Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
''stanje je kritično''

HNS prozvan od dijela vlasti: ''Neprihvatljivo je da se ne pridržavaju Zakona o sportu''

Hrvatski nogomet savez prozvan je od strane političke grupacije koja sudjeluje u izvršnoj vlasti.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Most nezavisnih lista pozdravlja formiranje samostalnog Ureda za sport jer u njemu vidi prigodu da naš sport krene k ozdravljenju, ali dok Ured ne zaživi nužno je da se striktno sprovodu sve odredbe postojećeg Zakona o sportu, borbi protiv korupcije i Sportskoj inspekciji.

"Vrijeme je da se zakon počne poštivati. Imali smo probleme s bivšim ministrom Predragom Šustarom u provedbi Zakona o sportu jer su očito interesne skupine koje nisu željele primjenu Zakona bile jače od nas",rekao je u utorak u prostorijama Mosta na konferenciji za novinare saborski zastupnik Mosta Marko Sladoljev, podsjećajući da je njihov koalicijski partner HDZ u predizbornoj kampanji zalagao za poštivanje svih Zakona.

Činjenica je da Hrvatska i dalje ima važeći Zakon kojeg nitko ne poštuje, istaknuto je na konferenciji.

"Za nas je neprihvatljivo da se Hrvatski nogometni savez (HNS) ograđuje od Zakona o sportu. Inspekcije su odavno morale biti na terenu. Baš u tom dijelu vidimo koliko je stanje u sportu kritično. Osnivanje Ureda za sport povijesni je trenutak da sport krene putem ozdravljenja", kazao je drugi Mostov saborski zastupnik Maro Kristić.

Po njegovim riječima ne može se ocijeniti neki zakon ako se on ne primjenjuje.

"Ovaj Zakon u čijoj je izradi sudjelovala i udruga "Naš Hajduk" svakako unaprjeđuje transparentnost, a indikativno je da su interesne skupine oko HNS-a bile protiv njega. Hrvatskom sportu prije svega treba nacionalna strategija, ali i čitav paket zakonskih rješenja. Tu spadaju i Zakon o navijačima te Zakon o sportskoj inspekciji. Sve zakone treba unaprijediti, pa i ovaj postojeći" , rekao je Antun Đok.

Most nije tražio da njihovi ljudi dođu na čelo Ureda za sport jer je taj resor po koalicijskom sporazumu pripao HDZ-u i nemaju ništa protiv da na čelo Ureda dođe naša najtrofejnija sportašica svih vremena Janica Kostelić, ali smatraju da se Ured ne bi trebao ekipirati s podobnim nego sa stručnim kadrovima. Oni bi trebali izraditi strategiju razvoja hrvatskog sporta i napraviti kategorizaciju sporta te odrediti novo mjesto i ulogu Hrvatskog olimpijskog odbora.

"Vladin Ured mora biti najčišće mjesto sporta i struke i u Uredu trebaju raditi najstručniji ljudi, a takvih ima i u politici", kazao je Kristić.

"Plenković je legalist, to je više puta javno rekao te postoji usmeno obećanje koje je dao i svojim biračima. Imamo, dakle, javno izgovorenu riječ, ali nemamo garanciju da će se Zakon provoditi. No, mi ćemo vršiti pritisak", rekao je Sladoljev i odbio novinarske primjedbe da je Most i ovu konferenciju sazvao kako bi preko medija pojačao pritisak na svoje koalicijske partnere da primjenjuje odredbe Zakona o sportu koje su na snazi već devet mjeseci.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider