Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Hajduk igra puno atraktivnije, ali Gustafsson ima i veliki problem: Obrana visi, a kad Kalinić nema svoj dan…

Bodovni učinak nije dobar, daleko je od priželjkivanog, navijači Hajduka vjerojatno su zbog toga pomalo razočarani, ali malo tko će reći da Bijeli nisu napravili korak naprijed u razvoju igre.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon sinoćnjeg poraza Bijelih u derbiju s Osijekom na Poljudu i jednog osvojenog boda u prva dva kola Prve HNL, trener Hajduk Jens Gustafsson pronašao je razlog za optimizam.

„Poraženi smo, ali rastemo kao momčad“, kazao je Šveđanin nakon utakmice.

Da to nije samo klasična trenerska floskula nakon negativnog rezultata, posvjedočio je i pljesak poljudskih tribina nakon utakmice. Očito su navijači Hajduka prepoznali to što Gustafsson govori. Da su to samo prazne riječi, jamačno bi se Poljudom orili zvižduci. U to ne treba sumnjati.

Bodovni učinak nije dobar, daleko je od priželjkivanog, navijači Hajduka vjerojatno su zbog toga pomalo razočarani, ali malo tko će reći da Bijeli nisu napravili korak naprijed u razvoju igre.

Hajduk igra puno atraktivnije

Jasno je da je Hajdukova momčad igrački kvalitetnija nego prošlih sezona, to govori puki pogled na roster, no primjetan je i pozitivan pomak u filozofiji igre. Hajduk pod Gustafssonom igra ofenzivno, napadački, doista vrlo atraktivno, baš onako kako obični navijači i ljubitelji nogometa žele.

Nije to mučenje lopte kao prethodnih godina, to se da gledati, a kada se može uživati u nogometu, što je barem po mojim mjerilima vrlo važna stavka, jer nogomet bi trebao biti zabava, okrjepa za dušu i tijelo, može se donekle biti zadovoljan čak i kada se izgubi.

HNL golovi: Hajduk - Osijek 1:0 (Marko Livaja)

E, sad, između atraktivne igre i skupljanja bodova često postoji dihotomija. Znate onu staru: tko igra za raju i zanemaruje taktiku, završi u nižerazrednom Hudiksvallsu.

Naravno da atraktivna igra bez pobjeđivanja sama za sebe nema smisla. Zadovoljstvo navijačkog puka ne može trajati predugo ako se gubi. Povežemo li prijateljske utakmice netom prije početka sezone s ovim natjecateljskim, Gustafssonov rezultatski učinak izgleda jako mršavo.

Gustafsson mora pronaći balans 

Pobjeda protiv Tobola u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu kupila mu je malo mira, ali najbolje da je i to izgubio. Da jest, malo bi se drukčija glazba slušala na Poljudu nakon poraza od Osijeka. Želim reći da švedski trener mora što prije naći balans između napada i obrane. Čini mi se da je to trenutačno najveći problem Hajduka.

Vidi se da se tu nešto stvara i da bi u sljedećim utakmicama moglo biti bolje. To jest zalog optimizma, no Bijeli moraju hitno popraviti neke stvari, inače će imati puno problema.

HNL golovi: Hajduk - Osijek 1:1 (Mario Jurčević)

Napadačka igra je u redu, to svi volimo i očekujemo, ali ona mora biti organizirana. Jedno je napadačka igra, a drugo je samoubilačka ofenziva. U nekim dijelovima utakmice protiv Osijeka, a i protiv Lokomotive u prvom kolu, Hajduk je upravo tako djelovao. To će vjerojatno prolaziti protiv momčadi iz donjeg dijela ljestvice, protiv njih će Hajduk u pravilu više zabiti nego što će primiti, no protiv konkurenata iz vrha, to neće ići baš tako lako.

Zadnja linija ne prati napad

Hajduk pod Gustafssonom u završnicu dolazi sa pet, šest, pa čak i sedam igrača, što je odlično, no problem je što se većina njih ne stigne vratiti kada se izgubi lopta. Neki očigledno nemaju fizičke kapacitete za takvu jurnjavu. Pače, nema momčadi na svijetu koja svih 90 minuta može kvalitetno držati visoki presing i vraćati loptu u svoj posjed već na protivnikovoj polovici. Nitko to ne može izdržati i stoga tu mora biti bivše mudrosti.

Osim toga, za superofenzivnu morate imati i zadnju liniju koja je u stanju podržati takvu igru. I fizički i tehnički i taktički. To znači da zadnji red mora izaći i stajati visoko, linije moraju biti maksimalno sužene i kompaktne, a one su prečesto jako rastegnute. Ne treba ni govoriti da igrači iz zadnjeg reda moraju znati dobro držati loptu i po potrebi voditi igru.

HNL golovi: Hajduk - Osijek 1:2 (Marin Pilj)

Međutim, braniči djeluju dosta nesigurno i instinktivno se povlače prema svojim vratima, a na taj način pritisak ne može biti dovoljno kvalitetan. Drugim riječima rečeno, Hajduk ima dobre igrače u napadu, ali odostraga mu nedostaje kvalitete, barem za tako ofenzivnu igru.

Kalinić nije imao svoj dan

Još i kada vratar nema svoj dan, kao što ga sinoć nije imao Lovre Kalinić, koji je mogao puno bolje reagirati kod oba Osijekova gola, pogotovo drugog, Hajduku neće biti lako pobjeđivati u nizovima, što će mu biti potrebno ako se želi umiješati u borbu za naslov prvaka.

Naravno da je navedenim nedostacima djelomičan razlog i taj što je Hajduk izgubio pobjednički mentalitet, koji nije lako vratiti, a još više što mu je momčad u procesu stvaranja, još uvijek nije dovoljno uigrana i za to treba vremena, no to nisu jedini razlozi. Dugoročan problem vidim u profilu igrača koje Gustafsson ima na raspolaganju. Za igru kakvu želi trebat će mu još jedan pokretljiviji i tehnički zreliji zadnji vezni i barem jedan hitriji stoper.

Sve u svemu, Hajduk ima dosta problema, ali i dosta razloga za optimizam. Ne može se ništa napraviti preko noći. Gustafssonu treba dati vremena da razvije i provede u djelo ideje koje je zamislio. Uz još jedno ili dva pojačanja, moglo bi to izgledati jako dobro. Hajduk nakon dugo godina ima potencijal izrasti u vrlo dobru momčad. To je najsvjetlija točka u cijeloj priči.

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider