Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Hajduk pokazuje napredak i može proći, Tomasov Osijek razgolićen, a Rijeka se tek treba dokazati

Hrvatski klubovi imali su različite nastupe u sinoćnjim pretkolima Konferencijske lige.

Momčad Hajduka pozdravlja publiku na Poljudu (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL)

Opet ću ponoviti: u nogometu je važno kako se igra, a podjednako je važno i protiv koga se igra. To je pravilo na svojoj koži najbolje osjetio Osijek.

Torcida VIDEO Pogledajte kako je Torcida ispratila Hajdukove igrače nakon remija s PAOK-om divider

Navijačka, pa i medijska nekritička euforija nakon početnih šest hrvatskih pobjeda u europskim kupovima najviše se razgolitila na momčadi Stjepana Tomasa. Trezveniji promatrači mogli su već protiv Rudeša, a i protiv ZTE-a u uzvratu, uočiti poveće nedostatke u Osijekovoj igri, najviše rupetine u obrani koje su u nekim trenucima izgledale poput vulkanskih kratera.

Tomasov Osijek razgolićen u Adani

Etna se u punoj snazi i obimu otvorila u Adani, a da bi se Osijeku upravo to moglo dogoditi, upozorio sam već nakon prolaska debelo ispodprosječnog mađarskog kluba, da ne ispadne da sam general poslije bitke. Cinici će reći da bi se već protiv Hajduka sve vidjelo i potvrdilo da Osijek nije odgodio tu utakmicu, odnosno da je Tomas imao hrabrosti izaći na megdan jer su klupski čelnici, kako čujem, bili za to da se igra i još jednom na valu euforije rasprodaju stadion.

Elem, čim je naišao na iole jačeg protivnika, Tomasov Osijek potpuno se raspao. Nakon prve utakmice europske ambicije rasule se poput pepela. Po rezultatu i dojmu koji je ostavio reklo bi se da je bio na gostovanju kod kluba iz vrha engleske Premierlige, a ne kod momčadi čija vrijednost na Transfermarktu jedva prelazi 40 milijuna eura, dok je Osijekova procijenjena na dvadesetak. Razlika na terenu činila se puno većom praktički od prve minute utakmice.

Pad kriterija

Ovaj kritički osvrt pišem jer su me štrecnule, pa i nasmijale raspjevane ode nakon uvodnih pobjeda Osijeka, a i ostalih hrvatskih vodećih klubova. Nažalost, kriteriji su nam svima jako pali, pa se i pobjede nad Slavenom, Rudešom ili ZTE-om, kao u Osijekovu slučaju, opisuju šarenim bojama i proglašavaju tko zna kakvim dostignućem, a potpuno je jasno da nisu baš nikakvo mjerilo za iole osjetniji europski iskorak, što se zorno vidjelo u Turskoj.

Osijek - Adana Demirspor Osijek bolno prizemljen u Turskoj, Adana im pospremila pet golova u mrežu divider

Možda će netko reći da je Osijek već napravio iskorak jer je prošle sezone ispao od Kižilzara, a to upravo spada u rubriku propalih kriterija, ako se ne radi o notornom cinizmu. Sudar s realnošću najbolje trijezni, tako da će to možda razdrmati mamurne Osječane da u uzvratu poprave igru i pokušaju barem popraviti dojam. Morali bi i trebali puno bolje.

Opsjene nikad jačeg HNL-a

Priča o početnim pobjedama hrvatskih klubova u Europi tako se razvezla kao da nije apsolvirana propala opsjenarsko-piarovska priča o nikad jačem HNL-u, koju su u ponor survali teški europski podbačaji proteklih godina svih hrvatskih klubova osim Dinama. I to pokazuje koliko zna biti kratka memorija na ovim prostorima i ne treba čuditi što se euforija uvijek iznova lako začme.

Grčka policija Grčka policija suzila broj osumnjičenih na pet huligana, samo je jedan od njih Hrvat divider

Stoga valja biti oprezan i ne odveć glorificirati Rijekine pobjede. Zaboga, pa zar bi hrvatski klubovi u nizovima trebali gubiti od malteških, kazahstanskih i sličnih klubova!? Do utakmica s njima i došlo se jer se gubilo od sve i svakog te se tako rapidno kljaštrio koeficijent, koji se, eto, popravlja na klasičan način tako što se u uvodnim kolima igra sa sve slabijim suparnicama.

Budimo realni, pobjede protiv klubova s Kosova ili Farskih Otoka, pobjede protiv Rudeša ili Istre u hrvatskoj ligi, koja je, uzgred rečeno, kvalitativno dodatno osakaćuje prodajama najistaknutijih igrača u inozemstvo, ne mogu biti i nisu nikakvo posebno mjerilo.

Na Rujevici postoji potencijal, ali Rijeka se tek mora dokazati

Čini se da na Rujevici postoji potencijal, da je okupljena grupa mladih igrača koji imaju blještavu perspektivu, ali kakva je ova Rijeka, najbolje će pokazati utakmice koje tek dolaze. U HNL-u su najveće mjerilo Dinamo i Hajduk, a prva utakmica s Hajdukom nije baš prošla dobro za Rijeku, iako se mora reći da to nije bio taj "mladenački perspektivan" sastav, ali tko je Rijeci kriv što joj je trener na poljudski teren poslao momčad koju je poslao i izabrao taktiku koju je izabrao.

Sukob BBB-a i Grka VIDEO Procurila nova snimka kaosa između Grka i Boysa: Dokaz da je bilo dogovora divider

Ne mora Rijeka proći favorizirani Lille, koji je čak pet puta vrjedniji od Adane Demirspor, da bi pokazala da ima kvalitetu, ali trebala bi se fajterski potući i držati kakvu-takvu neizvjesnost. Galamiti da imaš kvalitetu, da liga ima kvalitetu, da je to ne znam kakva odlična igra, a onda popiješ pet komada i brzopotezno okreneš ploču, pa pričaš da je to realnost koju treba prihvatiti, bacanje je pijeska u oči, pogotovo kada se teško izgubi od momčadi koja i nije pretjerano puno vrjednija.

Jer ako Osijek nije u stanju potući se s Adanom, pa s kime će onda i kako misli napraviti europski iskorak, da ne kažem plasman u skupinu koja se stalno spominje. Ne trebaju nam šarene laži, nego surova istina, jer samo kada se sudariš s istinom, možeš dokučiti gdje griješiš i kako možeš naprijed.

Hajduk pokazuje napredak i može pobijediti PAOK u Solunu

I na kraju dolazimo do Hajduka, koji ipak pokazuje najveće znakove napretka u odnosu na prethodne sezone. Pobjeda nad Dinamom usred Zagreba najveći je barometar, a i igrom dosta uvjerljiv trijumf nad Rijekom nije bio za baciti.

Hajduk nije pobijedio PAOK, ali odigrao je dobru partiju, vrlo izbalansiranu i zrelu. U nekim prošlim sezonama Hajduk bi to naposljetku izgubio, no sada momčad ne gubi glavu i pokazuje da zna igrati na rezultat. Ako se ne može zabiti i pobijediti, ne mora se ni izgubiti.

Moises Caicedo Liverpool pred nosom Chelseaju uzeo pojačanje i srušio britanski rekord po visini odštete divider

Da je Hajduk i pobijedio 1:0, što bi bilo realno po viđenom, ne bi to moglo bitno promijeniti taktiku za uzvrat. Opet bi morao igrati na pobjedu jer čuvati gol-razlike bilo bi samoubojstvo s predumišljajem.

Niti su se Grci uplašili atmosfere na Poljudu, niti bi se Bijeli trebali uplašiti pakla koji ih čeka u Solunu. I jedni i drugi na takve su atmosfere navikli, imaju ih kod kuće, tako da je o tome iluzorno pričati. Presuđuje kvaliteta igrača, a ne navijači.

U tom kontekstu rečeno, Hajdukove šanse nisu posebno pale jer je dojam da ima barem podjednaku kvalitetu kao PAOK, a nećemo se prevariti ako zaključimo i da je nešto kvalitetniji. To je i dalje 50:50. Ako je Hajduk mogao pobijediti Dinamo u Maksimiru, može i PAOK na Toumbi, pa makar i na jedanaesterce.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider