Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
od juniora dinama do hajduka

Na Poljudu predstavili novog trenera, a on objasnio kakav Hajduk želi

Hajduk je nakon otkaza Joanu Carrillu morao brzo pronaći njegovog nasljednika.

Hajduk je pronašao novog trenera. To je Željko Kopić s kojim su tijekom nedjelje završeni pregovori, a njegovo službeno predstavljanje održano je na Poljudu u punoj dvorani za medije.

"Predstavljamo novog trenera HNK Hajduka, gospodina Kopića. Jedan od najperspektivnijih trenera postao je trener Hajduka i ja mu na tome čestitam, te želim dobrodošlicu'', rekao je u uvodu predsjednik uprave splitskog kluba Ivan Kos.

"Hvala na dobrodošlici i pozivu u Hajduk. Osjećam veliko poštovanje i odgovornost. Siguran sam da ću dati sve od sebe kako bih prenio svoje ideje na ekipu i kako bi od Hajduka napravio momčad kakvu žele svih koji vole i poštuju Hajduk'', rekao je Željko Kopić.

"Ugovor je potpisan do kraja sezone s mogućnošću produljenja na dodatnu godinu dana'', objasnio je Mario Branco, sportski direktor.

Pomoćnici bivšeg trenera Slaven Belupa su Zlatko Bašić i Toni Golem.

''Poveznica između mene i Hajduka postoji duži niz godina, ali neke stvari se nisu poklopile da ovo ostvarimo i ranije. Nikada se nisam bavio obećanjima. Vjerujem u svoj rad i suradnike, te jedino što znam da ću sve što imam u sebi dati da iz Hajduka izvučem najbolje'', poručio je novi trener.

"Znam jako puno o ovoj momčadi Hajduka. Gledao sam ih dosad kao protivnike koje sam želio pobijediti. Sada se to promijenilo. Imam sliku onog što sam vidio kod trenera koji su ih vodili. Zanima me koliko će se adaptirati na moje zamisli i koliko će se brzo vratiti kohezija unutar momčadi koja je u posljednje vrijeme poljuljana. Momčad ima kvalitetu i vjerujem da ćemo se ubrzo vratit na pobjedničke staze.''

Na pitanje o povratku Saida u prvu momčad, Kopić je rekao:

"Razgovarali smo o statusu svih igrača i klub je odlučio staviti na raspolaganje sve igrače, a među njima je i Said. Nakon toga ćemo vidjeti koliko će tko ispunjavati zadatke koji su pred njima postavljeni. Svi su ovdje.''

Kopić opisao kakav Hajduk želi

Kopić je na neki način najavio kako bi trebao izgledati njegov Hajduk.

"Svaka momčad mora imati svoju osobnu kartu prema ćemu će biti prepoznatljiva. Imam jasnu sliku načina na koji bi htio da Hajduk igra. Igrače poznajem, no drugačije je kada sam s njima na terenu i vidjet ćemo koliko će moći prihvatiti moje trenerske zahtjeve. Momčad je puno bliža mojoj nogometnoj filozofiji od dosadašnjih s kojima sam radio.''

"U svakoj ekipi, shodno kapacitetima, inzistiram na hrabrosti u igri, na kontroli igre. Želim vidjeti napadačkog Hajduka, agresivnog Hajduka, ali i Hajduka koji može povezati noge i srce u jedno. Tražit ću taktičku disciplinu kojom bi momčad bila bolja i kvalitetnija".

"Hajduk ima kvalitetne pojedince i kvalitetne momčad. Nakon toga su se dogodile stvari koje su destabilizirale momčad. Ozljeda Futacsa i odlazak Vlašića. Hajduk je poseban klub, Split je specifičan grad i naravno da svakom igraču nije lagano odmah pokazati kvalitetu. Svi igrači koji su došli trebaju vremena da se adaptiraju, treba vremena i meni da poradim s igračima i da ih dovedem u stanje da se mogu potući s ostalim momčadi'', poručio je novi trener.

Ima li on rješenje za poziciju desnog beka?

"Svjestan sam svega i situacije s desnim bekom. To su naši igrači koji su u momčadi i koje je klub doveo. Želim vidjeti kako će igrači reagirati na moje zahtjeve. Želim staviti u prvi plan ono što je dobro i što može biti bolje. Pozicije i analize ostavit ćemo za zimski prijelazni rok. Nakon toga možemo reći koje su pozicije problematične".

U Koprivnicu je odveo lijevog beka iz omladinskog pogona Hajduka.

"U Slaven Belupu sam imao zadatak pronalaziti mlade i perspektivne igrače, a takvog sam našao u Hajdukovoj B momčadi. Imam sliku mladih igrača u Hajduku, ali prvo moram odraditi razgovore s trenerima mladih momčadi. To je osjetljiva faza u njihovoj karijeri u kojoj možemo puno toga napraviti, ali i naštetiti igraču. Birat ćemo da za uvođenje mladih nogometaša u prvu momčad bude pravi trenutak".

Predsjednik Kos je upitan o odgovornosti ako i novi trener ne uspije napraviti bolji rezultat.

"Presudno je bilo perspektiva i dugoročnost. Vagali smo, puno razgovarali i uvjeren sam da je odluka ispravna. Mislim da će se Kopić uklopit i ispunit zahtjeve koje pred njega postavljamo. Ja sam odgovoran za sve trenere i sve rezultate. Ne bježim od odgovornosti. Tražimo najbolje riješenje, a sport je ponekad takav da donosi niz okolnosti od kojih ne možemo pobjeći.''

Osječanin koji je bio junior Dinama

Netko je potegao pitanje o činjenici da su i Kopić i Kos iz Osijeka.

"Obojica smo iz Osijeka, ali gospodin Kopić i ja se nismo poznavali do mog dolaska u Hajduk. Ponosni smo da smo iz tog grada'', rekao je Kos, a Kopić dodao:

"Željka Kopića nikada nitko nije gurao u Hajduk. Pozvan sam. Nikad mi nije predstavljalo problem što sam bio igrač Dinama. Naš prvi kontakt ostvaren je kada sam sa Slaven Belupom ušao u finale Hrvatskog kupa".

"Došao sam u dom Hajduka, Torcide i dom svih ljudi koje Hajduk zbližava. Od ovog trenutka sam najveći navijač i vojnik ovog kluba. Ponosan sam na grad u kojem sam rođen i na klub u kojem sam igrao. Vjerujem da ću kada ću odlaziti biti ponosan na ono što sam napravio.''

Mario Branco morao je odgovoriti na pitanje o vlastitom ostanku na Poljudu.

''Ovdje sam 18 mjeseci i nikada nisam bježao od odgovornosti. Svoju sam ostavku stavio na raspolaganje nakon poraza od Rudeša, no Kos me zamolio da ostanem za vrijeme trenerske tranzicije. Ja nikada ne želim biti problem za Hajduk. Moj odlazak klub neće koštati nijednu kunu. Kada mi gospoda u klubu kažu da sam suvišan, odlazim iste sekunde.''

Kopića su na Poljudu htjeli i ranije

Kopić se s dolaskom na klupu Hajduka povezivao i ranije. Splićani su ga htjeli dovesti i u ljeto 2015. i u ljeto 2016., ali tada nije došlo do dogovora.

Kopić je jedan od najtalentiranijih hrvatskih trenera, klubovi u kojima je dosad radio redom ističu njegovu studioznost i taktičku obučenost. Može se pohvaliti da je s tri kluba pobjeđivao Hajduk (Lučko, Zagreb, Slaven Belupo).

Lučko je preuzeo nakon što su katastrofalno otvorili nastup u svojoj prvoj i jedinoj sezoni u HNL-u (2011./2012.) i premda su njegovim dolaskom proigrali i počeli skupljati bodove, početni zaostatak bio je prevelik da bi se uspjeli spasiti.

Iako je službeni trener bio predsjednik Dražen Medić, Kopić je taj koji je prije dvije godine najzaslužniji za sjajno peto mjesto Zagreba u prvoj sezoni kako su se vratili u Prvu HNL.

Tada je dobio poziv Slaven Belupa i otišao u Koprivnicu gdje je ostvario najveći uspjeh u svojoj trenerskoj karijeri dovevši Farmaceute do finala Kupa u kojem su nesretno poraženi od Dinama.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider