Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
evo tko je zadovoljio

HNS izdao licencije za sljedeću sezonu za UEFA-ina natjecanja, Supersport HNL, Prvu i Drugu NL

HNS je završio postupak licenciranja za 2024/25. za Uefina klupska natjecanja te Supersport HNL, Prvu NL i Drugu NL.

HNS (Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix)

Hrvatski nogometni savez kao davatelj licence u prvom je stupnju završio Središnji postupak licenciranja klubova za natjecateljsku godinu 2024./25. za Uefina klupska natjecanja, uključujući Uefinu Ligu prvakinja te SuperSport HNL, Prvu NL i Drugu NL, objavio je HNS.

Za sudjelovanje u Uefinim klupskim natjecanjima (UEFA Ligi prvaka, UEFA Europa ligi, UEFA Europa konferencijskoj ligi i UEFA Ligi prvakinja), te SuperSport HNL-u (prvi stupanj), Prvoj NL (drugi stupanj) i Drugoj NL (treći stupanj), tražitelj licence treba ispunjavati kriterije stupnja "A" i "B" iz šest skupina kriterija: Sportski, Kriteriji nogometno-društvene odgovornosti, Infrastrukturni, Administracije i stručnog osoblja, Pravnih i Financijskih kriterija te za svako od prije spomenutih natjecanja dobiti odgovarajuću licencu, tj. UEFA Licencu, Licencu za UEFA Ligu prvakinja, odnosno Licencu za HNL, Licencu za Prvu NL i/ili Licencu za Drugu NL.

Bellingham i Modrić VIDEO Pogledajte kako je Modrić slavio s Bellinghamom: "Ovakva atmosfera je razlog zašto je Real tako dobar" divider

U Središnjem postupku licenciranja klubova za natjecateljsku godinu 2024./25. primjenjuje se Pravilnik o licenciranju i financijskoj održivosti klubova - izdanje listopad 2023. (HNS Glasnik 46/2023. od 1. 11. 2023.), u daljnjem tekstu „Pravilnik“. Pravilnik također sadrži kriterije za licenciranje (ženskih) nogometnih klubova za natjecanje u UEFA Ligi prvakinja. Naime, od natjecateljske 2020./21. godine za sudjelovanje u UEFA Ligi prvakinja (UWCL) klubovi trebaju imati licencu izdanu od nacionalnog saveza.

Ispunjenje kriterija stupnja "A" i "B" obvezno je i uvjet za izdavanje licence. U slučaju neispunjenja kriterija s oznakom "B", tijela za licenciranje izdaju licencu, ali primatelju licence izriču kaznu ukora ili novčanu kaznu. Kriteriji s oznakom "C" imaju status preporuke i primjer su dobre prakse.

Andrej Kramarić Huligan Hoffenheima ide tri godine u zatvor jer je ozlijedio desetak ljudi na utakmici divider

U Središnjem postupku licenciranja sve osobe koje djeluju u ime Davatelja licence poštuju načela neovisnosti i jednakog postupanja prema svim tražiteljima, kao i načelo povjerljivosti svih podataka i informacija koje mu tijekom postupka licenciranja dostave tražitelji/primatelji licence. Procjene ispunjenja kriterija obavljaju se po procedurama opisanima Uefinim Pravilnikom o licenciranju i financijskoj održivosti klubova (izdanje 2023.), Uefinim Pravilnikom o licenciranju klubova za UEFA Ligu prvakinja (izdanje 2022.), Uefinim Standardom kvalitete licenciranja klubova (izdanje 2022.) i Pravilnikom o licenciranju i financijskoj održivosti klubova HNS-a (izdanje 2023.).

Rok za dostavu molbe za UEFA licencu, UEFA Ligu prvakinja, Licencu za HNL, Licencu za Prvu NL i Licencu za Drugu NL, te propisane dokumentacije bio je 31. siječnja 2024. godine, dok je rok za dostavu financijske dokumentacije bio 1. travnja 2024. Dotad (31. 3. 2024.) su klubovi – tražitelji licence, između ostalog, trebali dokazati da su podmirili financijske obveze koje su dospjele do 28. 2. 2024. godine prema drugim nogometnim klubovima (djelatnosti transfera igrača, odnosno stjecanja / otuđivanja registracija igrača), prema zaposlenicima i državi (porezi i doprinosi za zaposlenike) te prema Uefi i davatelju licence – HNS-u.

Utakmicu po utakmicu (22.04.24.) Utakmicu po utakmicu (22.04.2024): King Ekong i riječki potres 3.0 divider

Prije navedene obveze ne smatraju se dospjelima ako su do 31. ožujka 2024. bile plaćene, ili je s vjerovnikom zaključen pisani sporazum o odgodi plaćanja, ili su iste predmetom spora koji se vodi pred nadležnim nacionalnim ili međunarodnim nogometnim tijelima ili redovnim sudovima, a koji nije okončan pravomoćnom odlukom.

Odjel za licenciranje klubova HNS-a je tijekom Središnjeg postupka licenciranja u stalnoj pisanoj i usmenoj komunikaciji sa svim tražiteljima licence.

Po zaprimljenim molbama klubova – tražitelja licence i njihove dokumentacije, Odjel za licenciranje klubova HNS-a, odnosno svaki od stručnjaka za pojedinu skupinu kriterija, ocjenjivao je ispunjavaju li tražitelji licence kriterije i druge uvjete za dobivanje licence propisane Pravilnikom.

Luka Modrić VIDEO Detalj koji je rasplakao navijače Reala: Pogledajte što je radio Modrić dok su suigrači slavili s tribinama divider

Odjel za licenciranje HNS-a je prije podnošenja izvješća Komisiji za licenciranje HNS-a - tijelu 1. stupnja, svim tražiteljima licence dostavljao redovite i iscrpne povratne informacije o statusu ispunjenja kriterija i preporuke za uklanjanje nedostataka s dodatnim rokovima.

Komisija za licenciranje HNS-a obavila je procjenu ispunjenja kriterija na temelju dokumentacije, informacija i podataka koje su dostavili klubovi - tražitelji licence, ali i na osnovu drugih dostupnih relevantnih podataka i informacija te temeljem Pravilnika donijela odluke o molbama za licence:

UEFA LICENCE ZA 2024./25.

1. GNK DINAMO, Zagreb
2. HNK GORICA, Velika Gorica
3. HNK HAJDUK š.d.d., Split
4. NK ISTRA 1961 s.d.d., Pula
5. NK LOKOMOTIVA, Zagreb
6. NK OSIJEK s.d.d., Osijek
7. HNK RIJEKA s.d.d., Rijeka
8. NK SLAVEN KOPRIVNICA, Koprivnica
9. NK VARAŽDIN, Varaždin

LICENCE ZA UEFA LIGU PRVAKINJA ZA 2024./25.

1. ŽNK HAJDUK, Split
2. ŽNK OSIJEK, Osijek

LICENCE ZA HNL ZA 2024./25.

1. GNK DINAMO, Zagreb
2. HNK GORICA, Velika Gorica
3. HNK HAJDUK š.d.d., Split
4. NK ISTRA 1961 s.d.d., Pula
5. NK LOKOMOTIVA, Zagreb
6. NK OSIJEK s.d.d., Osijek
7. HNK RIJEKA s.d.d., Rijeka
8. NK RUDEŠ, Zagreb
9. NK SLAVEN KOPRIVNICA, Koprivnica
10. NK VARAŽDIN, Varaždin
11. NK ZRINSKI OSJEČKO 1664, Osijek

*Napomena: Licenca za HNL vrijedi i za natjecanje u Prvoj NL i Drugoj NL

LICENCE ZA PRVU NL ZA 2024./25.

1. NK CROATIA, Zmijavci
2. NK KUSTOŠIJA, Zagreb
3. NK MLADOST, Ždralovi
4. NK OPATIJA, Opatija
5. NK SOLIN, Solin
6. HNK VUKOVAR 1991, Vukovar

*Napomena: Licenca za Prvu NL vrijedi i za natjecanje u Drugoj NL

LICENCE ZA DRUGU NL ZA 2024./25.

1. NK BJELOVAR, Bjelovar
2. NK DUBRAVA TIM KABEL, Zagreb
3. NK DUGO SELO, Dugo Selo
4. NK KRK, Krk
5. HNK SEGESTA, Sisak
6. NK ZAGORA, Unešić

Pregled molbi za UEFA Licencu, UEFA Ligu prvakinja, Licencu za HNL i Licencu Prvu NL za natj. 2024/25. godinu:

Molbe za licencije Molbe za licencije (Foto: HNS)

Na odluke Komisije za licenciranje HNS-a, klubovi čija je molba za licencu odbijena mogu podnijeti žalbu u roku od 8 dana od primitka odluke, odnosno najkasnije do 5. svibnja 2024. U žalbenom postupku mogu iznositi nove činjenice ili dokaze, kao i prijedloge novih dokaza.

Odluke o žalbama donosi tijelo 2. stupnja - Žalbeno tijelo za licenciranje HNS-a. Rok za donošenje konačnih odluka je 27. svibnja 2024.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider