Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Objavljen niz dokumenata

Predsjednik FIFA-e odbacio teške optužbe iz Njemačke: ''Niti jedan euro nije nestao''

Predsjednik Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Gianni Infantino je u razgovoru za njemačku agenciju DPA odbacio sve optužbe koje je na njegov račun iznio njemački magazin Der Spiegel dodavši kako će iduće Svjetsko prvenstvo 2022. godine najvjerojatnije imati 32 reprezentacije.

Gianni Infantino (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Der Spiegel i European Investigative Collaborations, mreža međunarodnih medija, su objavili niz dokumenata koje je prikupila platforma Football Leaks, u kojima se Infantino optužuje da je pomogao Manchester Cityju i PSG-u kršenju pravila financijskog fair-playja (FFP).

Der Spiegel je naveo i kako su dokumenti pokazali neprimjeren utjecaj Infantina na etički kodeks otkako je 2016. izabran za prvog čovjek krovne nogometne organizacije.

"Ne postoji ništa čega bi se trebalo stidjeti", kazao je Infantino dodavši: "Kada je u pitanju FIFA, nema ilegalnih aktivnosti, niti jedan eura nije nestao."

Francuska internetska stranica Mediapart tvrdi kako je Infantino 'izravno pregovarao' s klubovima, te da je namjerno zaobišao nadležna tijela financijske kontrole UEFA-e. Infantino je navodno, dok je bio glavni tajnik UEFA-e 2014. godine, omogućio PSG-u i Manchester Cityju minimalne kazne zbog kršenja financijskog fair playa. Klubovi su trebali platiti najmanje 60 milijuna eura kazne, a na koncu su platili po 20 milijuna eura.

"Željeli smo da klubovi ostanu konkurentni, a ne isključiti ih", rekao je Infantino, dodajući da je to bio slučaj i s ostalih 30 slučajeva financijskog fair-playa, a ne samo za PSG i City.

"U pregovorima je sudjelovalo oko 50 osoba. Ne postoji ništa što možete učiniti u stražnjim sobama. Ovaj oblik pregovora bio je u interesu UEFA-e", kazao je 48-godišnji Švicarac.

Infantino je naglasio kako ga pokušavaju diskreditirati otkad je preuzeo dužnost u veljači 2016.

"Dokumenti, cvijeće, letovi, automobili... sve se istraživalo. Žao mi je, nisu pronašli ništa protuzakonito", dodao je.

Predsjednik FIFA-e je dodao kako će se najkasnije do ožujka iduće godine odlučiti hoće li na idućem World Cupu 2022. godine nastupiti 48 umjesto sadašnjih 32 reprezentacije.

"Šanse su jako male, ali radimo na tome. Bilo bi lijepo kad bi tako ispalo, ali čak i ako ne uspijemo imat ćemo izvanredan turnir", rekao je Infantino.

Očekuje se da će se na Floridi odlučiti i o pokretanju Lige nacija po uzoru na natjecanja koja su već pokrenuli UEFA i CONCACAF, te o proširenju klupskog svjetskog prvenstva.

Infantino je i kritizirao pokretanje nove Super lige koju za tri godine planiraju pokrenuti vodeći europski klubovi. Čak je zaprijetio kako bi igračima koji bi nastupili u Super ligi bio zabranjen nastup na svjetskim prvenstvima.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider