinje

Iran je bio poprište prosvjeda otkako je 22-godišnja iranska Kurdkinja umrla 16. rujna, nakon što ju je u Teheranu uhitila policija koja ju je optužila da je prekršila kodeks oblačenja Islamske Republike za žene, posebice nošenje vela.

Deseci ljudi, uglavnom prosvjednika, ali i pripadnika snaga sigurnosti, ubijeni su od 16. rujna tijekom skupova koje su vlasti opisale kao "nerede", dok su stotine drugih uhićene.

Podržao prosvjed na društvenim mrežama

Bivši iranski nogometaš i bivši veznjak minhenskog Bayerna već nekoliko mjeseci živi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Nakon smrti Mahse Amini, on je putem društvenih mreža podržao prosvjedni pokret i osudio smrt mlade žene.

U srijedu su ga ultrakonzervativne novine Kayhan optužile da je "režirao nemire" i "dolijevao ulje na vatru" te tako doveo do "ubojstava mnogih mladih ljudi" u zemlji.

Ali Karimi, pod nadimkom "Mađioničar", treći je najuspješniji igrač i peti strijelac iranske reprezentacije. Izabran je za azijskog igrača godine 2004, a proveo je dvije sezone igrajući za velikana Bayern München između 2005. i 2007.godine.

Pojedini poznati uz njega, ali njegov tuski kolega nije dobro završio

Nekoliko poznatih iranskih sportaša, glumaca i filmaša otvoreno je podržalo prosvjedni pokret, tražeći od vlasti da poslušaju zahtjeve stanovništva.

Turska nogometna legenda Hakan Sukur nastradao je u sličnom progonu nakon što je na Twitteru podržao prosvjed protiv Erdogana. Ubrzo je nestao iz povijesti turskog nogometa, a danas za kruh zarađuje kao vozač Ubera u SAD-u.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider