Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Hajduk se trgnuo, ali glavni problem ostaje: Rijeka i Bukurešt određuju sudbine mnogih

Hajduk je nadigrao Steauu u prvoj utakmici 3. pretkola Europske lige, ali ostaje problem realizacije…

Galerija Igrači Hajduka (Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL) Željko Kopić (Foto: AFP) Hajduk - Steaua (Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL) +4 Hajduk - Steaua (Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL)

Hajduk opet nije pobijedio na Poljudu, ali ovaj je put odigrao dosta dobru utakmicu. Nošeni bučnom podrškom svojih navijača, Bijeli su odigrali agresivno i hrabro, nadigrali su pomalo favorizirane Rumunje i pokazali da nipošto nisu slabija momčad.

Dapače, s obzirom na to što su obje momčadi pokazale u prvoj utakmici, može se zaključiti da je Hajduk u najmanju ruku ravnopravan nekoć velikom rumunjskom klubu, koji je, kao i Hajduk, daleko od negdašnje slave, moći i kvalitete.

Šteka realizacija

Nedostajao je „samo“ pogodak da ukupni dojam bude za osam, ovako je Hajduk, ipak, zaslužio ocjenu manje. Realizacija je očiti problem Bijelih, teško postižu pogotke čak i kada stvaraju šanse u nizovima. Do uzvrata taj segment igre ne može se puno popraviti, ali može dovoljno za prolaz dalje.

Željko Kopić (Foto: AFP) Željko Kopić (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Iako kod Hajdukovih igrača i navijača zacijelo ostaje žal što Bijeli nisu postigli barem jedan pogodak, remi bez golova na domaćem terenu ipak nije tako loš rezultat. „Nula“ je sasvim solidna, pogotovo kad se uzme u obzir da se nije obistinilo staro nepisano nogometno pravilo, kada promašiš brojne šanse, obično stigne kazna. Mnogi su vjerojatno pomislili da bi se to moglo dogoditi, i zamalo se dogodilo u posljednjim sekundama utakmica, ali Posavec je odlično reagirao i spriječio najcrnji scenarij.

Bijeli trebaju pojačanja

Ako Hajduk ponovi ovakvu igru i ako popravi realizaciju, u Bukureštu može barem do remija s postignutim golom. To bi bilo dovoljno za prolaz u play-off. Možda se može zaključiti da će Bijelima u gostima biti lakše jer Steaua će vjerojatno zaigrati ofenzivnije i ostaviti više prostora za kontre.

Mirko Ivanovski (Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL) Mirko Ivanovski (Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL)

Međutim, to je još uvijek zaključak bez krčmara. Iako ova partija budi optimizam i vjeru da Hajduk može značajno podići formu, sezona je još mlada i nema se previše materijala za zaključiti kako će Hajduk bolje igrati u gostima nego na Poljudu. Na jedinom teškom gostovanju ove sezone, u Osijeku, Hajduk je odigrao kriminalno, a i Steaua je tipično domaćinska momčad, baš kao i Hajduk. I oni bolje igraju na svome travnjaku.

Hajduk je ovaj put odigrao dobro, to je, vjerujemo, realna procjena, ali jedna lasta ne čini proljeće, prerano je za zaključke kako će sada sve odjednom biti puno bolje. I dalje ostaje dojam da Bijeli trebaju pojačanja u svim linijama.

Utakmice istine za Hajduk

Ako već ne mogu dovesti trojicu ili četvoricu, onda mogu barem u napadu jednog kvalitetnijeg igrača, jer tu najviše šteka. Možda griješimo, ali dugoročno gledano, Hajduk se s ovakvom momčadi teško može nadati nekim ozbiljnijim rezultatima. Sezona je dugačka, a roster je dosta tanak. Uprava je na potezu.

Hajduk - Steaua (Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL) Hajduk - Steaua (Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL)

Već u derbiju s Rijekom na Rujevici u sljedećem kolu HNL-a vidjet ćemo hoće li Hajdukova forma nastaviti rasti. Taj derbi i uzvrat u Bukureštu dat će odgovore na gore postavljana pitanja. To će biti utakmice koje će odrediti sezonu, a lako moguće i sudbine mnogih na Poljudu. Željko Kopić imat će puno posla narednih dana, uz to će živjeti vrlo opasno, jednako kao i cijela Uprava.

Rijeka je protiv Sarpsborga pokazala slične manjkavosti kao i Hajduk protiv Steaue. Riječani su imali velikih problema s realizacijom, promašili su šanse koje se ne bi smjele promašivati, pogotovo na europskim utakmicama. Naravno, 1:1 u gostima bolji je rezultat nego 0:0 kod kuće. Rijeka je ipak osjetno bolja od Sarpsborga i realno je očekivati da će na Rujevici pozabijati ono što je promašila u Norveškoj.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider