Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
neki stižu u HNL?

Putinov rat bacio na koljena ruski nogomet: Hrvati su drugi najpopularniji stranci, što će biti s njima?

Ruska Premier liga u velikim problemima zbog Putinova rata u Ukrajini, što će biti s Hrvatima?

Šestog dana ruske invazije na Ukrajinu, "do svidanja" ili zbogom Rusiji prvi je poručio Nijemac Markus Gisdol, napustivši klupu Lokomotiva iz Moskve. Dan poslije isto je učinio i njegov sunarodnjak Daniel Farke u Krasnodaru.

Taj je klub potom ostao i bez osmorice stranih nogometaša. Jedan od njih je i Francuz Remy Cabella, o čijoj karijeri brine hrvatski menadžer Marko Naletilić.

"Lokacija tog grada je jako blizu ukrajinske granice, to je ta zona. Svi ti igrači su napustili Krasnodar, između njih naravno i Remy Cabella. On se sad nalazi u Francuskoj, trenira s Montpellierom i praktički će se dogovarati raskid ugovora'', rekao nam je Naletilić.

Ruskom nogometu prijeti havarija

Bivši hrvatski reprezentativac Tomislav Dujmović godinama je igrao u Rusiji. Kaže da je Krasnodar jedan od najbolje posloženih klubova. Atipični gazda Sergej Galickij ulagao je pametno, u omladinski pogon, u kvalitetne strance, u infrastrukturu... Kojoj su se ne tako davno divile i Chelseajeve zvijezde.

Ako klub 38. najbogatijeg Rusa čekaju crni dani, jasno je da isto slijedi i ostalima, uglavnom ovisnima o javnom novcu.

"Pa i budžeti da ti, regionalni ili županijski možemo tako reći… Iza, naravno, ovih puno većih stoje željeznica, policija, vojska, Gazprom, banke… Tako da, ovise puno o njima. Ovo je udar veliki na ekonomiju, na cijelu državu...", kaže Dujmović.

"Kvaliteta je već pala zadnje dvije, tri godine, sigurno da će još pasti. Pogotovo ako neće smjeti igrati europska natjecanja, neće odlaziti na velika prvenstva, tako da stranci neće htjeti doći."

Igrači će dobiti slobodne papire

No što će biti s aktualnim strancima u Rusiji? FIFPRO, svjetska organizacija koja ujedinjuje profesionalne nogometaše, s Uefom i Fifom traži mogućnost da se tim igračima omogući potpisivanje ugovora s drugim europskim klubovima, čim raskinu ugovor s postojećim poslodavcem.

"To je jedino logično, to nikakve nema veze s njima, nema tu nikakve njihove profesionalne krivnje ili bilo čega. Nije normalno da ti igrači s raskidom ugovora moraju čekati ljetni prijelazni rok. I ne mogu igrati nigdje, mogu samo trenirati, mislim da to nije opcija. Tako da, FIFA mora tu zaštiti igrače'', jasan je Naletilić.

Hrvati u ruskoj Premier ligi Hrvati u ruskoj Premier ligi (Foto: GOL.hr)

Hrvati drugi najbrojniji stranci u ruskoj Premier ligi

U ruskoj Premier ligi trenutačno je čak 129 stranih nogometaša što čini gotovo trećinu lige. Najzastupljeniji je Brazil s 13 internacionalaca, a onda slijedi Hrvatska s devet, ispred Srbije, Bjelorusije, Gruzije, Švedske...

Dejan Lovren je u Zenitu, Nikola Moro u Dinamo Moskvi, Filip Uremović igra za Rubin, a Tin Jedvaj je član Lokomotiv Moskve. U Rusiji nastupaju i Silvije Begić, Mateo Barać, Danijel Miškić, Filip Mrzljak te Zoran Nižić.

"Zasad, koliko ja znam, s nekima kojima sam se čuo, nisu spremni ostaviti svoje ugovore. Igraju, liga se regularno igra. Što će biti u budućnosti mislim da nitko ne zna. Eventualno ako će im klubovi reći da ne mogu plaćati, jer rubalj je otišao na nenormalne grane… Vidjet ćemo da li će oni raskinuti, da li neće, koje će biti mogućnosti'', smatra Dujmović.

Zvijezde stižu u HNL?

Bivši hrvatski reprezentativac ne isključuje mogućnost da se čak i najveće hrvatske zvijezde u Rusiji, poput Lovrena ili More, na neko kraće vrijeme vrate u HNL...

''Pa s igračke strane definitivno je puno bolje igrati nego imati tako veliku pauzu, pogotovo igračima koji su reprezentativci, jer znamo da je Svjetsko prvenstvo ove godine. Pogotovo što su i duge bile pripreme: oni već tri mjeseca nisu sada igrali zbog priprema. Sada još ta pauza, sigurno ne bi dobro došla. Kako će se to financijski rješavati, kako će se morati plaćati kompenzacije tj. Transferi za te ugovore koji su bili, ja ne znam…"

Rasplet svega svakako bi trebao uslijediti vrlo brzo...

Tablica ruske Premier lige

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider