Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
završen postupak

HNS izdao licence za sezonu 2023./2024.: Evo tko je sve dobio dozvolu za domaća natjecanja i Europu

Iz HNS-a su objavili kako su zaključili postupak licenciranja klubova za sljedeću sezonu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatski nogometni savez kao davatelj licence završio je 20. po redu Središnji postupak licenciranja klubova za natjecateljsku 2023./2024. godinu za UEFA-ina klupska natjecanja, uključujući UEFA-inu Ligu prvakinja te natjecanje u HNL-u i u Prvoj NL, objavili su iz saveza na službenim stranicama.

"U Središnjem postupku licenciranja klubova za natjecateljsku 2023./2024. godinu primjenjuje se novi Pravilnik o licenciranju i financijskoj održivosti klubova HNS-a (izdanje prosinac 2022.), (HNS Glasnik 61/2022. od 29.12.2022.), u daljnjem tekstu 'Pravilnik'. Pravilnik također sadrži kriterije za licenciranje (ženskih) nogometnih klubova za natjecanje u UEFA-inoj Ligi prvakinja. Naime, od natjecateljske 2020./2021. godine za sudjelovanje u UEFA-inoj Ligi prvakinja (UWCL) klubovi trebaju imati licencu izdanu od nacionalnog saveza.

Dario Melnjak Melnjak molio Subu da ostane, on mu odgovorio: "Poznat si po tri stvari u Hajduku" divider

Izdane UEFA-ine licence 2023./2024.:

1. GNK DINAMO Zagreb
2. HNK GORICA Velika Gorica
3. HNK HAJDUK š.d.d. Split
4. NK ISTRA 1961 s.d.d. Pula
5. NK OSIJEK s.d.d. Osijek
6. HNK RIJEKA s.d.d. Rijeka
7. NK RUDEŠ Zagreb
8. SNK SLAVEN Koprivnica
9. NK VARAŽDIN Varaždin

Izdane licence za HNL za 2023./2024.:

1. GNK DINAMO Zagreb
2. HNK GORICA Velika Gorica
3. HNK HAJDUK š.d.d. Split
4. NK ISTRA 1961 s.d.d. Pula
5. NK LOKOMOTIVA Zagreb
6. NK OSIJEK s.d.d. Osijek
7. HNK RIJEKA s.d.d. Rijeka
8. NK RUDEŠ Zagreb
9. SNK SLAVEN Koprivnica
10. HNK ŠIBENIK s.d.d., Šibenik
11. NK VARAŽDIN Varaždin

*Napomena: Licenca za HNL vrijedi i za natjecanje u Prvoj NL

Marseille VIDEO Navijači Marseillea sjetili se Alena Bokšića i njegove generacije divider

Izdane licence za Prvu NL za 2023./2024.:

1. NK BJELOVAR Bjelovar
2. NK BSK Bijelo Brdo
3. HNK CIBALIA š.d.d.,Vinkovci
4. NK CROATIA Zmijavci
5. NK DUBRAVA TIM-KABEL Zagreb
6. NK DUGOPOLJE, Dugopolje
7. NK HRVACE Hrvace
8. NK HRVATSKI DRAGOVOLJAC, Zagreb
9. NK JARUN Zagreb
10. NK KUSTOŠIJA Zagreb
11. NK MLADOST Ždralovi
12. NK OPATIJA Opatija
13. HNK ORIJENT Rijeka
14. NK RUDEŠ Zagreb
15. NK SESVETE Sesvete
16. NK SOLIN, Solin
17. HNK VUKOVAR 1991, Vukovar
18. NK ZRINSKI Jurjevac

Izdane licence za UEFA-inu Ligu prvakinja 2022./2023.:

1. ŽNK Osijek, Osijek

Futsal Dinamo Futsal Dinamo u čudesnoj atmosferi pobijedio Olmissum i približio se tituli prvaka divider

Uvjet za UEFA-inu Licencu, UEFA-inu Licencu za Ligu prvakinja, Licencu za HNL i Licencu za Prvu NL je da klub - tražitelj licence ispunjava kriterije stupnja A i B iz šest skupina kriterija, a to su: Sportski, Nogometno-društvene odgovornosti, Infrastrukturni, Administracije i stručnog osoblja, Pravnih i Financijskih.

Ispunjenje kriterija stupnja A i B uvjet su za izdavanje licence. U slučaju neispunjenja kriterija s oznakom B Tijela za licenciranje izdaju licencu, ali primatelju licence izriče se kazna ukora ili novčana kazna. Kriteriji s oznakom C imaju status preporuke i primjer su dobre prakse.

Procjena i ocjena ispunjenja kriterija obavljaju se u postupku propisanom Pravilnikom o licenciranju i financijskoj održivosti klubova HNS-a (izdanje prosinac 2022.) (HNS Glasnik 61/2022. od 29.12.2022.), UEFA-inim Pravilnikom o licenciranju klubova i financijskoj održivosti - izdanje 2022.pdf , UEFA-inim Pravilnikom o licenciranju klubova za UEFA-inu Ligu prvakinja - izdanje 2022.pdf i UEFA-inim Standardom kvalitete licenciranja klubova (izdanje 2022.), a kojima su propisana načela, metode i postupci ocjenjivanja ispunjenja kriterija i upravljanja sustavom. Središnji postupak provodi se uz strogu primjenu načela jednakog postupanja, povjerljivosti i neovisnosti svih osoba koje u ime Davatelja licence sudjeluju u postupku licenciranja klubova.

Oproštaj Josipa Pivarića Emotivne scene iz Varaždina: Ovako su se svi oprostili od Josipa Pivarića divider

O procjeni statusa ispunjenja kriterija tražitelji licence tijekom Središnjeg postupka licenciranja pravovremeno su obavještavani, kao i o preporukama za njihovo ispunjenje, putem lista provjere koje su klubovi-tražitelji licence tijekom postupka primili od Odjela. Tijela za licenciranje HNS-a, tj. Komisija za licenciranje (1. stupanj) i Žalbeno tijelo za licenciranje (2. stupanj), neovisno i samostalno su obavili procjene sve raspoložive dokumentacije, dokaza, očitovanja i izvješća sadržanih u dosjeu svakog od klubova, te ocijenila ispunjenje kriterija i donijela odgovarajuće odluke u skladu s odredbama Pravilnika.

Uz molbe klubova za odgovarajuću licencu, pregled i procjenu dostavljene dokumentacije i informacija, ocjenu ispunjenja kriterija obavio je Odjel za licenciranje klubova HNS. U Središnjem postupku licenciranja klubova za natjecateljsku 2023./2024. godinu sudjelovalo je 33 kluba, od kojih je jedan klub tijekom Središnjeg postupka licenciranja odustao od molbe za licencu. Tijekom Središnjeg postupka zaprimljeno je 7.195 različitih dokumenata, izvješća i očitovanja koje su tražitelji licence dostavili kako bi dokazali ispunjenje kriterija.

Dominik Livaković Poznati milijarder potvrdio: "Sve smo dogovorili s Livakovićem, ako propadne, kupujem Szczesnyja" divider

Klubovi – primatelji licence obvezni su Odjel za licenciranje HNS-a redovito, u propisanim rokovima obavještavati o svim promjenama u elementima koji čine kriterije za izdavanje licence. Primatelji licence također moraju tijekom licencirane natjecateljske 2023./2024. godine ispunjavati kriterije, a što će i Odjel za licenciranje HNS-a samostalno nadzirati. Za slučajeve nepoštivanja spomenutih odredbi, Pravilnik predviđa mogućnost opoziva licence tijekom natjecateljske godine, a takav opoziv za posljedicu imat će izricanje disciplinskih kazni, pa sve do isključenja iz natjecanja HNS-a.

U predstojećem razdoblju, Odjel za licenciranje klubova HNS-a pripremit će detaljne analize mjerljivih podataka prikupljenih tijekom prethodnih postupaka licenciranja, da bi se na svim razinama odlučivanja ocijenilo koje bi još mjere bilo potrebno uvesti i provoditi kako bi rezultati bili još kvalitetniji, ne samo na razini organiziranosti i stabilnosti klubova, već i organiziranosti i učinkovitosti Davatelja licence.

Hrvatski nogometni savez, odnosno Odjel i tijela za licenciranje nastavit će i dalje dosljedno provoditi sustav licenciranja u suradnji s klubovima u cilju ostvarenja načela i ciljeva licenciranja", objavili su.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider