Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Najgori napad dosad

HNS oštro osudio napad na Mamića: ''Ovo je nedopustivo i za svaku osudu''

Povodom današnjeg napada na Zdravka Mamića oglasio se i Hrvatski nogometni savez.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatski nogometni savez najoštrije osuđuje napad vatrenim oružjem na Zdravka Mamića, savjetnika GNK Dinamo i nekadašnjeg dopredsjednika Hrvatskog nogometnog saveza.

Priopćenje za medije HNS-a prenosimo u cijelosti:

''U planiranom oružanom napadu, na gospodina Zdravka Mamića ispaljeni su hici iz vatrenog oružja te je zadobio teške tjelesne ozljede. Napadači su iskoristili obljetnicu smrti oca Zdravka Mamića, povodom koje je savjetnik GNK Dinamo boravio u Tomislavgradu.

Radi se o najgorem i najopasnijem zločinačkom činu protiv nogometnih djelatnika do sada, ali svakako ne o prvom. Od svastike i napada na delegaciju HNS-a na odmorištu Zir preko napada na suca Brunu Marića do nekoliko itekako ozbiljnih fizičkih napada na Zdravka Mamića, raznorazni napadači dali su i više nego dovoljno povoda hrvatskoj državi i društvu u cjelini da kažemo jasno i nedvosmisleno NE. Ne, takvo ponašanje nije dopustivo, prihvatljivo i ne može proći nekažnjeno u modernoj, demokratskoj i civiliziranoj državi kakvom se Hrvatska smatra i kakvom se predstavlja.

Nažalost, zbog načina kako dio medija i dio javnih osoba prihvaća te incidente s onim poznatim ''ALI'', a istodobno policija i pravosuđe ne pokazuju preveliku želju napadače uhvatiti, procesuirati ili kazniti, ne čudi što takva atmosfera daje krila huliganima i teroristima, a što je za posljedicu imalo i ovaj napad.

Mogu li sada i oni pojedinci u medijima i javnom životu koji u ovakvim situacijama relativiziraju napade ili ih čak pravdaju smoći snage prijeći preko vlastitog ponosa i reći - ovo nije način rješavanja nesuglasica? Mogu li reći da je ovo nedopustivo, neprihvatljivo, grozno, za svaku osudu? Mogu li konstatirati da Hrvatska ne može i ne smije biti zemlja u kojoj svatko ima pravo "dijeliti pravdu"? Mogu li, konačno, barem jednom pošteno i otvoreno osuditi ovakav napad, bez sveprisutnog ''ali''?

Sramežljive i nekonzistentne osude javnosti i medija te generalno neučinkovito djelovanje državnih organa i politike dovelo nas je do dana kada je netko pomislio da s pištoljem može provoditi svoju "pravdu" ako nekoga ''ne voli'' ili se s njim ''ne slaže''.

Danas je žrtva toga bio Zdravko Mamić, a idući puta bit će netko drugi ako kao društvo poručimo da nam je to prihvatljivo.

Hrvatskom nogometnom savezu - NIJE. I stoga, po tko zna koji puta, pozivamo nadležne institucije da reagiraju u skladu sa svojom funkcijom i osiguraju svim građanima sigurnost, hvatanjem, procesuiranjem i kažnjavanjem svih onih koji tu sigurnost ugrožavaju.''

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider