Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
je li pep uništio elf?

Njemačka je u teškoj krizi, a krivac je - Guardiola: Bivši član Elfa raspalio po Pepu

Četverostruki svjetski prvaci prolaze kroz teško razdoblje, a dugogodišnji bivši reprezentativac okrivio je nogometnu filozofiju Pepa Guardiole.

Pep Guardiola (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Njemački nogomet kroz povijest je dugo nosio epitet ''ružnog'' i fizičkog, ali i efikasnog; tradicionalno Elf nije umirao u ljepoti, a protivnike je lomio tempom, čvrstinom i borbenošću.

Ipak, vremena su se promijenila, a s njima i njemački nogomet. Slavna pobjeda Hrvatske nad Elfom (3:0) u četvrtfinalu SP-a 1998. bila je jedan od okidača promjena; Nijemci su sjeli za stol i donijeli novu strategiju razvoja, koja je stvorila nove generacije sklonije tehničkoj igri i lepršavijem nogometu.

Svoj obol u toj transformaciji dao je i Pep Guardiola, trener Bayerna od 2013. do 2016. godine. Sa sobom je donio dašak španjolske filozofije i čuvene Barcine tiki-take – njegov utjecaj jasno je vidljiv i danas, kako u Bayernu, tako i u reprezentaciji.

Je li Guardiola uništio Njemačku?

Die Mannschaft se u velikoj mjeri oslanja na igrače koji stižu iz Bayerna, a s njima ''uvozi'' i mehanizme koje su usvojili u klubu. Joachim Löw tako je posezao za rješenjima svojstvenima Pepu – postavljanje Philippa Lahma u vezni red vjerojatno je najpoznatiji primjer.

Njemačka je na krilima svoje nove strategije i pod vodstvom Löwa postala svjetski prvak 2014., ali četiri godine kasnije našla se u velikoj krizi. Godina 2018. ostat će zapamćena kao jedna od najgorih u povijesti: na SP-u su ispali već u grupi što im se nikad ranije nije dogodilo, a godinu iz noćne more zaključili su ispadanjem iz elitnog razreda Lige nacija.

Hans-Peter Briegel, igrač koji je od 1979. do 1986. upisao 72 nastupa za Njemačku, smatra da je krivac za krizu upravo Guardiola i njegova filozofija.

"Zaboravili smo na vrlo jednostavan princip - u nogometu je rezultat važniji od kontrole utakmice", rekao je za talijansku Repubblicu.

''Posjed nije dovoljan za rezultat''

"Otkad je Guardiola stigao u Bayern, nešto se promijenilo. Imamo iluziju da je za pobjedu potrebno imati 75 posto posjeda lopte. Ali kontrola lopte nije dovoljna za rezultat, barem ne uvijek", nastavio je.

"Nedavna povijest, kao i francusko osvajanje Svjetskog prvenstva, pokazuju da možete pobijediti i prepuštanjem lopte protivniku, s manje od 50 posto posjeda", zaključio je.

Bregel je možda zaboravio da je Guardiola već bio trener Bayerna kada je Njemačka postala svjetski prvak. Međutim, mora se priznati i da je jedan od ključnih poteza Löwa na brazilskom Mundijalu bio ''anti-pepovski'' – nakon neuvjerljivih igara, Lahma je vratio iz veze na beka i stigao do trofeja s osjetno tradicionalnijim sastavom i sustavom.

Löw ne odustaje od svoje filozofije

Bregel je očito zagovornik tradicionalne njemačke škole, ali čini se da Löw ne planira odustati od svoje filozofije. U posljednjoj utakmici (prijateljska protiv Rusije) odabrao je sustav 3-4-3, a u srcu veznog reda zaigrao je Joshua Kimmich, igrač kojeg se smatra Lahmovim nasljednikom u Bayernu i reprezentaciji.

Pomlađena Njemačka je s nominalnim bekom u vezi pobijedila Ruse s 3:0, a dobra izvedba kupila je Löwu dodatne kredite kod javnosti i nadređenih.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će Njemačka izgledati u utakmici protiv preporođene Nizozemske u ponedjeljak navečer. Ako ne pobijede, mogli bi izgubiti status nositelja u ždrijebu kvalifikacija za Euro – bio to još jedan neugodan udarac za Löwovu Njemačku u ionako teškoj godini.

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider