Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Doista rijetka pojava

Tko god osvoji Ligu prvaka, jedno je sigurno: Hrvati će nastaviti čudesni niz

Završnica Lige prvaka je nazmisliva bez Hrvata.

Galerija Mateo Kovačić i Luka Modrić (Foto: AFP) Slavlje Lovrena i suigrača (Foto: AFP) Dejan Lovren (Foto: AFP) +1 Modrić i Ribery (Foto: AFP)

Nije novost da Hrvatska s obzirom na broj stanovnika, ekonomsku situaciju, infrastrukturu i ostale (ne)prilike daje neobično visok broj vrhunskih nogometaša, ali i sportaša općenito. Budući da je nogomet globalno najpopularniji i najeksponiraniji sport, ta je pojava u njemu vjerojatno i najvidljivija.

Teško je zamisliti veću pozornicu od UEFA-ine Lige prvaka, kolokvijalno poznate kao najelitnije klupsko natjecanje svijeta. Kasne faze Lige prvaka već su godinama gotovo nezamislive bez hrvatskih predstavnika, a nakon polufinalnih susreta jedno je sigurno: Hrvatska će i šestu godinu zaredom dati osvajača Lige prvaka!

U kijevskom finalu 26. svibnja susrest će se Real Madrid i Liverpool, a nakon isteka 90, a možda i 120 minuta, jedan će Hrvat sigurno podići ''klempavi'' pehar.

Mateo Kovačić i Luka Modrić izborili su finale izbacivanjem Bayerna, dok je Dejan Lovren sudjelovao u obje polufinalne utakmice protiv Rome. Netko od njih trojice sigurno će postati prvak Europe; Lovrenu bi to bio prvi, Kovačiću treći, a Modriću čak četvrti naslov kontinentalnog prvaka.

Veliki hrvatski niz počeo je još 2013. kada je Mario Mandžukić pokorio Europu s Bayernom, usput postavši prvi hrvatski strijelac ikad u finalima Lige prvaka. Niz je sljedeće godine nastavio Modrić, nakon čega se na tron popeo Ivan Rakitić, koji je također zabio u finalu protiv Juventusa.

Uslijedilo je povijesno Realovo uzastopno osvajanje Lige prvaka, prvo u povijesti otkad se natjecanje igra pod tim imenom, a u oba trijumfa sudjelovali su Modrić i Kovačić.

Modrić je nezamjenjiv u veznom redu Reala, dok je Lovren standardan u obrani Redsa. Na vrata udarne postave sve jače kuca i Kovačić – uzvrat protiv Bayerna počeo je od prve minute, a prilikom izlaska s terena nagrađen je ovacijama Santiago Bernabeua. Hrvati u svojim klubovima igraju bitne uloge i nije nemoguće da se sva trojica nađu na terenu od prve minute.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider