Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Jako male razlike

Hrvatska drži mjesto koje donosi dva kluba u Ligi prvaka, ali bit će ga teško zadržati: Evo i zašto

Ispadanjem Osijeka u trećem pretkolu Konferencijske lige ostali smo na dva hrvatska predstavnika u Europi ove sezone.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U ovom trenutku Hrvatska na UEFA-inoj ljestvici nacionalnih koeficijenata drži 14. mjesto koje bi, da se zadržimo među TOP 15, donijelo dva kluba u kvalifikacijama Lige prvaka u sezoni 2023./2024. te ukupno pet naših predstavnika u europskim kvalifikacijama za dvije godine.

Poslije ovotjednog kompletiranja trećeg pretkola u Ligi prvaka, gdje je Dinamo prošao dalje, i Konferencijskoj ligi gdje je ostvaren polovičan učinak (Rijeka prošla, Osijek ispao), hrvatski nacionalni koeficijent iznosi 24.150.

Dobra vijest je što je učvršćeno mjesto među 15 najboljih koje jamči polovici HNL-a mjesto u Europi, a loša to što ćemo ga jako teško zadržati.

Iznad Hrvatske (HNL-a) nalazi se Belgija s koeficijentom 25.700 što se čini naoko dohvatljivim, ali budući da je svih pet belgijskih klubova i dalje prisutno u Europi, slobodno možemo zaboraviti na mogućnost bilo kakve utrke s njima po tom pitanju. Na 12. poziciji je Srbija (26.125) kojoj su u igri ostali Crvena zvezda i Partizan, jedni u play-offu Europske, drugi u play-offu Konferencijske lige.

Jedna liga nas smije preskočiti, dvije ne

S osjetnom prednošću ispred su Ukrajina, Austrija i Rusija, ali s njima se uopće ne treba zamarati, treba gledati ono što se nalazi u retrovizoru. Tu je situacija dosta neizvjesnija, znatno su manji razmaci. Prvo ispod Hrvatske i ujedno posljednje mjesto (15.) koje donosi dva kluba u kvalifikacijama Lige prvaka trenutno drži Švicarska (23.925). Slijede Cipar (23.500), Turska (22.400), Češka (22.300), Norveška (22.125), Grčka (21.700)…

Švicarci i Ciprani nam jesu najbliže i oni su u istoj situaciji kao i mi, da su im ostala po dva kluba u Europi – Young Boysi u play-offu Lige prvaka i Basel play-offu Konferencijske lige odnosno Omonia na posljednjoj prepreci Europske lige i Anorthosis Famagusta u Konferencijskoj. Međutim, ozbiljnu prijetnju predstavlja Turska čijih je pet klubova i dalje u igri, jer iako zaostaju i njihov se učinak zbog toga dijeli s pet, Turci su kvalitetni, imaju ozbiljne momčadi i sigurno će se popeti u ovom poretku. Neznatno iza njih su Česi sa četiri kluba koja će pokušati popraviti njihov nacionalni koeficijent.

Ako i Rijeka ispadne, bit će gadno

Vidjet ćemo što će u nastavku sezone napraviti Dinamo i Rijeka. Modri u play-offu Lige prvaka idu na moldavski Šerif, a Riječani će skupine Konferencijske lige pokušati izboriti protiv grčkog PAOK-a.

Bilo bi odlično kad bi Riječani eliminirali PAOK jer bi se time automatski riješili Grka kao ikakve prijetnje, ali ako se dogodi da momčad iz Soluna bude uspješnija od društva s Rujevice u dvije utakmice, tada ostajemo samo na Dinamu. Modri jesu favoriti protiv Moldavaca i ukoliko uspiju opravdati taj status, plasirat će se u Ligu prvaka. Bit će to veliki sportski uspjeh i ogromna financijska injekcija za Dinamo (zaradit će više od 20 milijuna eura), ali u tom slučaju će momčad ekipa Damira Krznara vrlo vjerojatno u ždrijebu skupina biti u četvrtom potu što će značiti da će svaki osvojeni bod biti premija.

Zaključno, ispadne li Rijeka od PAOK-a i uđe li Dinamo u Ligu prvaka i završi kao posljednji u skupini, vrlo vjerojatno je da će nam jedina nada u zadržavanje mjesta među TOP 15 ostati pomor švicarskih, ciparskih, turskih i čeških klubova.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider