Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
NAVIJAČKA ATMOSFERA

Hrvatska je u deliriju! Vatreni su sebe i navijače proveli kroz vrata Raja!

Hrvatska gori, Vatreni su otvorili "vrata Raja" i ostvarili povijesni plasman u finale svjetskog nogometnog prvenstva! Zagreb, Split, rijeka, Osijek, Pula, Zadar, Dubrovnik, Sisak... svi gradovi, svi su na nogama! Hrvatska je srušila goropadnu Englesku s 2:1, iako su Englezi prije utakmice već slavili naslov prvaka!

Galerija Lokvići napravili plakat za Strinića (Foto: Dnevnik.hr) Butra za reprezentativce (Foto: GPP Osijek)

Danas u Lijepoj Našoj gotovo ne postoji sredina koja nije svjesna da je hrvatska nogometna reprezentacija, 20 godina nakon bronce u Francuskoj, ispisala novu stranicu nogometne povijesti. Hrvatska je po prvi puta u finalu svjetskog nogometnog prvenstva!

Osim Zagreba, masovna praćenja utakmice s Engleskom organizirana su u cijeloj zemlji, svim većim gradovima te mnogim manjim mjestima. Nakon ove povijesne pobjede, ove noći, spavati će malo tko.

Ulice i trgovi hrvatskih gradova gore. navijači su u euforiji, a veliki san je nakon 20 godina ne samo osstvaren, nego i nadmašen! Noćas će malo tko spavati.

 

Kako je protekao dan

Djelatnici gradske uprave Kutine, na čelu s gradonačelnikom Zlatkom Babićem, odlučili su izaći iz profesionalnih okvira te današnji radni dan provesti "odjeveni u kockice", ne bi li ovjekovječili trenutak koji Hrvatska čeka već 20 godina.

 

U Splitu se atmosfera tek zagrijava za večerašnju polufinalnu utakmicu. Kockice su zavladale i Gradom pod Marjanom, a večeras se očekuje najjača navijačka atmosfera dosad. Split je spreman za Vatrene, za povijest.

Zagrijavanje je u Zadru počelo još sinoć, kada su zadarski barmeni predstavili koktel "Srce vatreno" i snimili navijački spot. Sve se i dalje nastavlja ovdje na Forumu, koji ostaje navijačkim epicentrom jer će se održati i javno gledanje utakmice. Inače, od jutra u gradu vlada sjajna atmosfera. Zadar je cijeli dan prepun turista, a sudeći po gužvama, ovo je dosad najudarniji dan ove sezone. Uz Zadrane, i turisti su navijački raspoloženi, većina priželjkuje hrvatsku pobjedu. Tijekom okršaja s Rusijom Forum je bio prepun, a ništa manje Zadrana i turista ne očekuje se ni večeras.

Doživotne karte za javni prijevoz

Osijek i Slavonija nestrpljivi su, a posebno će navijati za svoje Slavonce - Rakitića, Mandžukića, Vidu. Zajedničko gledanje organizirano je ovdje na Trgu Svetog Trojstva u Osijeku, ali i u Slavonskom Brodu, Donjem Miholjcu, Đakovu, Valpovu i ono čemu se svi nadaju jest da će padati kiša golova hrvatskih igrača, a ne pljuskovi koji su najavljeni. I u Osijeku se danas, zbog nogometne groznice, radi skraćeno, ne samo trgovine, nego i gradske tvrtke.

Uoči povijesne utakmice Gradski prijevoz putnika d.o.o. iz Osijeka izradio je za sve članove hrvatske nogometne reprezentacije doživotne karte za javni prijevoz u Osijeku. GPP ove godine obilježava 10 godina postojanja svoje elektronske prijevozne karte, popularno nazvane Butra (BUs i TRAMvaj). Naziv je, kažu u toj tvrtki, usko povezan i s osječkim slengom za lijepu djevojku.

"Jednako tako kao što smo ponosni na našu tradiciju javnog prijevoza u gradu Osijeku, koji je prvi u ovom dijelu Europe imao tramvaj, danas smo ponosni na našu hrvatsku nogometnu reprezentaciju. Ovim ih činom želimo pozdraviti i poželjeti sve najbolje u polufinalnoj utakmici koja je pred njima! A po povratku u domovinu, u Osijeku ih sve čekaju njihove Butre", rekao je Mario Šapina, direktor GPP-a.

"Kada su 2016. godine princ Charles i vojvotkinja Camilla prilikom posjeta Hrvatskoj obišli i naš grad, dio njihova obilaska upriličen je i javnim gradskim prijevozom, odnosno tramvajem. Kako smo tada doznali, pripadnici kraljevske obitelji do tada se nikada nisu vozili javnim prijevozom, pa je to bila prilika da im uručimo naše elektronske prijevozne karte – Butre, jer ne priliči da se princ i vojvotkinja voze bez karte. Taj smo trenutak iskoristili i za šaljivu objavu na društvenim mrežama, za koju smo sigurni da će se mnogima svidjeti", izjavila je Sanja Mršo, voditeljica marketinga GPP-a.

Butra za reprezentativce (Foto: GPP Osijek) Butra za reprezentativce (Foto: GPP Osijek) (Foto: GPP Osijek)

U srijedu je iz zagrebačke zračne luke za Rusiju poletio i najveći putnički avion dosad. Naime, turistička agencija koja organizira putovanje hrvatskih navijača u Moskvu između ostalih je zakupila i putnički zrakoplov Boeing 777-300ER, kojim će prema Rusiji poletjeti 457 navijača naše reprezentacije. Kako je izgledalo jutros na "Tuđmanu", pogledajte u našoj fotogaleriji. U zračnoj luci fotoreporteri su "uhvatili" i Tomu Horvatinčića, ali nije potvrđeno da i on putuje na utakmicu.

U Moskvu iz Zagreba navijači putuju još od sinoć, u šest čarter-letova, a ukupno će otputovati oko 1500 navijača, rekla je novinarima na aerodromu glasnogovornica Zračne luke Lidija Capković. "Prvi let je bio sinoć u 20:50, a zadnji, najveći, s 450 putnika, odlazi u 9:30 sati", kazala je Capković.

Među navijačima koji će bodriti Vatrene u Moskvi su i premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković te ministri Marko Pavić i Zdravko Marić. "Kao i svi Vatreni i svi Hrvati, očekujem prolaz u finale", rekao je novinarima ministar Marić u zračnoj luci. "Ako mora na 11-erce, nek' i to bude. Najvažnije je da prođemo", rekao je Marić.

Diljem Hrvatske ljudi rade odjeveni u dresove ili nose neki kockasti detalj, pa su tako u kockicama i barmeni, mesari, radnici na održavanju zgrada, taksisti, kao i niz poznatih lica, što također možete pogledati u našoj fotogaleriji.

Kamilica za princa

Zanimljiv potez povukao je najpoznatiji hrvatski proizvođač čaja Franck. Iz te su tvrtke poslali britanskom princu Harryju paket svog čaja od kamilice, za smirenje.

"Engleska je poznata po nogometu i po ispijanju čaja. Naši su reprezentativci odavno pokazali kako je i Hrvatska velika sila na nogometnoj karti svijeta, a mi smo svojim čajem odlučili princu olakšati gledanje današnje utakmice, jer uz vrhunsku igru naših, neće mu biti lako", poručili su iz Francka.

Užarenu atmosferu uoči utakmice pratit će i brojne reporterske ekipe Nove TV.

Na nama je da Vatrenima poželimo najbolju utakmicu dosad, sreću i nogomet vrijedan finala te okršaj s moćnom Francuskom, a možda i priliku za osvetu za poraz u polufinalu '98.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider